kapat
20.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Baykal'a 'blok' isyanı

CHP'nin 14 il teşkilatını blok listeye ikna etmek amacıyla Ankara'ya çağıran Baykal, 'teşkilatla baş başa' konuştu, milletvekillerinin girmesini engelledi. Başta Genel Sekreter Önder Sav olmak üzere milletvekillerinden destek alamayan Deniz Baykal, delegelerden de umduğu desteği bulamadı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti yöneticileri ve milletvekillerinden sonra, teşkilattan da 'blok liste' uygulamasına destek bulamadı.

Baykal, 'blok liste' konusunda teşkilatın görüşünü almak amacıyla 3'üncü bölge toplantısını dün Ankara'da yaptı. 14 il başkanı ve kurultay delegelerinin çağırıldığı toplantıya, bölge milletvekilleri de geldi.

Ancak Baykal, "Sadece örgütle konuşacağım. Milletvekillerinin katılmasına gerek yok" diyerek, CHP'li milletvekillerine toplantıya katılma yasağı koydu. 'Blok liste'ye karşı görüşleri nedeniyle Baykal'la ters düşen Genel Sekreter Önder Sav'ın ise, hasta olduğu için toplantıya katılamadığı belirtildi. Başta kurmayları olmak üzere milletvekillerinden destek bulamayan Baykal'ın, teşkilattan da umduğu desteği bulamadığı belirtildi.

AMAÇ, SAV'I ENGELLEMEK
Baykal'ın, 'blok liste' konusunda ısrarlı olduğunu söylediği, "Bu partinin yenileşmesi ve değişimi için blok liste uygulaması kesin çözümdür. Örgütün ve delegelerin bu konuda bana destek vermesini bekliyorum. Bu kurultaydan bütünlük içinde ve büyük kavgalara hazır biçimde çıkmamız gerekir" dediği belirtildi. Baykal'ın blok listede ısrar etmesinin nedenleri arasında özellikle son zamanlarda parti içindeki kongrelere ağırlığını koyan ve parti delege yapısının çoğunluğuna yakın bir kısmını elinde tutan Önder Sav ve ekibini kontrol altında tutmayı hedeflediği belirtiliyor. Baykal'ın bu yöntemle parti içindeki gruplar arasındaki kavgayı, çekişmeyi ve bölünmeyi önlemeyi hedeflediği kaydediliyor.

İL BAŞKANLARI SABAH'A KONUŞTU

Baykal da çarşaf listeyle seçilmişti
Toplantı öncesinde SABAH'a konuşan CHP il başkanları, 'blok liste'ye tepkilerini şöyle anlattılar

* Rize İl Başkanı Turgut Karafazlı "Sayın Genel Başkan bugüne kadar her zaman çarşaf liste yoluyla genel başkanlığa geldi. Altan Öymen'i bile bu yöntem ile kuşattı. Şimdi ne değişti? 3-5 kişiyi bir yerlere taşıma adına blok liste yanlış. Baykal'ın liderliğine karşı değiliz, ama blok listeye hayır diyeceğiz."

* Ankara İl Başkanı Fazlı Güleken "Partinin tercihi, örgütün kendi beklentileri ve kendi düşündüğü yönde oy kullanmasıdır. Özgür irade içinde yapılması gereken şey, çarşaf liste yöntemidir."

Blok listeyle kimleri koruyor?
* Mustafa Aslan Kayseri İl Başkanı "Kurultaya 3-5 gün kala tüzük değiştirilmesi fikri yanlış. Bazı isimleri korumak adına bu uygulama doğru değil. Anlaşılan CHP örgütü ve delegesi blok liste ısrarını ve bu telaşı anlamıyor. Israr etmemek lazım. Blok listeye prensipte karşıyız. Bu yönde oy vereceğiz."

* Kırıkkale İl Başkanı Aliye Güran "Bizce kurultayın yarışmaya açık ve özgür gerçekleşmesi için örgüt serbest bırakılmalı. Prensip olarak blok listeye karşıyız. Sayın Baykal liderimiz, ancak blok liste üzerinde fazla durulmamalı."

Derviş ve ekibi blok listeden yana
Blok liste uygulamasına karşı çıkan Genel Sekreter Önder Sav'a yakın isimlerin, yönetimde bulunan Bülent Tanla, Eşref Erdem, Mehmet Sevigen, Sinan Yerlikaya ve Fuat Çay gibi isimlerin bu yöntemle yeniden işbaşına getirilmesine karşı çıkıyor. Kemal Derviş ve ekibi ise blok listeye destek veriyor. Derviş ekibi blok liste ile, Baykal'ın bütün grupları kapsayacak, dengeli bir liste hazırlayacağına inandıklarını belirterek, tüzük değişikliklerinin avantajları ve dezavantajları ile birlikte ele alınması gerektiğini belirtiyor.

