kapat
26.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



REFİK DURBAŞ


Kültürel ve siyasal kimlik...

Siyasal ve toplumsal gündemin, ABD'nin Irak'ı işgali ve Türk ordusunun Irak'a gönderilip gönderilmeyeceği konusuna odaklandığı son aylarda, Güneydoğu Anadolu'da etnik kökenli kültürel gelişmeler oluyordu. Özellikle Diyarbakır'da kitapçıların vitrinleri çok sayıda Kürtçe basılmış kitaplarla doldurulmuş; Kürtçe şarkı kasetleri satılmaya başlanmış; Kürtçe öğreten kursların açılması girişimleri olmuş; kendini Kürt hissedenlerin bir kısmı, isimlerinin Kürt isimleriyle değiştirilmesi için mahkemelere başvurmuştur. Avrupa Birliği Genişleme Strateji Belgesi'nin (İlerleme Raporu), açıklanması öncesinde hükümetin, bu gelişmeleri bilinçli bir şekilde gözden kaçırmış olduğu ve bir kısım medyanın da kendi stratejileri doğrultusunda hükümetin bu tavrına uydukları söylenebilir. Bu raporun Türkiye ile ilgili bölümünün en çarpıcı yanlarından biri de Kürtçe ile eğitimin yapılması yanında Kürtçe isimlerin yazılabilmesi için Q, W ve X harflerinin, bir şekilde alfabeye dahil edilmesi isteğidir. Bütün bunlar, dil ve kültür aracılığı ile bölge halkında ulusal bir kimlik oluşturma gayretleridir.

Başlangıçta muhayyel olarak görülen "Kürt kimliği" bugün toplumumuzun büyük bir kısmı, hatta ülkemizin en üst düzeydeki yönetici ve bürokratları tarafından bile bir "realite" olarak kabul edilmiştir. "Anayasal vatandaşlık" ya da "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı" kavramı ile bu realite, bir "alt kültür" varlığı olarak toplumsal ve kültürel yapımız içinde yavaş yavaş yerini almıştır. Ancak, insanın temel hak ve özgürlüklerine dayanan ve tamamen demokratik bir istek olan "kimlik seçimi" ya da "hissedilen kimlik"; "kültürel çeşitlilik" boyutunu aşarak toplumun bütününden kopup yabancılaşmaya ve ayrılmaya yol açmamalı; hukuksal bir temele oturtulup siyasal sınırların tartışıldığı bir durum yaratılmamalıdır. Kısaca, "kültürel kimlik", "siyasal kimlik"e dönüştürülmemelidir.

Ne yazık ki, geçmişte, bazı demokratik hak ve özgürlükler amacından saptırılarak, "kültürel özerklik" siyasal alana aktarılmış, hatta "Türk-Kürt Federasyonu"nun bile tartışılması gerektiği söylenmiştir. Bu nedenle, devlet ve hükümet yöneticileri; aydınlar, yazarlar; etnik kökeni ne olursa olsun tüm ülke halkı, şimdiye kadar yapılan yanlışlardan ders almalı; birlik ve beraberlik içinde Türkiye'nin güçlü geleceğinin koşullarını aramalıdırlar.

Dr. Şerafettin YAMANER - İSTANBUL

Boşta gezen mezunlar...
Sınıf öğretmenliği mezunu olarak bu, boşta kaldığım ikinci yılım. Bizim durumumuzda bir iyileşme olacak mı? Sınıf öğretmenliğine ihtiyaç varken bir çok mezun boşta geziyor. Bu, haksızlık değil mi? Danıştay karar verdi, ama yine de atamalar yapılmadı. Şubat ayını bekliyoruz, eğer atama olmayacaksa işimize bakalım. Çoğu arkadaşın derdi de askerlik... İnanır mısınız hiç öğretmenlik yapma hevesim kalmadı.

İsrafil TAŞ - ERZURUM

DÜZELTME
6 Ekim 2003 tarihli Sabah gazetesinin 19. sayfasında çıkan, "Ünlü sanatçı Seda Sayan'ın kardeşi Şahin Gürsaçar evinde çeşitli miktarlarda uyuşturucuyla yakalandı" haberinde, sanığın fotoğrafı yerine teknik bir aksaklık sonucu kardeşi Sedat Sayan'ın fotoğrafı kullanılmıştır. Düzeltir, özür dileriz.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır