HP'nin dünya çapında yaptığı araştırmaya göre 2003 yılında 84 milyar dijital resmin çekilip basıldığı ve paylaşıldığı tahmin ediliyor Türkiye'de her ay yaklaşık 15 bin dijital fotoğraf makinesi satılıyor. Bunların önemli bir bölümü Uzakdoğu'dan gelen ürünler.
GELENEKSEL fotoğrafçılık tamamen terk edilmedi ama dijital fotoğraf kullanımı da sürekli artıyor. Cep telefonlarının üzerindekilerin dışında her ay binlerce dijital fotoğraf makinesi satılıyor. Artık film makaralarının yanında fotoğrafı hafızasına kaydeden hafıza kartları da hayatın parçalarından biri oldu. HP'nin baskı ve görüntüleme sistemlerini tanıttığı Floransa'daki basın toplantısı da dijital fotoğrafçılığın geldiği yeri gözler önüne serdi. Toplantıda dijital fotoğrafçılığın bugünü ve geleceği hakkındaki gelişmeler anlatıldı. Ortaya konan verilere göre, 2003 yılında tam 84 milyar kez dijital fotoğraf makinelerine gülümsedik. Dijital makinelerle çekilen fotoğraf adedinin 2005'te 175, 2008 yılında 361 milyara ulaşması bekleniyor. HP Türkiye Baskı ve Görüntüleme Sistemleri Pazarlama Müdürü Seza Babaoğlu, Türkiye'de her ay yaklaşık 15 bin adet dijital kamera satıldığını söylüyor. Babaoğlu, "Bu fotoğraf makinelerinin önemli bir kısmı 100 doların altında, ekranı olmayan ve Uzakdoğu'dan gelen ürünlerden oluşuyor. Tüketici bilinçlendikçe daha doğru seçim yapabilecek" dedi.
EVLER STÜDYO OLDU Dijital kamerayla gelen bir başka yenilik ise evde baskı yapma kolaylığı. Zaten dijital çekilen fotoğrafların önemli bir bölümü evlerde basılıyor. Zira bunun için bir karanlık odaya ihtiyaç yok. 100 dolara bir yazıcı almak yeterli. Hatta daha düşük fiyatlı ürünler de bulunabiliyor. 2003 yılında evlerde basılan fotoğraf adedi 13 milyarı bulmuş. Bu arada fotoğraf stüdyoları da dijitalleşmeye başladı. Profesyonel stüdyolarda basılan dijital fotoğrafların miktarında da önemli bir artış var. 2008 yılında evlerde basılan dijital fotoğraf adedinin 25 milyara ulaşması beklenirken, fotoğraf stüdyolarının da bu rakamı aşacağı tahmin ediliyor. İşte dijitalin kolaylıkları:
MALİYET DÜŞÜYOR Daktilolar kağıt, geleneksel fotoğraf makineleri de çok sayıda film tüketimine neden oluyordu. Dijital fotoğraf makineleriyle istediğiniz resmi saklama ve basma şansına sahip oluyorsunuz. Dijital fotoğrafların kalitesi çekim anında görülebildiği için daha az hatayla çekim yapılabiliyor. Böylece tekrar çekme şansınız olmayan durumlarda büyük kolaylık sağlıyor. Çekim kalitesini beğenmeyerek basmak istemediğiniz resimleri silebiliyorsunuz. Fotoğrafları saklama maliyeti azalıyor ve süresi, tersine daha çok uzuyor. Ancak fotoğrafların toplam maliyeti çok önemli. Yazıcılarda kullanılan kartuşlar ve özel kağıtlar kimi zaman hassas bütçeleri sarsacak düzeye geliyor.