|
 |

SERVET YILDIRIM
Tekel ihalesinden çıkarılacak dersler var
Bu hükümette özelleştirme için istek de var, kararlılık da. Ancak bu işin sandıkları kadar kolay olmadığını Petkim ve Tekel'de anladılar. Bu işler sadece istek ve kararlılıkla olmuyor. Yılbaşında 4 milyar dolarlık uygulama gibi iddialı bir hedef açıklayan hükümet, iki önemli uygulamayı henüz sonuçlandıramadı. Tekel ihalesinden sonra özelleştirme hedefinin yakalanması neredeyse imkansız hale geldi. Gerçi Tekel'den gelmeyecek para mali dengeler açısından yaşamsal önemde değil, zaten hesaplara da dahil edilmemişti, ancak piyasalara vereceği mesaj önemliydi.
Komisyon büyük ihtimalle ihaleyi iptal edecek çünkü fiyat düşük bulundu. Görüldüğü kadarıyla Özelleştirme İdaresi'nin yaptığı ve kamuoyuna açıklamadığı bir değer tespiti var. İdare Başkanı Kilci ve Bakan Unakıtan'ın açıklamalarından anladığımız kadarıyla 1.15 milyar dolarlık fiyat bu değerin çok altında. Ortada böylesine büyük bir fark varken yapacak iki şey var. Öncelikle İdare'nin kendi fiyatını bir daha gözden geçirmesi gerekiyor. Eğer kafasındaki fiyat konusunda net ise bunun nedenlerini kamuoyu ile paylaşmalı. İkinci adım ise alıcılarla tekrar görüşerek onların fiyatlarını gözden geçirmelerini sağlamak. Ardından süratle yeni ihaleye çıkılarak Tekel özelleştirmesinin tamamlanması gerekiyor.
Öyle ya da böyle bu haftaki ihalede ortaya bir taban fiyat çıktı. Tekel'in 1.15 milyar doların altında bir fiyattan satılamayacağı artık aşikar. Yoksa hükümet ortaya çıkacak gecikmenin nedenini açıklayamaz. Öte yandan ikinci bir ihalede aynı fiyatın bile yakalanamayacağını düşünenler var. Katılmıyorum, Petrol Ofisi örneğinde olduğu gibi Tekel'in ikinci ihalesinde de daha yüksek bir fiyat yakalanabilir.
Tekel ihalesi ekonomideki toparlanmaya rağmen hâlâ yabancıların bizi riskli bir pazar olarak gördüklerini gösterdi. Bu riski fiyata dahil ettiklerinde bizim kafamızdaki fiyat ile onların kafasındaki fiyat arasındaki uçurum ortaya çıkıyor. Bu firmalar Türkiye'ye hala güvenemiyorlar. Her yıl ek tedbirlerle mali dengelerini tutturabilen Türkiye'nin başı dara düştüğünde (ki sık sık düşüyor) kaynak yaratmak için tütün ürünleri üzerindeki vergileri bir gecede iki katına çıkarması gibi olasılıklardan korkuyorlar.
Tekel ihalesi ayaklarımızın yere basmasını sağladı. Hükümet özelleştirmenin sanıldığı kadar basit bir iş olmadığını anladı. Pembe gözlük takanlar yabancıların hala Türkiye'ye yüksek riskli pazar olarak baktıklarını gördü. Yabancılar ise Türkiye'nin "Aman satalım da kurtulalım" havasında olmadığını kavradı. Yapılacak olan moral bozmadan hızla ikinci ihalenin koşullarını yaratmak olmalı.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|