kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BBC’nin şanslı Türk habercileri
BBC’nin şanslı Türk habercileri

Mesleki titizliği ve yılda verdiği 45 bin euro maaş ile gazetecileri cezbeden BBC Türkçe Servisi’ne girebilmek hiç de kolay değil. Geçen yıl tam 750 kişi başvurdu sadece biri kabul edildi.

LONDRA- Dünyanın en saygın radyolarından biri olarak kabul edilen BBC'nin Türkçe bölümünde çalışmak, gazeteciliğin temel ilkelerini almanın ve bu doğrultuda tarafsız habercilik yapmanın en iyi seçeneklerinden biri olarak kabul ediliyor.. BBC, İngiliz devletinin bir kurumu olmasına rağmen, tarafsız haberciliğe "and içen" gazeteciler tarafından yönetiliyor. BBC binasının içinde yapılan günlük haber toplantılarından başka, 42 dilde yayın yapan bölüm müdürlerine ve editörlerine de gündemle ilgili ayrıntılı bilgi veriliyor.. BBC'nin kendi dillerinde yayın yapan İngiliz yöneticiler ise, zaman zaman yabancı dilde yayın yapan programları izleyerek "ilkesel" denetim yapıyor. BBC'nin yayın kuralına yani tarafsızlık ilkelerine, ters düşen durumlarda ise "uyarı" yağdırıyorlar.. Tabii ki bu "müdahaleler" sadece yabancı dildeki yayın servisleriyle sınırlı değil, İngilizce yayınlar için de geçerli.. Tarafsız habercilik yapma konusundaki hassasiyet, BBC'nin çalışmalarını değerlendirmedeki taviz verilemeyecek temel bir mesleki ilke.

BBC'DE ÇALIŞMAK İÇİN
BBC'nin "World Service" yani yabancı dil yayınları yapan bölümleri, kuruluşun dünyanın her yerinde görev yapan İngiliz muhabirlerden başka, kendi özel yerel muhabirlerinden de yararlanıyor. Çok sayıda habercinin girmek için gözünü diktiği BBC Türkçe bölümü, zaman zaman verdiği ilanlarla gazeteci arıyor. Ama işe aldığı gazeteci sayısı, bu bölümde çalışmayı arzu edenlerin sayısına oranla oldukça az.. Örneğin geçen yıl Türkçe Servisi bir gün için verdiği ilanlara 750 başvuru yapılmış ancak bunlardan sadece biri işe alınmış. Türkçe Servisi Müdürü Hüseyin Sükan, BBC'ye 1978 yılında girdi. 1997'de de bölüm müdürü oldu.. Sükan'a göre, işe alınma kriterlerinde hiç bir değişiklik olmamasına rağmen, 70'li yıllarda BBC'ye gösterilen rağbet, şimdiki talepten çok daha azdı.. 42 ayrı dilde her gün, haftada 13 saat yayın yapan BBC'nin Türkçe bölümünde sayıları 18 ila 20 arasında değişen gazeteci çalışıyor. Gazetecilerin hepsi ya Türkiye'den ya da AB ülkelerinde yaşama ve çalışma izni olanlar arasında seçiliyor. İşe alınmalar, bölümün gereksinimlerine göre yapılıyor.. BBC'nin yeni gazeteci kabul etme kriterlerini anlatan Sükan'ın verdiği bilgiye göre, bölüm bir ya da birden fazla haberciye gereksinim duyduğu zaman, Türkiye'deki gazeteler ya da kendi internet sitesi aracılığıyla ilan veriliyor.. Sükan, bir gazeteciyi işe alırken "eşit fırsat" ilkelerine bağlı kalınmasının zorunluluğundan söz ediyor.. Yani diğer bir deyişle "torpil" ya da "kıyak geçme" sözcükleri BBC'de neredeyse "yasaklanmış" olan sözcükler.. BBC Türkçe bölümünde çalışabilmek için aranan en temel kriterler şunlar: Gazetecilik ve radyoculuk deneyimi, çok iyi düzeyde İngilizce bilmek, Türk dilini iyi kullanmak ve yazmak, Ses tonunun yayın kriterlerine uyması..

ÜÇ AŞAMALI ELEME

BBC Türkçe Servisi Müdürü Hüseyin Sükan'ın anlattığına göre yeni işe almalar şu süreci izliyor: Türkçe Servisi'ne girmek için başvuruda bulunanlar ilk önce bölümün kendilerine ilettikleri formu dolduruyor. İlk eleme de forumda verdikleri yanıtlara göre yapılıyor. İkinci eleme ise ilkini aşanlar arasında yapılıyor ve daha teknik bir değerlendirmenin sonucuna göre karar veriliyor. Gazeteciler BBC tarafından istenen "ses kaydı ve haber okuma" gibi tekniklere göre eleniyor. BBC'ciler bu "test"e benzeyen elemelere "sınav" demek istemiyor.. Sadece "değerlendirme" olarak tanımlamayı yeğliyorlar.. İkinci elemeleri de başarıyla atlatanlar, bu kez Türkiye'ye gelen Türk ve İngilizler'den oluşan üç kişilik heyetle bir araya gelerek, bu kez yüz yüze ve yaklaşık 3.5 saat süren sözlü, sesli ve yazılı "değerlendirmelere" tabi tutuluyor. Ve en sonunda bölüme alınmaya hak kazananlarla bir ya da iki yıllık kontrat imzalanıyor.. BBC'ye yeni başlayanlara yılda toplam 27 bin İngiliz Sterlini, yani yaklaşık 45 bin Euro maaş bağlanıyor.

2 YILLIK KONTRAT
Londra'da BBC'nin World Service'ini ağırlayan görkemli 'Bush House' binasında, her gün yayın yapmakla görevli olan gazeteciler geniş bir iş yelpazesi içinde çalışıyor. Şu aralar BBC'nin yayınlarında bilgisayar programları kullanılmaya başlandığı için, özel muhabirler Londra'ya davet ediliyor ve kurslardan geçerek, gerekli araç ve gereçlerle donatılıyor. Bu bağlamda bilgisayara yüklenen Cool Edit adlı programla, gazeteciler haberlerini artık telefonla değil, önceden hazırladıkları sesli haberlerini bilgisayar aracılığıyla geçiyorlar.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Kendimizi unutturmalıyız
YAVUZ DONAT
Düdüklü protesto...
Frankfurt Belediye Sarayı'na gittik...
 atv 16.30
"Kaç Para"
 Show TV 16.00
"Türk Sineması"
 Star 16.50
"Süper Kahramanlar"
 Kanal D 16.10
"Knor Lezzet Kulübü"
 Kanal D 17.10
"Scooby Doo"
 TRT 1 16.00
"Ayrılsak da Beraberiz"
Bir şişe kolonyayla otobüsü havaya uçururum
Dehşetin itirafçısı Yusuf Polat, bombaları hazırlayanın Azad Ekinci...
PRENSES SÜREYYA’nın serveti kâhyasına kaldı
Prenses Süreyya’nın 80 milyon doları aşan muhteşem mirasına bir vâris...
Prezervatif tanıtacak
Prezervatif tanıtacak
Demirhayat Sigorta'nın veliahtı Kerem Cıngıllıoğlu'nun yeni...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.