kapat
30.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Akla ziyan sorular

Insan ister istemez kuskulaniyor; acaba bu suni gerilimler, Cumhuriyet'in 80 yilinin muhasebesinin yapilmamasi, sorgulamanin onlenmesi, ozelestiri yolunun kapatilmasi icin mi yaratildi?

Gordunuz, Cumhuriyet dun gecmis yillarin programlarinda hicbir degisiklik yapilmadan Edirne'den Kars'a kadar tum yurtta, dis temsilciliklerde ve "yavru vatan" KKTC'de torenlerle kutlandi. Onca demec verildi, konusma yapildi, mesaj yayinlandi. Hangisinde su sorularin cevabi arandi?

* Kurtulus Savasi'nda Yunanistan ile ayni gelir duzeyine sahiptik. Bugun Turkiye'de kisi basina milli gelir 2700 dolar, Yunanistan'da 19 bin dolar. Bu mu ovunulecek tablo?

* 10.5 milyon nufuslu Yunanistan'in GSMH'si 70 milyonluk Turkiye'ye esit. Ataturk'un "Calis, guven, ogun" tavsiyesini Turkiye mi dinlemis oluyor, yoksa Yunanistan mi?

* Asker gonderdigimiz ve 2.959 gencimizi biraktigimiz yillarda Guney Kore'de kisi basina milli gelir 70 dolardi, Turkiye'de ise 245 dolar. Bugun ayni Guney Kore'nin milli geliri 7007 dolar, Turkiye'nin 2700 dolar. Turkiye 50 yilla milli gelirini sadece 10 kat artirirken Guney Kore'de artis 100 kat oldu. Ataturk'un 10'uncu Yil Nutku'nda diledigi mutluluk ve refah bu mu?

Silah saglik ve egitim
* Dunya liginde neden sadece enflasyon, paranin deger kaybi, kayit disi ekonomi, vergi yuku ve silahlanmada ilk siradayiz?

* Milli gelirinin yuzde 5'ini askeri harcamalara ayiran baska bir ulke var mi?

* Dunyada ulusal gelirin ortalama yuzde 5.2'si egitime ayrilirken, bizde neden yuzde 2.2? 10 milyon yetiskinin okuma yazma bilmedigi bir Turkiye, Cumhuriyet'in 80'inci yilina yakisiyor mu?

* Son 10 yilda butceden egitimin payinin yuzde 18.8'den 8.6'ya, sagligin ise yuzde 4.7'den 2.3'e gerilemesi, cumhuriyetin ilke ve hedefleriyle, hatta Anayasa'nin hukumleriyle bagdasiyor mu?

* Yolsuzlukla mucadele siralamasinda neden her yil biraz daha gerilere dusuyoruz? Kuresel rekabette de listenin surekli daha altina itilmemizle bunun ilgisi var mi?

* BM'nin insani gelismislik siralamasinda Gurcistan, Azerbaycan, Arnavutluk gibi eski Dogu Bloku'nun en geri ulkelerinin bile altinda kalmayi nasil aciklayacagiz?

* Dogumlarin yuzde 20'sinin hicbir saglik hizmetinden yararlanmamasi, 5 yas alti cocuklarin yuzde 8'inin olum tehlikesi yaratacak olcude beslenme yetersizligi cekmesi, nufusun yuzde 20'sinin saglikli icme suyundan yoksun olmasi, cumhuriyet vicdanina sigiyor mu?

* Koskoca 80 yil boyunca neden Nobel'in herhangi bir dalinda odul alamadik? Neden bir bulusa imza atamadik? Neden bir dunya markasi yaratamadik?

Cumhuriyet ve derbi
Sorulari alabildigine uzatmak mumkun ama cevabi verilmedikten sonra ne ise yarar ki...

Iste buraya not dusuyoruz; Cankaya resepsiyonu nedeniyle bugun de konusulacak, yazilacak, cizilecek... Ama goreceksiniz, yarindan itibaren Besiktas-Galatasaray derbisi gundemde Cumhuriyet'in ustune cikacak.

Boylece 80'inci yili da "Gurultuye getirerek" atlattigimiz icin derin bir nefes alacagiz.

Ataturk, "Bir yolcunun ufku gormesi yeterli degildir; mutlaka ufkun otesini de gormesi ve bilmesi gerekir" demisti.

Ne yazik ki, Ataturk'un istedigi degil, sair Faruk Nafiz Camlibel'in Han Duvarlari'nda belirttigi "Bir kuru yaprak misali ruzgarin onune kapilmis" yolcu olduk...

Mesajlariniz icin: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir