kapat
15.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

İş umudu tükenince resmi işsizlik azaldı

Geçen yıla göre işsizlik oranı yüzde 9.6'dan yüzde 9.4'e geriledi. Geçen yıla göre işsiz sayısı sadece 86 bin kişi düştü. Eğitimli işsiz sayısı da arttı

2001 krizinin ardından hızla toparlanma sürecine giren Türkiye'de makro ekonomik göstergeler düzlüğe çıkışa işaret etse de, istihdam cephesinde hâlâ karamsar tablonun olduğu ortaya çıkıyor. İşsizlik oranı geçen yılın ilk dokuz ayına göre yüzde 9.6'dan, yüzde 9.4'e gerilese de, İstihdam oranı yüzde 47.4'den yüzde 45.7'ye geriledi. İşsizlik oranındaki düşüş, tarımdaki mevsimlik işçilerin artışından ve işgücüne katılma oranın daki düşüşten kaynaklandı.

Bir başka deyişle, çalışmak isteyip de iş arayanların sayıısında gerileme yaşanması işsizlik rakamını da oransal olarak düşürdü. Geçen yılın 9 aylık döneminde, kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 414 bin kişi iken, bu rakam sadece 86 bin kişi azaldı.

EĞİTİMLİ İŞSİZ ARTTI
Devlet İstatistik Enstitüsü'nün Hane Halkı İşgücü Anketi'nde en çarpıcı sonuç da, işsizlik oranı yüzde 9.4'e gerilerken eğitimli gençlerdeki işşizlik oranında artış yaşanması oldu. Bu oran yüzde 30.7'den 31.8'e çıktı. İşsizlik oranı kentlerde yüzde 13.5 iken, kırsal yerlerde yüzde 4.6 düzeyinde kaldı. Türkiye'de yılın ilk 9 ayında borsa şirketleri kârlarını geçen yılın aynı dönemine oranla üç misline çıkarırken, yine aynı dönemde sanayi üretimi geçen yıla oranla yüzde 18 oranında artış kaydetti.

Geçen yılın ilk 9 ayına oranla bu yıl ekonomideki büyüme ise yüzde 3.7 oldu. Benzer iyimser gelişmeler şirketlerin kapasite kullanım oranlarına da yansıdı. Yılın ilk 9 ayında özel sektördeki kapasite kullanım oranı yüzde 79'u aştı. Toplamda bu rakam yüzde 83.6'yı buldu. İşte bu tür iyimser gelişmelerin isgücü piyasasına da doğrudan yansıması beklenirken, henüz bu cephedeki tablo önemli ölçüde değişmedi.

22 MİLYONUN İŞİ VAR!
Eylül sonu itibariyle toplam istihdam 22 milyon oldu. Türkiye genelinde işsizlerin yüzde 17.1'ini (398 bin kişi) işten çıkartılanlar, yüzde 23.9'unu (556 bin kişi) ise ilk kez iş arayanlar oluşturdu.

İşsizlik oranının geçen seneye göre düşmesinde esas etmen, işgücüne katılma oranının geçen seneki yüzde 52.4'lük düzeyinden yüzde 50.5'e gerilemesi oldu. Yani işbaşı yapmaya hazır olduğu halde en azından son 3 aylık dönemde iş aramayanların sayısı arttı. Bu da uzun süredir toparlanmanın gözlenmediği istihdam piyasasında işsizlerin iş aramaktan vazgeçtiğini ortaya çıkardı. Bu da rakamlara işgücü sayısı ve işsizlik oranındaki gerilemeyle yansıdı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır