kapat
31.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Rus devleti Yukos'a el koydu

Rusya'nın en zengin işadamlarından Khodorkovsky'nin tutuklanmasının ardından devlet, Putin'e muhalefeti ile tanınan işadamına ait Yukos'un hisselerine el koydu

Ülkedeki en büyük petrol şirketi olan Yukos'un yönetimine Rusya tarafından el kondu. Rus İnter Faks ajansının verdiği habere göre, Yukos'un yüzde 44'ü temettü ve oy verme hakkı saklı kalmak kaydıyla devlete geçti.

Kısa bir süre önce şirketin başkanı Mikhail Khodorkovsky uçağının yakıt ikmali için indiği Sibirya'da göz altına alınmıştı. Gözaltına alınması büyük yankı yaratan ve etkisi Rusya dahil tüm gelişmekte olan piyasalarda hissedilen Yukos'a el konulmasının dünya piyasalarındaki etkisi merak ediliyor. Tüpraş ihalesi nedeniyle Türkiye piyasalarında da adı sıkça geçen şirketin piyasa değeri Khodorkovsky gözaltına alınmadan önce 29-30 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Özellikle gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan fonların yöneticileri gelişmeleri dikkatle izliyorlar. Rusya'da siyasi istikrarı sağlaması ve ülkenin ekonomik olarak toparlanmaya başlamasını sağlaması nedeniyle olumlu eleştiriler alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kendisine siyasi rakip olabilecek işadamlarına uyguladığı tutum nedeniyle tepki topladı. Khodorkovsky'nin Putin'e muhalif partilere verdiği finans desteği nedeniyle bu sert tepkiye uğradığı belirtiliyor. Gözaltına alınmasından sonra basına yansıyan yorumlarında Khodorkovsky, hakkındaki vergi kaçakçılığı ve sahtekarlık suçlamalarını reddetmiş ve bu suçlamaları mahkemede yanıtlayacağını, kesinlikle ülkesini terketmeyeceğini ve dış dünyanın desteğinden emin olduğunu belirtmişti. Özellikle okyanuslarda derin deniz petrol aramalarında uzman olan Yukos şirketi günde 2 milyon 350 bin varil petrol ile OPEC üyesi Kuveyt'ten fazla üretim yapıyor. Rusya'nın en hızlı büyüyen şirketi olan Yukos, en son satın aldığı Sibneft ile ülkenin en büyük şirketi unvanını elinde bulunduruyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır