kapat
08.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Dünya Bankası petrole ipotek koymak istedi

Uluslararası kurumlar Bakü-Ceyhan hattı ile gelecek yıllık 80 bin varil petrole kredi karşılığında ipotek koymak istedi. Krediyi Akbank verince başbakana şikayet ettiler...

Akbank, Bakü Ceyhan Boru Hattı'nın üretim havzası için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na 200 milyon dolar kredi verdi. Kredi, bir Türk bankasının Hazine garantisi olmadan verdiği en yüksek tutarlı proje kredisi oldu. 4.5 yıl vadeli olan kredi TPAO'nun Bakü-Ceyhan petrol boru hattının önemli üretim havzası olan Azeri-Çıralı Güneşli havzasının kapasite artırımında kullanılacak.

Ancak bankanın, krediyi verirken içinde Dünya Bankası ve IFC'nin de olduğu öğrenilen yabancı finans kuruluşları ile uğraşmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Bu kuruluşlardan daha ucuz maliyetle kredi veren Akbank'ın ciddi engellemelerle karşı karşıya kaldığı konuşuluyor. Edinilen bilgiye göre TPAO'ya gerekli olan krediyi aslında bu uluslararası konsorsiyum verecekti. Fakat konsorsiyum kredi karşılığı TPAO'nun Bakü-Ceyhan boru hattından akacak olan yıllık 80 bin varillik payına ipotek koymak istedi. TPAO'nun boru hattından elde edilecek gelirin önce Dünya Bankası'nın kuruluşu olan IFC'nin kasasına ardından kuruma verileceği şart koşuldu. Kredi anlaşmasına da gerektiğinde bu gelire el konulabileceği maddesi konuldu.

Ancak TPAO, bu yüklü krediyi konsorsiyumdan daha ucuz maliyetle kredi veren Akbank'tan almaya kalkınca uluslararası kuruluşlar da kulislere başladı. Başbakan ve hükümete baskı kurdular.

TÜM ÜRETİM 30 BİN VARİL
Hükümete bu kredinin Akbank tarafından verilmesi durumunda Bakü Ceyhan boru hattı projesi kredisinin gecikebileceği iletildi. Bakanlar da devreye sokularak kredi anlaşması bozulmaya çalışıldı. Ancak bir bakanın durumu anlayıp devreye girmesi uluslararası kuruluşların oyununu bozdu.

Azeri-Çıralı-Güneşli havzası projesi British Petrolium (BP) önderliğinde Exxon Mobil, Unocal ve Statoil gibi uluslarlarası petrol şirketlerinin katıldığı konsorsiyum tarafından geliştiriliyor. Bu konsorsiyumda TPAO'nun yüzde 6.75 oranında payı bulunuyor.

Havzanın 5.4 milyar varil kanıtlanmış petrol rezervi bulunuyor. Havza Bakü Ceyhan Boru Hattı'nın en önemli rezervi. Boru hattı gerçekleştiğinde 2005 yılında yaklaşık 1 milyon varil petrol Ceyhan'a akacak. Bunun yaklaşık 80 bin varili TPAO'nun yani doğrudan Türkiye'nin olacak. Bu miktar şu anda TPAO'nun üretimi olan 30 bin varilin yaklaşık üç katı.

Rahim AK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler
omer celik

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır