kapat
26.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Türk Prof. ABD'de yılın bilim kadını

Geçen yıl ABD Üniversiteler Birliği'nin "Yılın Bilim Kadını" seçtiği 36 yaşındaki Prof. Semahat Demir bu yıl da "Seçkin Genç Mühendis" ödülü aldı

Profesör Semahat Demir Türk akademisyenlerin, yurt dışındaki başarılı örneklerinden biri. Geçen yıl ABD Üniversiteler Birliği'nin 'yılın bilim kadını' seçtiği Demir'e bu kez de ABD Kadın Mühendisler Derneği tarafından 'Seçkin Genç Mühendis Ödülü' verildi. Henüz 36 yaşında olan genç profesör, ABD'da Memphis ve Tennesse Üniversiteleri'nde Biyomedikal Mühedisliği bölümlerinde öğretim üyesi. Yöneticiliğini yaptığı Biyomedikal Labaratuvarları'nda yılda 2 milyon dolar bütçeli araştırma projelerine imza atıyor.

Beyin ve kalbin sinyallerini bilgisayar ortamına aktararak hangi hastalığın yolda olduğunu saptaması ve kız çocuklarını matematik, mühendislik gibi teknik alanlarda eğitim görmeleri için yönlendirmesi Demir'in peş peşe ödüller almasına neden oluyor. Geçen yıl ABD Üniversiteler Birliği tarafından 'yılın bilim kadını' seçilen Demir'e 'Sağlık, Bilim ve Teknoloji Ödülü' verildi.

Demir, bilimsel çalışmaları ile ilgili şunları söylüyor "Çeşitli kalp hastalıkları, hormonal değişiklikler, sinirsel bozuklukların sanal ortamda var edilmesini sağlıyorum. Amacımız bu bilgilerden yola çıkarak bu hastalıkların nasıl ortaya çıktığını, genlerde bunların nasıl kodlandığını bulmak. Bilgisayar yöntemlerini, elektrik devre sistemlerini kullanarak tüm hücrelere ait bilgileri modelleyip, sanal ortama getiriyorum. Bunlar uzun vadede doktorların başta genetik olmak üzere hastalıkları anlamasına yardımcı olacak."

Pervin KAPLAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır