Türk-Yunan ticari ilişkilerinde önemli bir adım daha atılıyor. Salı günü imzalanacak anlaşmayla, iki ülke işadamlarının çifte vergilendirmeden muaf olmaları sağlanacak.
Türkiye'de iş yapmak isteyen Yunanlı ya da Yunanistan'da iş yapmak isteyen Türk işadamları artık iki vergi ödemek zorunda kalmayacak. Büyük depremlerin ardından ilişkilerini düzeltmeye karar veren Türkiye ve Yunanistan, halkların yakınlaşması yolunda bugüne kadar büyük adımlar attı. Ancak hükümetlerin Türk ve Yunan işadamlarına karşılıklı olarak yatırım yapmaları yolundaki çağrılarına rağmen, işadamlarının hem kendi ülkelerinde hem de karşı ülkede vergi ödemek zorunda kalması caydırıcı oluyordu. Tüm bu zorluklara rağmen, Türk ve Yunan işadamları, iki ülke arasındaki ticaret hacmini dört yıl içinde 4'e katladı ve 1 milyar dolara ulaştırdı.
BÜROKRASİ AŞILMIŞTI Türk ve Yunan hükümetleri, bir yandan işadamlarının çifte vergilendirme nedeniyle 'haksızlığa uğradığını' kabul ederken; diğer yandan Türk ve Yunan maliye bakanlıklarının 'prosedür' ve 'bürokratik' nedenlerle çıkardıkları zorluklar karşısında çaresiz kalmıştı. Nitekim 2 yıldan bu yana Türk ve Yunan maliye bakanlıkları arasında süren müzakerelerden sonra engeller aşıldı. Geriye sadece 'deniz ticareti vergilendirmeleri' sorunu kaldı. Türk ve Yunan maliye bakanlıklarından oluşan heyetler Ankara ve Atina arasında bir yıldan fazla süredir yapılan müzakereler sonucunda bu soruna da bir çare buldu. Türkiye ile çifte vergilendirmelerin muafiyetini öngören nihai anlaşmayı imzalamak için dün Atina'dan İstanbul'a ve bugün de Ankara'ya geçen Yunanistan Ulusal Ekonomi Bakanı Nikos Hristodoulakis, bizi Türkiye'ye getiren Yunan başbakanlık uçağında konuyla ilgili sorularımızı yanıtlarken mutlu görünüyordu. "Nihayet bu zor işi de bitirdik" diyen Yunanlı bakan "Amacımız Türk işadamlarının Yunanistan'da; Yunan işadamlarının da Türkiye'de yatırım yapmaları; hatta üçüncü ülkelerde birlikte yatırım yapmalarıdır. İki ülke arasında büyük potansiyel var ancak çifte vergilendirmeler zarar veriyordu. Bugüne kadar iki ülke arasında, sınırlı kalan ticaret hacmini genişletecek olan bu anlaşmadan her iki ülkenin iş adamları ve vatandaşları da yararlanacaktır" şeklinde konuştu.
TİCARET PATLAYACAK Bu sırada Yunan Sanayiciler Derneği Başkanı Odiseas Kyryakopoulos da sohbete katıldı. "Bu anlaşmadan sonra iki ülke arasındaki ticaret hacmi çok büyüyecek" diyen Kiryakopulos, İstanbul'da görüşeceği TÜSİAD ve DEİK yetkililerinin de aynı görüşü paylaştıklarından söz etti. Gerçekten de Türkiye'den Yunanistan'a karayolundan gidenler Türk ve Yunan TIR kamyonlarının sınırda uzun kuyruklar oluşturduğuna tanık olur. Yunanlı bakana eşlik eden Yunan TIR Kamyonları Derneği Başkanı Panayotis Nikolaras, bu anlaşmadan sonra kamyon ticaretinin daha da büyüyeceğine inanıyor. Yunan armatörleri, iki ülke arasında yarın Ankara'da imzalanacak olan bu anlaşmadan sonra Türkiye'yi çevreleyen denizlerde yolcu taşımaktan başka; Türk mallarının denizaşırı ülkelere taşıma olanakları da doğacağından söz ediyor. Bu bağlamda Atina-İstanbul arasında yolcu feribot seferinin de konulması bekleniyor. TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete de, çifte vergilendirmenin kaldırılmasıyla özellikle turizm sektöründe ortak çalışmaların artacağını söyledi. Mete, şöyle devam etti: "Yunan ve Türk işadamları uzun bir süredir bu sıkıntının giderilmesini bekliyordu. Anlaşma, iki ülke arasındaki ticareti olumlu yönde etkileyecek."