kapat
26.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Hadi bugünü sevgiye ayırın

Bahçelievler Çocuk Yuvası'nda ailesi tarafından terk edilmiş, yaşları 0 ile 6 arasında değişen 342 çocuk var. 142 personel tarafından karınları doyuruluyor, altları değiştiriliyor, banyoları yaptırılıyor. Sıcacık, özenle düzenlenmiş odalarında hiç eksikleri yok sanıyorsunuz... Ta ki kollarını açıp boynunuza atlayana kadar...

Kimisi emekliyor, kimisi yatağında agucuklar dağıtıyor. Göz göze geldiğiniz an yabancı olduğunuzu hemen anlıyorlar. Minik ellerini sizi kavramak için uzatıyorlar. Kucağınıza aldığınızda solukları hızlanıyor; başlarını göğsünüze yasladıklarında dinginleşiyorlar. Yumuk elleri kazağınızı hiç bırakmamacasına sıkıca kavrıyor. Gözleriniz doluyor. Bacaklarınızı sarsan minik eller ve 'kucak, kucak' sesleriyle yaşadığınız duygular bir anda sel olup akıyor. Hareket edemiyorsunuz. Bacaklarınızda yaşları 3 ile 6 arasında değişen, sıcaklığınızı ve kokunuzu hissetmek isteyen onlarca masum ve hüzünlü gözle karşılaşıyorsunuz. Bebekleri bırakıp onları kavrıyorsunuz. Başlarını omzunuza yaslayarak saçını okşamanızı istiyor. Hiç sesleri çıkmıyor. Biri diğerini iterek kucağınızda yer almak için yarışıyor. Sevgi ve şefkate açlar çünkü...

PERSONEL YETERSİZ
Bahçelievler Çocuk Yuvası'na genellikle boşanmış aile çocukları ile sokağa terk edilen çocukların geldiğini vurgulayan Müdür Yardımcısı Satı Kaya, toplam 342 çocuğun bakımını üstlendiklerini belirtiyor. Kaya, artık cami avlusuna çocuk bırakılmadığını, bazı anne-babaların çocukları kurumun kapısına bıraktığını söylüyor.

Yuvada 142 personelin çalıştığını söyleyen Kaya şöyle devam ediyor "Ne yiyecekleri uzman doktorların kontrolünde belirleniyor. Banyolarını yaptırıyoruz, altlarını değiştiriyoruz, giydiriyoruz. 3-6 yaş arasındaki çocuklarımıza bunların yanı sıra öğretmenler resim, müzik dersleri veriyor. Tiyatro ve sinema gibi kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Hepsi annne-baba şefkatine muhtaç çocuklar. Elimizden geldiğince çocuklara bir aile ortamı sunmaya çalışıyoruz. Ancak personel yetersizliği nedeniyle çocukların her biriyle tek tek ilgilenemiyoruz."

DUYARLI İNSANLAR LAZIM
Yuvadaki çocuklardan 15'inin ailesi tarafından hiç ziyaret edilmediğini belirten Kaya, "Geriye kalan 327 çocuk ailesi tarafından buraya bırakıldı. Bunların da birkaçının düzenli ziyaretçisi var. Bu durum çocukların psikolojisini olumsuz etkiliyor. Haftanın altı günü çocuklar ziyaret edilebilir. Ancak çocukları görmek isteyen kişilerin bu işe gönlünü koyması gerek. Çünkü buradaki çocuklar duygusal yıkımlar yaşamışlar. Bir ikincisini kaldıramazlar. Duyarlı ve hassas insanları bekliyoruz" diyor.

Yuvadaki çocukların yiyecekten giyimine, eğitiminden sağlığına kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söyleyen Kaya, çocukların yuvaya ilk geldiklerinde bir alışma dönemi geçirdiklerini belirtiyor. "Eğer aile ziyarete gelirse ilk tepkileri konuşmamak oluyor" diyen Kaya, ekliyor "Ancak aileleri sık sık ziyarete gelirlerse bu durumu atlatıyorlar."

60 gönüllü anneleri olduğunun altını çizen Kaya, gönüllü annelere her zaman kapılarının açık olduğunu söylüyor. Yuvadaki çocukların en önemli ihtiyacının ilgi ve sevgi olduğunu vurgulayan Kaya, maddi anlamdaki ihtiyaçları ise şöyle sıralıyor "Çocuk masa ve sandalyesi, kanepe, koltuk takımı, halı (6 metrekare), çamaşır kurutma makinesi, elektrik süpürgesi, suluk (bebek), matik deterjan."

AREFE GECESİ ÇOCUKLARINI SOKAĞA TERKETTİ

Bayrama karakolda girdiler
İzmir'de kimliği belirlenemeyen ancak adının Murat olduğu öğrenilen baba, 2 ve 4 yaşındaki iki çocuğunu "Size çikolata almaya gidiyorum" diyerek terketti

İzmir'de dün gece yarısı içler acısı yürek burkan bir insanlık dramı yaşandı. Murat adlı bir kişi henüz çok küçük yaşta olan bir kız, diğeri erkek iki yavrusunu vicdansızca sokağa terk ederek hiç düşünmeden çekip gitti. Vicdansız baba, Gülşah ve Ayhan adlı çocuklarına "Beni burada bekleyin. Şimdi size bakkaldan çikolata alıp hemen geleceğim" diyerek gitti, bir daha da geri dönmedi.

SOĞUKTAN TİTREDİLER
Örnekköy Havva Özişbakan Lisesi yakınındaki 1777 sokakta bulunan ve soğuktan titreyen minikleri yoldan geçen vatandaşlar gördü. Babalarının geleceğini söyleyen miniklerin yanına gelen giden olmayınca, durum hemen polise bildirildi. Olay yerine gelen polis ekipleri tarafından Örnekköy Polis Karakolu'na getirilen iki masum yavru, "Babamız bize çikolata alıp gelecekti. Onu bekliyorduk. Ama gelmedi" dediler.

Polis amca ve ablalarının sıcak ilgisiyle bayrama giren minikler alınan oyuncaklarla oynarken, yaşadıkları acı olayın ve terk edildiklerinin farkında bile değildiler.

EVLERİ BULUNAMADI
Annelerinin adının Derya, babalarının ise Murat olduğunu söyleyen miniklerin evini bulmak için harekete geçen polislerin çalışmaları da sonuçsuz kaldı. Minikleri polis otosuna alarak evlerini aramaya çalışan polisler miniklerin evlerini tam olarak hatırlayamamaları nedeniyle aileleye ulaşamadı. Bayrama karakolda giren minik Gülşah ve Ayhan'ın aileleri bulunamadığı takdirde, Çocuk Yuvası'na gönderilecekleri öğrenildi.

Merve 'kucak kucak' diye yalvarıyor
İki hafta önce Bahçelievler Çocuk Yuvası'na gelen Merve Çakır henüz dört yaşında. Babaannesi, halası ve babası akıl hastası olan Merve, annesi ve üç kardeşiyle birlikte yaşıyordu. Annesi bir yandan çocuklarına sahip çıkmaya çalışıyor bir yandan da akıl hastası olan diğer aile üyeleriyle ilgileniyordu. Merve, evde zaman zaman yaşanan huzursuzlukların etkisiyle içine kapanmıştı. Kimseyle konuşmak istemiyordu. Bir gün babaannesi annesinin üzerine kaynar su dökerek yaktı. Hastanede acılar içinde kıvranan anne, çocukları için endişeleniyordu. Hemen İstanbul İl Sosyal Hizmetleri Müdürlüğü'ne bir dilekçe yazarak hikayesini anlattı ve çocuklarının koruma altına alınmasını istedi. Yetkililer ailenin durumunu inceleyerek çocukların koruma altına alınmasına karar verdi. 15, 13 ve 11 yaşlarındaki kardeşler farklı kurumlara yerleştirildi. Merve de Bahçelievler Çocuk Yuvası'na getirildi. Küçük Merve, annesinin boşluğunu doldurmak için kollarını açarak sürekli 'kucak, kucak' diye yalvarıyor.

Burak'ı mecbur kalıp yuvaya bıraktılar
Altı aylık Burak'ın hikayesi annesinin istemediği bir adamla zorla evlendirilmesine dayanıyor. Anneanne ve dedesinin zoruyla sevmediği bir adamla evlendirilen 18 yaşındaki anne, kısa bir süre sonra hamile kaldı. Ancak Burak doğar doğmaz baba ikisini de terk etti. Çaresiz kalan anne, anneanne ve dedesinin yanına döndü. Ancak aile Burak'ı istemiyor. Anneye sürekli, 'Burada kalmak istiyorsan, bu çocuktan kurtul" diyorlar. Anne bir aylık Burak bebekle İstanbul İl Sosyal Hizmetleri'ne giderek çocuğunu vermek istediğini söyledi. Yetkililer Burak'ı alarak Bahçelievler Çocuk Yuvası'na yerleştirdi. Şimdi Burak altı aylık. Her şeyden habersiz yatağında mışıl mışıl uyuyor. Annesi düzenli olarak Burak'ı görmeye geliyor. Evlatlık verilmesini istemiyor. Bir gün Burak'ı yanına alacağı günün hayalini kuruyor.

Bahçelievler Çocuk Yuvası tel; (0212) 441 70 78-441 70 81

GÖNÜLLÜ AİLE VEYA ANNE-BABALIK

Sorumluluk almadan da çocuk sahibi olabilirsiniz
SHÇEK tarafından başlatılan ve son 6 yılda yaygınlaşan gönüllü aile sistemiyle çocuklara yine aile ortamının ve anne-baba kavramlarının öğretilmesi ve yaşatılması amaçlanıyor.

Koruyucu aile olmak istemeyen aileler, gönüllü aile olmak için yine Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne başvuruyor. Bunun için evli olmayan kişiler de başvurabiliyor. Ekonomik durumu, sosyal statüsü, sağlık durumu ve yaşam şekli koruyucu aile için aranan kriterler arasında.

Aileler başvuru yaptıktan sonra sosyal hizmet uzmanları, ailenin evine gidiyor, incelemelerde bulunuyor. Bu ailelere psikolog ve sosyal hizmet uzmanları tarafından 3 gün süren bir eğitim veriliyor. Çocuğun özel durumları ve ne yapması gerektiği anlatılıyor. Gönüllü aile ve anne-babalar çocuklarla ilgili pek fazla sorumluluk alamıyor. Çocuğun okuldaki dersleriyle ilgilenip, hafta sonu aktivitelerine götürebiliyor.

Bu ailelere devlet tarafından herhangi bir para ödenmiyor.

NASIL EVLAT EDİNİRSİNİZ?

3 bin aile evlat sahibi olmak için sıra bekliyor
Türk Medeni Kanunu ve Evlat Edindirme Yönergesi'ne göre gerekli şartları taşıyan herkes sürekli yaşadıkları yerdeki İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne başvurabiliyor. Başvuranların en az 30 yaşında ve evliyse en az 5 yıllık evli olması gerekiyor. En az ilkokul mezunu olup, sosyal güvenceye sahip olmaları gerekiyor. Bu arada sabıka kaydının bulunmaması, sağlık durumunun iyi olması da şartlar arasında.

Başvurulduktan sonra sosyal hizmet uzmanları tarafından 2-3 kez ev incelemesi yapılıyor. Annesi-babası olmayan ya da yuvada bulunup ailesi tarafından aranıp sorulmayan ve ailesinin evlat edindirilmesi için izin verdiği çocuklar evlatlık olarak veriliyor. Şimdiye kadar, 6 bin 976 çocuk evlat edinme hizmetinden yararlanarak kendisine sıcak bir yuva buldu. Geçtiğimiz yıl 140 ailenin yüzü güldü. Çünkü bir evlat sahibi oldular. Şu an sırada yaklaşık 3 bin aile bir evlat sahibi olabilmek için bekliyor. Bu illerin başında 800 aile ile İstanbul geliyor.

En fazla kız çocuk evlat edinilmek istenirken yetkililer buna gerekçe olarak, aileye daha düşkün olduğu düşüncesini gösteriyor. Yaş olarak ise en fazla 0-1 yaş arası bebekler tercih ediliyor. Başvuran aileler 0 yaş için 3-4 yıl, erkek için 3 yıl, kız için ise 4 yıl bekliyor. Her ailenin 3 tane çocuk görme şansı var. Bu 3 çocuktan birini seçebiliyorlar. Çocuk bir yıl aileyle kaldıktan sonra müracaat edip resmen evlat ediniliyor.

NASIL KORUYUCU AİLE OLURSUNUZ?

500 çocuk koruyucu aile yanında yaşıyor
SHÇEK tarafından 10 yıl önce başlatılan koruyucu aile sistemi ile çocuk yuvalarında barındırılan çocuk sayısının azaltılması ve çocukların aile ortamında yetişmesi sağlanmaya çalışılıyor. Türkiye'de 500 çocuk koruyucu aile yanında bulunuyor. Koruyucu ailelerin yüzde 80'i Ankara, İstanbul ve İzmir'de. Koruyucu aile tarafından alınan çocukların yaşları ise 0-12 arasında yoğunlaşıyor.

İstanbul'daki koruyucu aile sayısı 40. Koruyucu aile olmak isteyenler, bulundukları ilin Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri'ne başvuruda bulunarak, ailesi olmak istedikleri çocukları kendileri seçebiliyor. Ancak her isteyen koruyucu aile olamıyor. Ekonomik durumu, sosyal statüsü, sağlık durumu ve yaşam şekli koruyucu aile için aranan kriterler arasında.

Aileler başvuru yaptıktan sonra sosyal hizmet uzmanları, ailenin evine gidiyor, incelemelerde bulunuyor ve aileyle görüşmeler yapıyor. Uygun bulunduğu takdirde ise bir sözleşme imzalanarak, çocuk aileye teslim ediliyor. Söz konusu sözleşmede aile istediği zaman sözleşmeyi bitiriyor. Ancak şimdiye kadar böyle bir durum meydana gelmedi. Ayrıca aileler, isterlerse ileride çocuklarını nüfuslarına geçirebiliyorlar.

Koruyucu ailelere, maddi yükün azaltılması için para da ödeniyor. Devlet memur maaş katsayısına göre

0-6 yaş grubuna 68 milyon, 7-12 yaş grubuna 84 milyon, 13-18 yaş grubuna 103 milyon ve 19 ve üstüne ise 125 milyon lira ödeniyor.

Bagışlarınız için; T.C. Ziraat Bankası Samanpazarı Şubesi/Ankara - Hesap No 85554

SHÇHEK Tel: 0312 310 24 60-80


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır