kapat
26.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Otogarda bayram bereketi

Bayramın ilk gününde yoğun bir yolcu akışı yaşayan İstanbul Otogarı'nda 100 bini aşkın vatandaş yaklaşık 1 trilyon liralık para dolaşımı sağladı

İstanbul Otogarı'ndaki hareketlilik Ramazan Bayramı'nın ilk gününde de sürdü. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte terminali dolduran yolcular, zaman zaman izdiham yaşanmasına neden oldu. Gece yarısına kadar hareketliliğin sürdüğü İstanbul Otogarı'nda Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği (UATOD) verilerine göre, 168 yazıhane ve 396 firma bulunuyor. Ancak bunlar bile talebi karşılamakda yetersiz kaldı. Sık sık ek seferler düzenlenerek talep karşılanmaya çalışıldı.

Yazıhaneler dışında 615 işyeri ve 6 bin çalışan sayısının aktivite gösterdiği otogarda, yaz sezonunda, bayram tatillerinde günlük ortalama 2 bin 250 otobüs girip çıkıyor, kışın ise bu sayı bin 500 otobüs olarak gerçekleşiyor.

UATOD, iç hatlarda hizmet veren otobüs sayısını 10 bin 21, koltuk kapasitesini 421 bin 751 olarak bildirdi.

Yaz sezonunda otogarda ortalama küçük araç hareketi ise günlük 26 bin, kış sezonunda ise 20 bin oluyor. Yolcu hareketine bakıldığında, yaz sezonu ve bayram tatillerinde günlük 60-80 bin olan yolcu sayısı, kış sezonunda 40-60 bin seviyesinde seyrediyor.

YOLCU SAYISI KATLANDI
Günlük insan hareketi yaz sezonunda ve bayram tatillerinde ortalama 100 bin kişi, kış sezonunda 60-80 bin kişi olarak gerçekleşiyor. Otogarda günlük ortalama para dolaşımı ise 1 trilyon lira düzeyinde belirlendi.

Büyük İstanbul Otogarı'nda otobüs işletmelerine bağlı 5 bin 500 şehir içi servis yanında otogar taksi durağına bağlı 270 taksi bulunuyor. Hafif raylı metro otogarın içinden geçiyor ve günde 14 bin yolcu taşıyor.

Türkiye'deki yolcu taşımacılığı sektörüne bakıldığında ise çeşitli yolcu taşımacılığı sistemleri içinde karayolu taşımacılığı yüzde 94.9 payla ülkenin ana yolcu taşıma sistemini oluştu-ruyor.

EĞLENCE YERLERİNE AKIN EDEN ÇOCUKLAR GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ

Lunaparklar doldu taştı
İstanbul'da son günlerde etkili olan sis, bayramın ilk gününde yerini güneşli ve ılık havaya bırakınca, sahiller ve parklar da doldu taştı. Bayramlaşmaya giden vatandaşlar, çay bahçelerine ve eğlence merkezlerine uğramayı ihmal etmediler. 10 günde yaşanan iki ayrı bombalama olayına rağmen alışveriş merkezleri de hınca hınç doldu. Bayramda en çok rağbet gören yerlerin başında lunaparklar geldi. Büyüklerinden harçlık alan çocuklar, lunaparkları doldurdular.

ÜNLÜLER SAHNE ALIYOR
Gece yarılarına kadar çocuk seslerinin çınladığı lunaparklarda bazen kuyruklar oluştu. Geleneksel olarak Ramazan aylarında kurulan Feshane'de de çocuklar için eğlenceler düzenlendi. Çocuk Dünyası isimli bir park oluşturulan Feshane'de çeşitli standların açıldığı giyim çarşısı büyük ilgi gördü. Bayram boyunca açık kalacak olan Feshane'de birbirinden ünlü sanatçılar sahne alacak.

Darülaceze'de yaşlı yürekler buruktu...
Bu bayram da, her bayram olduğu gibi Darülaceze'de hüzün vardı. Bayram sabahı erkenden uyanan yaşlı gözler, bir umutla gelecek yakınlarını beklediler. Kiminin yüzü gelen ziyaretçiler ile gülerken, kimi ise bayramı gözyaşları içinde geçirdi.

2 oğlu ve bir kızı olmasına rağmen 20 senedir Darülaceze'de kalan Kadriye Aytenbilir, eline aldığı kalemi ve kağıdı ile sevdiklerine bayram mesajı yazdı. Ancak yazdıklarını verebileceği kimsesi gelmedi. Çocuklarının hepsinin İstanbul'da yaşıyor olmasına karşın neden Darülaceze'de yaşadığını bilmediğini söyleyen Kadriye Aytenbilir, "Canları istemiyor heralde. Kızım üşeniyormuş. Oğlumun eşi de beni istemiyor. Torunum oldu ama hiç görmedim" diyor. Kimsenin ziyaret etmediği 75 yaşındaki Neriman Güdücü de gözyaşları içinde,"6 sene burada kaldıktan sonra kurtulmak için evlendim. Ama eşim 8 sene sonra öldü. Tekrar buraya gelmek zorunda kaldım. Yeğenlerim var ama kimse görmeye gelmiyor. Bayramında benim için diğer günlerden farı yok" şeklinde konuşuyor.

Hepsinin hikayesi farklı. Ama beklentiler aynı. Çünkü hepsi bir avuç sevgiye ve ilgiye muhtaçlar. Darülaceze'yi dün İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da ziyaret etti. Küçük hediyelerle gönüller alındı. Yaşlı gözler dindirilmeye çalışıldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır