kapat
28.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



Irak pazari, Orkide Yag'a 20 milyon dolar kazandirdi

Birlesmis Milletler'in resmi tedarikcisi Kucukbay, Irak Savasi sonrasi Orkide markali sivi yag ihracatini 'yuzde bin' artirarak, 20 milyon dolara ulastirdi

Orkide, Irak halkinin en cok tercih ettigi sivi yag markasi oldu. Birlesmis Milletlerin resmi tedarikcisi olan Orkide'nin ureticisi Kucukbay, Irak'a gectigimiz yil 2 milyon dolar olan aycicek ve soya yagi ihracatini savasin ardindan 'yuzde bin' arttirarak 20 milyon dolarlara cikardi. Kucukbay, Libya gibi yeni pazarlarin da buna eklenmesiyle gectigimiz yil 10 milyon dolar olan ihracatini da ilk 10 ayda 30 milyon dolar seviyelerine cikardi.

Irak pazarinda uzun vadeli bir strateji izlediklerini belirten Kucukbay Yonetim Kurulu Baskan Vekili Ahmet Kucukbay, su an Irak'ta en cok taninan Turk markalarindan biri haline geldiklerini soyledi.

Bu ulkeye yaptiklari ihracatta 'Orkide' markasini ozellikle kullandiklarini ifade eden Kucukbay, "Su anda Irak'ta hemen hemen her evde bir Orkide markali yag bulunuyor. Bu da bizim bu ulkede taninirligimiz acisindan buyuk bir firsat. Cunku Irak'ta henuz bitkisel yag uretim tesisi yok. Pazarda buyuk bir bosluk var. Irak'ta istikrar saglanip ticari hayat hizlandiginda burasi bizim icin cok buyuk bir pazar olacak" diye konustu.

Hedef 40 milyon $ ihracat
BM disinda Irak'ta ozel sektore de mal satisina basladiklarini dile getiren Kucukbay, "Ancak bu daha cok yeni bir gelisme. Bu ulkede dogrudan ozel sektorle ticaret yapmak zor. Cunku nakliyeden, para transferine kadar bir cok sorun var. Istikrar saglandikca ozel sektorle ticaretimiz hizlanacak" diye konustu.

Yil sonuna kadar ihracatin 40 milyon dolara cikacagini dile getiren Kucukbay, cironun da 100 milyon dolari bulacagini ifade etti. Kucukbay, Etiyopya'dan Afganistan'a toplam 55 ulkeye ihracat yaptiklarini dile getirdi. Turkiye bitkisel yag ihracatinin yaklasik yuzde 65'ini tek basina gerceklestirdiklerini dile getiren Kucukbay, ic piyasadaki pazar paylarinin da yuzde 15 civarinda oldugunu kaydetti.

Is yogunlugu nedeniyle yeni siparis alamadiklarini belirten Kucukbay, bir de bitkisel margarin piyasaya cikardi. 'Ideal' markali margarinde de buyuk bir taleple karsilastiklarini kaydeden Kucukbay, "Ozellikle doguda satislarimiz artiyor. Yakinda kahvaltilik margarin ile de piyasada olacagiz" dedi.

Erhan GULENC


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir