|
 |
|

Harry Potter kitabı baş ağrısı yapıyor
ABD'li Dr. Bennett serinin yeni kitabı çıktığı günlerde birçok çocuğu tedavi etti. 870 sayfalık kitabı saatlerce okuyanların ensesinde gerilim oluşmuş ve bu da başağrısına yol açmıştı
Küçük büyücü Harry Potter fırtınası dünyanın dörtbir yanında esmeye devam ederken tartışmaları da bitecek gibi görünmüyor. İngiliz yazar J. K Rowling'in yazdığı, daha sonra sinemaya da aktarılan ve gösterildiği her ülkede izlenme rekorları kıran filmin içeriği ve mesajları uzun süre gündemden düşmemişti, bu kez tartışılan şey film değil kitap. Konu da kitabın çocuklarda baş ağrısına yol açıp açmadığı... Amerika'daki Northwest Washington Üniversitesi'nde görevli Howard J. Bennett, bu kanıya geçen haziran ayında vardığını söyledi. Pediatrist Dr. Bennett, o ay kendisine 8-10 yaşlarında çocuk hastaların 2-3 gün süren şiddetli baş ağrıları şikayetiyle geldiklerini anlattı.
HOGWART AĞRILARI
Amerikalı doktora göre bunun nedeni, aşırı sürükleyici giden ve çok uzun Harry Potter kitaplarını çocukların günlerce elinden bırakmamaları, bunun sonucunda da enselerinden kaynaklanan baş ağrıları oluşması. Saygın tıp dergilerinden New England Journal of Medicine'de de yayımlanan makalesinde Dr. Bennett, Harry Potter kitapları ve ağrı arasındaki bağlantıyla ilgili olarak şöyle yazdı
Her hastada ağrı şiddetliydi. Sancısı gün boyu sürüyordu. Çocuk hasta boyun ve kol bilekleri ağrılarından da şikayetçiydi. Hiçbirinde ciddi bir hastalık bulgusu yoktu. Enfeksiyon ya da nörolojik bir sorunları da yoktu. Onlarla biraz sohbet ve birkaç sorunun ardından hepsinin ortak bir noktasını belirledim. Hepsi, saatlerce Harry Potter kitapları okuyordu...
Küçük kahraman Harry'nin okuduğu büyücü okulunun adından yola çıkarak "Hogwart Ağrıları" adıyla yayımlanan makalesine göre, serinin 870 sayfalık son kitabını saatlerce elinden bırakmadan okuyan çocuklarda gerilim ağrısı oluşmuştu.
Yani başlarını saatlerce önlerine eğerek kitap okudukları için ensede gerilim oluşmuş, bu da baş ağrısına yol açmıştı. Doktora göre bunun tek tedavisi, kitap okumaya bir süre ara vermekti. Dr. Bennett'in hastalarından biri olan 8 buçuk yaşındaki Lillie Lainoff, özellikle geceleri ağrı çekiyordu. Yani serinin beşinci kitabı olan "Harry Potter ve Zümrüdü Anka Yoldaşlığı"nı eline alıp okumaya başladığında. Küçük Lillie'nin annesi de kitabı, hangi karakterin öleceğini çok merak ettiği için bir türlü elinden bırakamadığını anlattı.
Okurken oluşan baş ağrısı nedeniyle 20 dakika ara vermenin de çözüm olmadığını belirten hastaların aileleri, baş ağrısının ancak kitap bittikten birkaç gün sonra geçtiğini söyledi. Önceki Harry Potter kitaplarının piyasaya çıktığı dönemlerde benzer hiç hastası olmadığını ya da şikayet almadığını belirten Dr. Bennett, "Kitabın her yeni bölümü bir öncekinden daha kalın olmaya başladı. Eğer kitabın sayfaları yeni ciltlerde artmaya devam ederse Hogwart baş ağrıları salgını yaşamak kaçınılmaz olacak" diye konuştu.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|