kapat
15.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Turk mutfagina asik bir Alman

J&B ve Johnnie Walker gibi ickilerin Turkiye Genel Muduru Ulrich Melzer bos vakitlerinde evinin mutfaginda manti acip kisir yapiyor. Beceremedigi tek Turk yemegi ise sarma

Cig kofte ile viski icilir mi icilmez mi? Iste bu sorunun yanitini en iyi bilen isimlerden biri Diageo'nun Turkiye Genel Muduru Ulrich Melzer. "Cig kofteyle viski harika olur" diyen Melzer'in bir iddiasi daha var Kisirla cig kofte muhtesem bir ikili... Uc yildir Turkiye'de yasayan Melzer'in en buyuk hobilerinden biri Turk mutfagi. Bulabildigi her tarifi, ogrendigi her yemegi Kurucesme'deki evinin mutfaginda laboratuvar calismasi yapar gibi uygulamaya calisiyor. Kisir ise onun en favori yemeklerinden.

ONCE COK CEKINDIM
Cok sevdigi halde henuz dolma yapma konusunda basarili olamadigini itiraf ediyor ama patlican salatasi, humus, pastirmali kuru fasulye ozellikle de manti konusunda son derece iddiali oldugunu anlatiyor. J&B, Johnnie Walker, Smirnoff, Baileys gibi ickilerin Turkiye Genel Muduru Melzer'in hayati ickilerin arasinda gectigi icin pek tabii tum bu yiyeceklerle icilebilecek ickiler de ona gore degisiyor. Rakiyi begeniyor ancak votka ve viski ile Turk yemeklerinin iyi bir kompozisyon olusturabilecegini soyluyor. Mutfak masasindan da elbette viski eksik olmuyor. Et yemeklerinin son bolumune kaynamadan once viski ekledigini boylece tadini yumusattigini soyluyor.

Diageo'nun Genel Mudurlugu teklifi gelince once Turkiye konusunda cekindigini itiraf ediyor. "Korktugumu soyleyemem ama cekindim. Musluman bir ulkede icki satisi konusunda tereddutlerim vardi. Sonra birkac ay icinde Turk toplumunun da ayni Almanlar, Ispanyollar yani Avrupalilar kadar icki tukettigini gordum" diyor. Ithal icki fiyatlarinin ucuzlamasinin ardindan Turkler'in icki kulturunun cesitlenecegini soyluyor. Bugun rakiyi her turlu yemekle yakistiran Turkler'in kimi zaman cin tonik, bazen J&B ya da Baileys icebileceklerini soyluyor. "Cunku Turkler yenilige aciklar. Damak tadini da son derece iyi biliyorlar" diyor.

Italyan Sarayi'nin kralicesi meme kanserine savas acti
Turk kadininin meme kanserinden korunmasi icin ugrasanlar arasinda Italyan Buyukelcisi'nin esi de var

"Moda Meme Kanseri'ne karsi!" Italyan Buyukelcisi'nin esi Bayan Roya Surdo'da... Ustelik bunun icin yapilan en onemli organizasyonlarda gorev aliyor; meme kanserini Turk kadinindan uzak tutmak icin calisiyor. Italyan Buyukelciligi'nin yazlik ikametgahi olan Palazo di Venezia'da verilen aksam yemeginin ev sahipligini yine Bayan Roya Surdo yapti. Tum yemekler, icecekler Italya'dan getirildi. Masa suslemeleri, tabak dizaynlari ile tek tek kendisi ilgilendi, tum harcamalar onun tarafindan ustlenildi, konuklar kapida karsilandi. Onun icin cok ozel bir geceydi. Meme kanseri icin toplanan yardimlar ucretsiz momografi taramalari ve hasta bakimevi icin harcanacakti.

TURKLER YARDIMSEVER
1994 yilinda unlu modaci Ralph Lauren onculugunde Amerika'da baslatilan Kanada, Brezilya, Ingiltere, Avustralya ve Yunanistan'a da yayilan kampanyanin Turkiye bolumunu Turkiye Meme Vakfi ustleniyor. Dunyada Hillary Clinton, Prens Charles gibi unlulerin destek verdigi kampanyaya Turkiye'den Sukran Celebi, Rahmi Koc, Hulya Avsar, Sevket Sabanci, Hulya Avsar, Cengiz Abazoglu, Dilek Hanif, Arzum Onan gibi pek cok unlu kisi katildi. FTBC logosunu tasiyan t-shirtlerin ve diger yan urunlerin onemli magazalarda satilmasi sonucu meme kanseriyle savasa fon saglamayi amaclayan kampanyanin ilk onculerinden biri yine Bayan Roya Surdo oldu. T-shirtleri gidip magazalarda satin aldi.

Bir kadin olarak hassasti, cunku o da meme kanserinden korkuyordu. Ince Italyan sigaralarindan vazgecemedigi icin de tedirgindi. Elinde kahvesi tipik hos, alimli, cekici bir Italyan kadini olarak herkesin kanserden uzak durmasini istiyordu. Son yillarda bircok yakin arkadasini kanser nedeniyle kaybettigi icin bu tedirginligi yasadigini soyledi. Meme kanserine karsi ici buruktu. "Isim cok daha zor degil, sadece biraz incelik gerektiriyor. Cunku bir hayir soz konusu oldugunda Turk insani birbirine kenetlenmeyi seviyor" diye anlatti yaptiklarini. Tum bu hazirliklarin onun icini rahatlattigini soyledi. "Turkiye'de kaybolmazsiniz, biri size mutlaka yolu gosterir. Hatta gideceginiz yerin kapisina kadar birakir" diyerek Turkiye'de ihtiyaci olan insanlarin bir sekilde kendilerine yardimci olacak birileriyle karsilastiginin da altini ciziyor...

OGLU TURKIYE'DE YASAYACAK
Bir Italyan olarak Turkiye'de yasamak konusunda hicbir zorlukla karsilasmadigini soyluyor Bayan Roya Surdo. Ocak ayinda Turkiye'den ayrilacaklarini ancak Bilkent Universitesi'ni bitiren ogullarinin Turkiye'de yasama karari verdigini belirtiyor. Ailece Kas ve Kalkan'a hayran olduklarini ve bundan sonra da her tatilde Turkiye'ye geleceklerini soyluyor. Turkiye'de gecirdigi yillar boyunca yeterince iyi Turkce ogrenemedigi icin uzgun ancak bizi 'Hoscakalin" diyerek ugurluyor.

YARIN
* Hanutculuktan kultur merkezi mudurlugune geldi.

* Cuzzamlilarin kurtarici melegi Fransiz kadin.

Esra TUZUN


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir