kapat
26.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



Terörün yaraları gönüllü sarılacak

Türk Psikologlar Derneği, bombadan şans eseri kurtulan, ancak ağır travmalar yaşayan terör kurbanları için kolları sıvadı. 100 gönüllü psikolog, telefonla ya da bire bir görüşmelerle aralıksız çalışacak. Nöbetçi psikologlar bayramda da hizmet verecek

Onlar, patlamalarla sarsılan Türkiye'nin yaralarını saracak. Türk Psikologlar Derneği'nin gönüllü psikologları, esnafından banka çalışanına, anne babalardan öğrencisine, hatta yaralılara hayat veren doktorlara dek, bombalardan kurtulan ancak ruhları paramparça olan terör mağdurları için kolları sıvadı.

Tüm Türkiye'deki psikologları alarma geçiren dernek, İstanbul başta olmak üzere, Türkiye'nin her yanındaki terör mağdurlarına ücretsiz hizmet verecek. Geçen cumartesi sinagoglarda meydana gelen patlamaların ardından 24 saat içinde koordine olan psikologlar, yaşanan büyük depremlerdeki tecrübeleri sayesinde hemen eylem planını hazırladı. Buna göre, derneğe üye yaklaşık 100 gönüllü psikolog, telefonla ya da bire bir görüşmelerle, terörün ruhlarda yarattığı yaraları iyileştirmek için görev başında.

ÜÇ BOYUTLU ÇALIŞMA
Bayram boyunca da sabah 9'dan akşam 8'e dek mesai yapacak 'nöbetçi psikologlar', derneği arayan hiç kimseyi geri çevirmeyecek, isteyenlere ücretsiz terapi ve bilgilendirme seanslarıyla yardımcı olacak. Derneğin İstanbul'daki merkezinde her gün 4 psikolog, terör yaralarını sarmak için nöbette olacak.

Derneğin Genel Başkanı Prof. Dr. Nesrin Hisli Şahin, çalışmanın üç boyutlu olacağını belirtiyor "İlk olarak olaydan direkt olarak etkilenen ve patlamanın dehşetini orada yaşayan insanlara el uzatacağız. Daha sonra toplumun bu tip olaylara karşı daha güçlü durabilmesi için daha geniş bir kitleyi broşürlerle, eğitimlerle destekleyeceğiz. Son olarak da tüm psikolog arkadaşları belli eğitimlere tabi tutacağız." Prof. Şahin herkesin bu olaylardan aynı şekilde etkilenmeyeceğini vurgulayarak "Hemen psikolojik destek gerekli olacak diye bir şey yok. İnsan doğası bu tip olayların üstesinden gelme gücüne sahip. Belirtiler bir ay içinde hafiflemiyorsa bir uzmana başvurmalı" diyor. Toplumumuzun 'kent terörüne' alışkın olmadığının altını çizen Şahin, sözlerini şöyle sürdürüyor "İnsanlar korku ve güvensizlik duyguları yaşıyor. Bunu aşmak için de yöneticilerin güven veren girişimler içine girmesi gerekir. Bu etkilerden sıyrılmamız birkaç ayı bulacak. İnsanlar endişelerini birbiriyle paylaşsın. Yöneticiler bu anlamda halka model olmalı. "

AMBULANS SESİ KORKUTUYOR
Bir haftada yaklaşık 70 kişinin telefonla, 15 kişinin de derneğe gelerek yardım istediğini söyleyen Psikolog Pınar Önen, "Kızılay, Boğaziçi Üniversitesi, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı, Çocuk Esirgeme Kurumu, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Hacettepe Sosyal Hizmetler Meslek Yüksek Okulu, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi ve UNICEF'le de işbirliği içindeyiz" diye konuşuyor. Önen ise bu çalışmanın bir iki hafta değil, 6-7 aylık uzun bir dönemi kapsayacağını vurguluyor ve ekliyor

"Olayı bizzat yaşayanlar, yakınını kaybedenler, polis memurları, basın görevlileri, arama kurtarma ekipleri, hastanelerde ilk müdahaleyi yapan doktorlar ve sağlık görevlilerine dek, birinci dereceden etkilenen herkese destek vermeyi planlıyoruz. Bu insanlarda oluşan tepkiler benzer şekilde seyreder Uykuda problem, aşırı uyarılmışlık hali, evden çıkmaya korkmak ya da çocuğunun çıkmasına izin vermemek, yalnız kalamamak, öfke (devlete, teröristlere, doktorlara ya da kadere) vs. Hatta bir hanım danışanım, çamaşır makinesinin veya sokaktan geçen ambulansın sesinden bile etkilendiğini söyledi. Bu, ciddi travma yaratacak bir olay."

'Asıl izleri birkaç hafta sonra çıkar'
Türk Psikologlar Derneği Travma ve İnsan Hakları Komisyonu'ndan İbrahim Eke ise "Ankara, İzmir ve Bursa'daki merkezlerimiz de gerekli desteği sağlayacak. Türkiye'nin neresinden olursa olsun, doğrudan ya da dolaylı olarak bu saldırıların etkisinde kalmış herkese elimizi uzatacağız. Yeter ki bizi arasınlar, gerekirse onları bulundukları yerdeki psikolog arkadaşlara yönlendireceğiz" diye konuşuyor.

Eke, birinci dereceden zarar gören mağdurların hala şokta olduğunu vurgulayarak birkaç hafta sonra asıl izlerin ortaya çıkacağını söylüyor ve ekliyor "Şu ana kadar bizi arayanlar, daha çok uzaktan etkilenenler. Uykusuzluk ve diğer semptomlar ikinci haftadan itibaren rahatsız etmeye başlar. İşte o zaman asıl başvurular gelecek" diyor.

UZMAN TAVSİYELERİ

Anlayışlı olun
* Tepkilerinin çok normal olduğuna inansınlar. Bunun bilincinde olsunlar ve tolere etmeye çalışsınlar. Kendilerine 'Ben bunu yaşadım, zamana ihtiyacım var, atlatacağım' telkininde bulunsunlar.

* Günlük rutinlerini kesinlikle aksatmasınlar ve planlarını rafa kaldırmasınlar. Aile ve yakınlara da çok büyük görevler düşüyor. Her şeyden önce olayı birebir yaşayan biri, sürekli olay hakkında konuşmak isteyecek. Buna anlayış göstersinler.

* Belli bir ölçüde basından olayları takip etmek de gerekli, ancak dozu kaçırmasınlar. Haber alma ihtiyacının dışında bütün gün sadece patlamalarla ilgili gelişmeleri izlemek kesinlikle sağlıklı değil.

* Çocuklara asla yalan söylenmemeli. Gerçekler olduğu gibi anlatılmalı ve duygular saklanmamalı. Altını ıslatma, anne babadan ayrılmama, birlikte uyuma gibi geriye dönük davranışlar gösterebilir. Bu tepkiler de anlayışla karşılanmalı ancak çocuğun bunu kalıcı hale getirmesine izin verilmemeli.

* En önemlisi, etkiler bir aydan fazla sürerse kendi kendine atlatmaya çalışmak yerine mutlaka bir uzmana başvurmalı.

* Derneğe başvuru için telefonlar (09.00 - 20.00 arası) (0212) 219 99 98, (0212) 219 57 00

Özlem YURTÇU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır