|
 |
|

Kredi notu B+'ya çıktı
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin notunu yükseltti. Bono faizleri yüzde 29'u da kırıp, 28.75'e düştü
Ekonomideki olumlu gelişmeler ve IMF ile temasların başarı ile sonuçlanması, uluslarararası kredi derecelendirme kuruluşlarını Türkiye'nin notunu yükseltmek için harekete geçirdi. İlk adım Standart&Poor's'tan gelirken, Moody's ve Fitch, Türkiye'nin durumuna yönelik iyimserliklerini açıkladılar.
Standard&Poor's Türkiye'nin uzun vadeli döviz ve TL notunu B'den B+'ya yükseltti ve görünümün durağan olduğunu teyit etti. S&P analisti Ala'a El-Yusuf, "Sürdürülen iddialı mali politikalar ve reel faizlerdeki düşüş hükümetin başarısını ortaya koydu" dedi.
MOODY'S BEKLİYOR
Fitch de , hükümetin hazırlamakta olduğu 2004 yılı bütçe taslağının ayrıntıları ile Irak'a asker gönderme konusundaki gelişmelerin netleşmesinin beklediğini, bunların ardından yıl sonundan önce Türkiye'nin ülke notunun artırılması şansının yüksek olduğunu bildirdi. Moody's ise Türkiye'nin negatif görünümünün durağana çevrilmesine yönelik bir kararın henüz olmadığını ancak olumlu gelişmelerin izlendiğini açıkladı.
Peş peşe kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen iyimser açıklamalar başta bono piyasası olmak üzere borsada da moralleri yükseltti. Gösterge niteliğini koruyan 18 Ağustos ve 22 Eylül 2004 kağıtlarının bugün valörlü işlemlerinde bileşik faiz yüzde 29'u kırarak yüzde 28.75'e indi. Dolarda alış gözlenirken, kur 1 milyon 420 bini gördü. Borsada ise endeks günü yüzde 1.4'lük artışla 15 bin 596 puandan kapattı.
Bankalar dövizde açığı deniyor
Krizin ardından uzun süre dövizde fazla vermek için çaba gösteren bankalar yeniden açık pozisyona doğru yönelmeye başladı. Bankaların bilanço içi döviz pozisyonları 20 Haziran itibariyle 73 milyon dolar açık vermişti. Bu rakam haftalar itibariyle katlanarak 26 Eylül'de 764 milyon dolara yükseldi. Açık pozisyon eğiliminin artmasında kurlardaki düşüşün yanı sıra bonoda cazip kârların olması da etkili oldu. Tüketici finansmanı için bankaların aldıkları sendikasyon kredileri de açığı arttırdı. Bankaların sendikasyonlar yoluyla yurtdışı bankalara olan borçları 15.5 milyar dolara yükseldi. Bankaların Aralık 2001'de açık pozisyon tutarı 1.4 milyar dolar düzeyindeydi. Açık Şubat 2001 krizi öncesinde ise 14.5 milyar dolara fırlamıştı.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|