kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uyuyan militanları’ o harekete geçirdi
Ladin’le başladı şimdi özerkleşti

Amerika, Zerkavi’yi Ladin’den sonraki düşman ilan etti

SALDIRININ BEYNİ: ZERKAVİ
İNGİLİZ
Observer gazetesi, "İstanbul'daki bombalı saldırılarda yeni şüphe" başlığını kullandığı haberinde "Saldırıları Ebu Musab el Zerkavi'nin düzenlediğine inanılıyor" diye yazdı.

BAĞIMSIZ EYLEMLER
BATI
basınına göre, El Kaide'nin Ortadoğu sorumlusu olan Zerkavi, artık Bin Ladin'den bağımsız eylemler düzenliyor. "Uyuyan hücreler"i uyandırma talimatı da ondan geldi.


***

Uyuyan militanları’ o harekete geçirdi

Bilinen ismi Ebu Musab el Zerkavi... Yabancı basına göre, Türkiye’deki patlamaların ardında o var. Usame bin Ladin’in öğrencisi ama artık tek başına saldırıyor....

İSTANBUL'DA düzenlenen terör saldırıları, sadece Türkiye'nin değil dünya gündeminin de ilk maddesini oluşturmaya devam ediyor. Dünya basını, saldırıların arkasındaki ismin üzerinde yoğunlaştı. Başta Amerikan ve İngiliz olmak üzere birçok ülke medyasında tek isim öne çıkıyor: Ebu Musab el Zerkavi... Son olarak dün, İngiltere'nin saygın gazetesi Observer da "Türkiye'deki bombalı saldırılarda yeni şüpheli" başlığı attığı haberinde "İstihbarat yetkilileri ve soruşturmayı yürüten kişiler, 50'den fazla kişinin öldüğü saldırıları Ebu Musab el Zerkavi'nin düzenlediğine inanıyor" diye yazdı. Peki Türkiye dışında, Irak'taki müttefik askerlere yönelik düzenlenen saldırılardan da sorumlu tutulan Zerkavi kim? Nasıl çalışıyor? Sorulacak çok soru var, ancak Filistin asıllı Ürdün vatandaşı olan 37 yaşındaki Zerkavi'yle ilgili bilinen çok da az şey var. Asıl adı Ahmed Fadıl Nazzal el Halayleh olan Zerkavi, Ürdün'ün Zarka bölgesi yakınlarındaki Cabal Alabiad'da doğdu. Zengin bir ailenin çocuğu ve Bani Hassan aşireti üyesi. Amerika tarafından Ladin'den sonra "halkın iki numaralı düşmanı" olarak tanımlanıyor. ABD, başına 25 milyon dolar ödül koydu. 11 Eylül saldırılarının sorumlusu Suudi terörist Usame bin Ladin'in yakın adamı. Amerika'nın Afganistan'a başlattığı savaşta yaralandığı, Mayıs ve Haziran 2002'de Irak'a giderek tedavi olduğu, doktorların ayağını kesmek zorunda kaldığı sanılıyor.

LADİN'DEN BAĞIMSIZ
Amerikan kaynaklarına göre Zerkavi, Bağdat'tan ayrıldıktan sonra Kuzey Irak'a giderek burada Ensar el İslam örgütünün başına geçti. Örgütün, Ladin'in lideri olduğu El Kaide'yle bağlantılı oldukları biliniyor. Ancak Observer gazetesine göre Zerkavi, 1990'lı yıllarda Afganistan'da eğittikten sonra Avrupa'nın dörtbir yanına gönderdiği "uyuyan militanlardan" oluşan örgütüyle Ladin'den bağımsız hareket ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, geçtiğimiz Şubat ayında (Irak savaşı öncesinde) uluslararası askeri destek alabilmek için başvurdukları BM'de yaptığı açıklamada Zerkavi konusunda uyarı yapmıştı. Terör uzmanları da, Zerkavi'nin başlı başına bir terörist lider haline geldiğine ve çok sayıda uluslararası örgütle bağlantıları bulunduğuna dikkat çekiyor. Güvenlik güçlerinin Zerkavi'nin adamlarını yakalayamamasındaki en büyük neden ise, adamlarının hepsinin ikinci kuşak teröristler" olarak adlandırılan militanlar olması şeklinde açıklanıyor.

UYUYAN MİLİTANLAR
Yani 1990'larda Ladin ve yakın komutanları tarafından Afganistan'daki kamplarda toplanan, sonra Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine gönderilen "uyuyan teröristler". Nitekim, Afganistan operasyonunda ABD birlikleri Ladin ve komutanlarını ölü ya da diri ele geçirmek için uğraşırken Ladin, Zerkavi'yi Kuzey Irak'a gönderdi. O da Ensar el İslam üzerinden hiçbiri tanınmayan, fotoğrafları ya da bilgileri istihbarat servislerinde olmayan adamlardan örgütünü genişletti. Daha sonra da her birini saldırı emirlerini yerine getirecekleri günü beklemek üzere ülkelerine gönderdi. Washington Enstitüsü'nde görevli uluslararası terör uzmanı Matthew Levitt'in hazırladığı rapora göre ABD istihbaratı, Zerkavi'ye İran, Irak, Suriye ve Lübnan'da bazı kesimlerin destek verdiğini, bu ülkelerde bağlantılı örgütleri olduğunu söylüyor. Bir Amerikalı general de "Ladin'i yakalasak da El Kaide bitmeyecektir" diyerek Zerkavi tehdidini çok iyi özetliyor.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 116 adamı eylem halinde yakalandı
 Ölümcül trafik kazasında DÜNYADA BİRİNCİYİZ
 Son bombacı: İlyas Kuncak
 Dedesi de patlama kurbanı mı?
 İmam hatiplere gerek yok bence
MEHMET ALTAN
Kapitalizm nitelik değiştiriyor
Sabah'ta yayınlanan...
UMUR TALU
Nazar etme ne olur!..
Sadece mutlak rakamlara bakarsak,...
EMRE AKÖZ
Mizah, seks, şiddet
HİÇ düşündünüz mü? Neden TV'de ve...
İstanbul bombaları bu gemiyle geldi
Yunan basınından şok iddia: Geçtiğimiz Haziran ayında Astakos...
Azad’ın emrinde yedi ölüm arabası daha var
Elif Ural imzalı habere göre, İstanbul saldırılarının elebaşısı Azad...
HAKAN KORKUSU
HAKAN KORKUSU
Sakatlığı nedeniyle dün de idmana çıkmayan H.Şükür için Terim,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.