Genel başkanlığa adaylık zorlaşacak
CHP Kurultayı, 23-24 Ekim'de yapılacak. Kurultayın ilk günü tüzük değişiklikleri yapılacak, ertesi gün de bu doğrultuda seçim yapılacak. Mevcut tüzüğe göre, parti yönetimi seçimi "çarşaf liste" ile yapılıyor. Delegeler, tüm adayların isminin bulunduğu listeden, istediği isimleri işaretleyerek seçiyor. Baykal'ın getirmek istediği değişiklikte ise her aday, "blok liste" hazırlayacak. Delegeler, istediği listeyi hiçbir değişiklik yapmadan sandığa atacak. Ayrıca, genel başkan adayı göstermek için gereken delege imzası sayısı artırılacak, bir adaya imza veren delege, başka adaya imza veremeyecek.

Tuncer; Baykal'a karşı tek aday olsun
CHP genel başkan adayı Parti Meclisi (PM) Üyesi Erol Tuncer, Deniz Baykal'ın partinin başından ayrılması durumunda CHP'nin önünün açılacağını savundu.

Kurultay süreci ile ilgili olarak Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Tuncer, CHP'nin 3 Kasım'da "kazanması gereken bir seçimi kaybettiğini, seçimin ardından geçen sürede de CHP'nin güçlenemediğini tam tersine güç yitirmekte olduğunu" savundu.

BLOK LİSTE DELİNMEZ
"Parti içi demokrasinin yok edildiğini'' ve "tek adam'' yönetimine geçildiği için CHP'nin üretkenliğini kaybettiğini belirten Tuncer, "sadece eleştiren ancak alternatif çözüm önerileri sunamayan bir parti'' konumuna düşüldüğünü kaydetti. Tuncer, kurultaya giden süreci değerlendirirken şunları söyledi "Kurultaya giderken Genel Başkan çeşitli örgüt oyunlarıyla, yığma üye yazımlarıyla öne çıkan bir süreç geçirtti partiye. Parti içinde muhalif sayılan insanları dışlayarak bu noktaya gelindi. Kurultay'a giderken Deniz Baykal'ın karşısına ciddi bir aday çıkartamadığımız takdirde, parti içinde varolan umutsuzluğun daha da artacağı endişesini taşıdığım için aday olmayı kabul ettim. Yerel yönetim sınavına giderken partide ya bir iktidar değişimini sağlayacağız ya da sağlayamasak bile ileriye yönelik bir muhalefet hareketinin, ışığının varolduğunu göstermek gerekiyordu. Partililerimizi, seçmenlerimizi partide tutabilmek ve umutlarını kırmamak için bu gerekliydi. Bu nedenle aday oldum.''

Tuncer, tüzükte yapılması planlanan değişikliklere ilişkin görüşlerini de açıkladı. Tüzük değişikliklerinin son hafta içinde gündeme getirilmesinin yanlış olduğunu, bu konunun çok daha önce gündeme getirilip tartışılması gerektiğini kaydeden Erol Tuncer, "Baykal 'ha blok, ha anahtar, ne farkeder' diyor. Madem farketmiyor da örgüt neden bu gereksiz tartışmaların içine itildi'' dedi. Blok listeyi delmenin teorik olarak mümkün olduğunu ancak pratikte bunun örneğinin çok ender görüldüğünü anlatan Erol Tuncer, sözlerini şöyle sürdürdü

İMZA KAYGIMIZ YOK
"Genel Başkan sunacağı listede birçok kişinin çizilmesini önlemek için blok listeyi gündeme getiriyor. Parti içi iktidar kaygıları artık herşeyin üstünde. Adaylar için gerekli olan imza sayısının artırılması da aynı kaygının devamı. İmza konusunda herhangi bir kaygımız yok ama ilke olarak karşı çıkıyoruz.''

Tuncer, bir soru üzerine kurultay gününe kadar muhalif adayların sayısını teke indirebilmek için girişimleri sürdüreceklerini belirtti.

AK Parti'den CHP'ye jest
CHP kurultayı nedeniyle Meclis sadece salı günü çalışacak, diğer günler "aç-kapa" yapılacak

TBMM bu hafta, CHP'nin kurultayı nedeniyle "aç-kapa" yapacak. Genel Kurul, CHP'nin 23-24 Ekim'de yapılacak kurultayı nedeniyle sadece 21 Ekim Salı günü çalışacak. Salı günü denetim çalışmaları kapsamında 3 ayrı araştırma önergesi birleştirilerek ele alınacak. AK Parti Tokat Milletvekili Ergün Dağcıoğlu ve bazı milletkvekillerinin Pamukbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesiyle ilgili iddialar ve Fon'a devredilen bankalar ile BDDK 'nın faaliyetleri; CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ve 20 milletvekilinin, BDDK'nın, İmar Bankası yönetimine el konulması sürecindeki sorumluluğunun araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması önergeleri birleştirilerek görüşülecek. Genel Kurul'da, Salı günü ayrıca gündemdeki uluslararası anlaşmalar ele alınacak. Genel Kurul'un, 13 tasarı yasalaşıncaya kadar gece çalışması planlanıyor.

Fatih ERTÜRK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard


TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır