“Bombalar hızını kesecek” öngörüsü tutmadı. Dış yatırımcı kuruluşlara göre, Türkiye’ye 2004’te çok fazla döviz girecek
TÜRKİYE ekonomisindeki olumlu havanın terör nedeniyle yara alacağı yorumuna cevap yabancı yatırımcılardan geldi. Citigroup, Morgan Stanley ve JP Morgan 2004 için aynı dili kullandı: "İyiye gidiyorsunuz."
PARA GİRİŞİNDE ÖN SIRALARDA OLACAK CITIGROUP analistlerinin raporunda, Türkiye'deki para ve sermaye piyasalarının "2004 yılında en çok para girişi olacak ekonomiler arasında olduğu" öngörüsü yapıldı.
LİRA HAK ETTİĞİ YERE DOĞRU HIZLA YÜRÜYOR MORGAN Stanley ve JP Morgan ise Türk Lirası'nın dolar ve Euro karşısında olması gereken adil değerine hızla yaklaştığını, enflasyonla ilgili hedeflerin de altına inileceğini savundu.
***
2004’ün yıldızı Türkiye
Türkiye’nin yüksek potansiyeli var. Gelişmekte olan piyasalar arasında en çok para Türkiye’ye akacak
İç talepteki artışa rağmen enflasyon düşüyor. Yılsonu enflasyon, hedeflerin de altında, %18 olur
Türk Lirası dolar- Euro karşısında gerçek değerine yaklaştı. İhracat artışı rekabet gücünü artırıyor.
TÜRKİYE ekonomisinin yakaladığı olumlu havanın terör saldırıları nedeniyle yara alacağı şeklindeki yorumlara karşın yabancı yatırım bankalarından 2004 yılı ile ilgili olumlu yorumlar gelmeye devam ediyor. Citigroup, Türkiye para ve sermaye piyasalarını 2004 yılında en çok para girişi olacak ekonomiler arasında öngördüklerini açıkladı. Gelişmekte olan ülke piyasaları ile ilgili 2004 yılı stratejilerinin incelendiği raporda Türk ekonomisinin giderek düzeldiği ve temellerini güçlendirdiğini belirten Citigroup analistleri Avrupa Birliği'ne (AB) giriş konusunun netleşeceği, 2004 yılında önümüzdeki on yıl için ekonominin yönünün belirginleşeceğini bildiriyorlar.
TL DEĞERİNİ BULUYOR Citigroup'un yanı sıra Morgan Stanley de Türk Lirası'nın dolar ve Euro karşısında olması gereken adil değerine hızla yaklaştığını savundu. Morgan Stanley raporunda ayrıca ihracatta yaşanan artışın Türk ekonomisinin rekabet gücünün arttığının göstergesi olduğu belirtildi. Yatırım Bankası JP Morgan'ın kasım ayı enflasyon rakamları ile ilgili raporunda enflasyondaki düşüş trendinin devam ettiği ve yıl sonu enflasyonunun hedeflenenin altında, yüzde 18 olarak gerçekleşeceği bildiriliyor. *Citigroup: Türk tahvilleri ve hazine bonoları yüksek getiri potansiyeli içeriyor. Gelişmekte olan piayasalar arasında en çok para akışı Türkiye piyasalarına olacak. Tek parti iktidarının sağladığı siyasi istikrar ekonomik politikaları belirlemede kolaylık sağlıyor. AB yolunda atılan siyasi adımlar olumlu. 2004 yılı sonunda müzakereler başlarsa yatırım ortamı daha da iyileşecek ve AB'ye entegrasyon süreci hızlanarak devam edecek. Buna rağmen Kıbrıs konusundaki olumsuz gelişmelere karşı ekonomi kırılganlığını devam ettiriyor. *Morgan Stanley: Türk Lirası'nın dolar ve Euro karşısında olması gereken adil değerine hızla yaklaştığını savundu. Kuruluş, son iki ayda, TL'nin dolar karşısındaki kümülatif değer kaybının yüzde 7.1'e; Euro karşısındaki kaybının ise yüzde 11.3'e ulaştığını kaydetti. Ancak bu durumun fiyatlara etkisinin sınırlı kaldığını belirten kuruluş, ekim-kasım döneminde TÜFE'deki kümülatif artışın yüzde 3 olduğuna dikkat çekti. Yatırım bankası, TL'nin dolar karşısında yüzde 24.7; Euro karşısında ise yüzde 7.1 aşırı değerli olduğunu belirtti. Morgan Stanley ayrıca, Türkiye'nin bu yılki ihracat performansının Türk ekonomisinin giderek daha rekabetçi olduğunun göstergesi olduğunu vurguladı. *JP Morgan: Enflasyondaki düşüş trendi devam ediyor. Resmi hedef yüzde 20 olsa da Kasım ayı itibariyle TEFE yüzde 19.3 seviyesine inmiş durumda. Tarım fiyatları artışı beklenenden daha yüksek olmasına rağmen çekirdek enflasyon yüzde 0.9. kasım ayındaki devalüasyonun etkisinin sınırlı olduğu anlaşılıyor. İç talepteki artış enflasyon baskısı yaratmıyor. Bu nedenle yılsonu enflasyonun yüzde 18 olmasını bekliyoruz.