kapat
27.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Olimpiyat ateşi 6 Temmuz'da İstanbul'da

Olimpiyat ateşi tarihinde ilk kez 5 kıtayı birden dolaşacak. Meşale Sultanahmet ve Ayasofya arasında kalan meydan ile Boğaz köprüsünden geçecek

Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenecek olan 2004 Dünya Olimpiyat Oyunları'na "yeşil ışık" yakacak olan meşale tarihinde ilk kez İstanbul'u ziyaret etmeye hazırlanıyor. Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun önerisi üzerine ilk kez 5 kıtadan geçecek olan meşale Moskova'dan sonra 6 Temmuz'ta İstanbul'a getirilecek. Meşale Asya ve Avrupa kıtasını birleştiren Boğaz Köprüsü ile medeniyetlerin buluşma yeri olarak kabul edilen Sultanahmet ve Ayasofya arasında kalan meydandan geçecek.

24 KENTİ DOLAŞACAK
Olimpiyat Komitesi Başkanı Yanna Angelopoulou'nun dün yaptığı açıklamaya göre meşale İ.Ö. 350 yıllarında olduğu gibi 25 Mart 2004'te güneşin ışınlarıyla yakılacak. Meşalenin ilk durağı 4 Haziran'da Avustralya'nın başkenti Sydney olacak. 6 Haziran'da Japonya, 8 Haziran'da Pekin; 11 Haziran'da Afrika Mısır'ın başkenti Kahire; 13 Haziran'da Güney Amerika (Rio De Jenairo) Kanada ve Kuzey Amerika üzerinden 21 haziran'da Brüksel, Londra, Paris, Lozan, Barselona, Münih, Berlin, Stokholm, Helsinki, 3 temmuz'da Moskova ve Kiev; 6 Temmuz'da İstanbul'dan; ve 7 Temmuz'da Sofya'dan sonra Atina'ya geri gelecek..

Meşale, 35 gün boyunca 5 kıtada 27 ülkede 24 şehri dolaşıp 78 bin km yol katedecek. Meşale kıtadan kıtaya uçak ve vapurlarla taşınacak. Bulunduğu kentlerde o ülkelerin atletleri ile gönüllü toplam 3 bin 600 kişi tarafından taşınacak. Günde (maratonun simgesi olan) 48'er kilometrelik bir mesafede ellerde , bisikletlerde, tekerlekli sandelyelerde dolaşacak.

ATEŞKES İSTENECEK
13 Ağustos 2004 tarihinde Atina'daki Olimpiyat oyunlarına yeşil ışık yakacak olan olimpiyat meşalesine paralel olarak yine Papandreu'nun BM tarafından da benimsenen önerisine göre olimpiyat oyunlarının yapılacağı 13- 30 ağustos tarihleri arasında Antik Yunan'daki olimpiyat oyunlarında yapıldığı gibi dünyadaki çatışmalar için "ateş kes" ilan edilmesi istenecek. Daha önce meşalenin yakılacağı kent konusunda İstanbul'un yanı sıra antik Yunan kalıntılarıyla dolu olan İzmir ve yöresinin de adı geçmişti. Meşaleyi taşıması muhtemel atletlerin en başında Süreyya Ayhan geliyor.

Stelyo BERBERAKİS


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır