|
|
"Ankara'sız yapamazlar"
Gürcistan'daki darbe sonrası karmaşa devam ediyor. Amerika, muhaliflere "Yanınızdayız" mesajı gönderdi. Washington Post'a göre Gürcüler'in başarıya ulaşmasının tek yolu Ankara'nın desteğini almak
Gürcistan'da "Kadife Devrim" in yansımaları sürüyor. Şevardnadze'nin ardından ilk önce İçişleri Bakanı Koba Nerçemaşvili ardından da Devlet Bakanı Avtandil Jorbenadze istifa etti. Dün Gürcistan Yüksek Mahkemesi genel seçim sonuçlarının büyük bölümünü iptal ederken parlamento yeni Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihini 4 Ocak olarak belirledi. Muhalefetin mali yardım istediği Amerika ise "yanınızdayız" mesajı verdi. Fakat Washington Post'a göre tüm bu gelişmelerin ve Amerika'nın desteğinin yanı sıra Gürcistan'ın başarıya ulaşmak için bir şeye daha ihtiyacı var Ankara'nın desteği...
Gazeteye göre Gürcistan'da adil bir seçim için Türkiye'ye büyük bir görev düşüyor. Türkiye bu durumda komşusuna sahip çıkmalı ve ülkedeki karmaşayı sona erdirmek için üzerine düşenleri yapmalı. Gürcistan'ın başarmak için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu ifade eden yazı şöyle devam ediyor Çünkü bu seçimler Gürcistan'ın batıyla yakınlaşması için büyük bir önem taşıyor.
RUSYA-ABD GERİLİMİ
Öte yandan Amerika'nın Gürcistan'daki yeni yönetime destek vermesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "kaygılandırdı".Gürcistan'daki zoraki değişimleri organize edenlerin halka karşı sorumlu olduğunu hatırlatan Putin Amerika' ya gönderme yaptığı konuşmasında şunları söyledi Şevardnadze hiçbir zaman diktatör olmadı. Asırlardır dost olan iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bizim Gürcistan'da başka bir emelimizin olması söz konusu olamaz...Uzmanlar bu gelişmelerin iki ülke arasındaki tansiyonu artıracağı ve ilerleyen günlerde gerilimi daha da artacağını ifade ediyor.
Burjanadze'nin mali danışmanının birkaç gün içinde Washigton'dan seçimler için 5 milyon dolar isteyeceği basına yansımıştı. Uzmanlar Putin'i rahatsız eden konuların başında bu mali yardımın geldiğini söylüyor. Bunun en büyük nedeni ise Gürcistan'ın kendine mali yardım yapan ve demokratik seçimlerin yapılmasına yardımcı olan Amerika'yla yakınlaşırken Rusya'ya sırt dönmesi olasılığının bulunması. Uzmanlar bu nedenle de komşu Türkiye'nin yardımının kaçınılmaz olduğunu dile getiriyor.
SIRPLAR EĞİTTİ
Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze'yi deviren "Kadife Devrim" akıllara 2000'in Ekim ayında devrilen Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'i getirdi. Hatta bayraklarda göze çarpan slogan "Gotov Je" (O artık bitti) ilginç bir şekilde Sırpçaydı. Ancak bu benzerlik şaşırtıcı değil. Gürcistan'daki muhalif liderler oradaki demokrasi hareketinin liderleriyle tanışmak için Belgrad'a gittiler ve onları Tiflis'e çağırdılar. Mayıs ve Haziran aylarında Ulusal Hareket'in üyeleri siyasi faaliyet konusunda iki günlük eğitimden geçirildiler. Pazar günkü yapılan "devrimde" ise bu çabaların boşuna gitmediği kanıtlanmış oldu. Hiç kimseye ve hiçbir şeye zarar verilmeden yapılan "kansız devrim" başarıyla sonuçlandı.
Cumhurbaşkanlığını elinin tersiyle itiyor
Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze'nin yerine vekaleten devlet başkanlığını üstlenen önceki dönemin parlamento başkanı Nino Burjanadze başkan adayı olup olmayacağı ile ilgili soruya şu yanıtı verdi Bakacağız. Gürcistan Cumhurbaşkanı olmak iyi bir fikir değil. Çok ciddi sorunları olan bir ülke. Abhazya'da, Çeçenistan'ın güneyinde etnik çatışmalar, zor bir ekonomik durum var. Başkanlık yarışına girecek kişi çok cesur olmalı. Burjanadze, CNN'e yaptığı açıklamada "Batılı değerler, ABD ile stratejik ortaklık ve Rusya ile ilişkilerin iyileştirilmesi ana hedefimiz" dedi. Burjanadze başkanlıkla ilgili kaçamak cevaplar verirken Ulusal Hareket liderinin sözcüsü "Mihail Saakaşvili başkanlık seçimlerinde aday olacak" açıklamasını yaptı.
"Ailem için bıraktım"
Gürcistan'In istifa eden Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze görevi bırakmasının ardından ilk kez konuştu. Görevi bırakma nedenini şöyle açıkladı Binlerce gösterici sokağa döküldüğünde değil, ailem istediğinde görevi bırakma zamanımın geldiğini anladım. Ülkede haftalardır süren gösterilerden sonra istifasına sevinenlerin, buna daha sonra üzülebileceklerini belirten Şevardnadze, "Dans edenleri, şarkı söyleyenleri ve alkışlayanları gördüm, ancak ertesi sabah yeniden düşünecek ve olayların ciddiyetinin farkına varacaklar' dedi.
İstifasının, Sovyet döneminde Dışişleri Bakanı olarak görevi bırakmasından daha kötü olmadığını anlatan Şevardnadze, "Annem, kızım, Paris'teki oğlum, bırakmamın zamanının geldiğini söylediler'' dedi. "İstifa etmek yerine Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı'ndan güç kullanmalarını ve göstericileri dağıtmalarını isteyebilirdim, ancak kendime karşı dürüst olmazdım'' diyen Şevardnadze, ''Beni sevin ya da sevmeyin, bana saygı duyun ya da duymayın. Bu insanların hepsi benim çocuklarım'' dedi. Şevardnadze, artık sabahları erken kalkmasına gerek kalmadığı şeklinde şaka da yaptı.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|