|
 |

Erdoğan'dan savunma
Genelkurmay ve TÜSİAD'ın eleştirilerine ılımlı yanıt veren Başbakan, "Üniversiteler dar ideolojik ve siyasi kalıplar içine sokulamaz. Kafamızın gerisinde bir şey yok" dedi
Genelkurmay ve TÜSİAD'ın YÖK ve imam hatip eleştirilerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yanıt verdi. Başbakan Erdoğan " Bu çok yanlış bir tartışmadır. Bırakın meslek liselerini, üniversitelerin bazı branşları da tartışmaya açılır" dedi.
Başbakan Erdoğan, YÖK Yasa tartışmaları sürerken, dün Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile birlikte Gazi Üniversitesi'nin açılış törenine katıldı. Törenin açış konuşmasını Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan yaptı. Başbakan Erdoğan ise kürsüye son konuşmacı olarak geldi. Konuşmasında YÖK Yasa Tasarısı üzerinde süren tartışmaları değerlendiren Erdoğan, üniversiteye en çok yakışan kavramın"özgürlük" olduğunu söyledi. 12 Eylül ara yönetiminden sonra kimseye danışılmadan çıkarılan YÖK Kanunu'nun "yamalı bohçaya" döndüğünü kaydeden Erdoğan, bu kanunun artık üniversitelere dar geldiğini söyledi. "Üniversiteler, dar ideolojik ve siyasi kalıpların içerisine sokulamaz, sokulmamalıdır. Üniversite kavramına en çok yakışan şey özgürlüktür" diyen Erdoğan, şunları söyledi
'ÖZGÜR BİR ÜNİVERSİTE İSTİYORUZ'
"Üniversitelerimizin büyük çapta batı dünyasının gerisinde kalmasının asıl sebebinin, özgürlük konusunda anlayış farklılığı olduğu düşüncesindeyiz. Mevzuatın zapturapt altına alıcı ve tepeden inmeci değil, daha özgürlükçü, daha çağın getirdiği yeni şartlara ayak uydurabilen, merkeziyetçilikten uzak bir nitelikte olması şarttır. Bazı niyet okuyucularının ifade ettiği şekliyle bizim kafamızın gerisinde, gönlümüzün derinliklerinde başka bir fikir yoktur. Bu çabalar ülkemizin güzel havasını bulandırma gayretlerinden başka bir şey değildir. Üniversite kavramlarına zam ya da tenzilat yapma gayretleri sonuçsuz kalacaktır."
'BUNLAR KISIR TARTIŞMALAR'
Salondan ayrılırken Erdoğan'a imam-hatip liseleri ve YÖK yasası üzerinde süren tartışmalar anımsatıldı. Genelkurmay ve TÜSİAD'ın eleştirilerine karşı Erdoğan, önce "Hükümetimiz bu tür kısır çekişmelerin tamamen dışındadır" yanıtını verdi. Daha sonra imam hatip liselerinin tespitini AK Parti hükümetinin değil, önceki hükümetlerin yaptığını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi "Eğer olayı sayısal olarak ele almaya kalkarsanız bırakın liseleri veya meslek liselerini, bu tartışma üniversitelerin birçok branşında da fazlalık veya azlık tartışması getirir. Bu çok yanlış bir tartışmadır. Biz şu anda eğitim ve öğretimin ülkemizdeki oranının yükseltilmesinin gayreti içerisindeyiz."
Rektör Ayhan eleştiriden vazgeçti
Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan konuşmasında yumuşak bir üslup kullanmayı tercih etti. Ayhan, yazılı metinde yer alan bazı ifadeleri de okumadı. Rektör Rıza Ayhan'ın, metinde yer alan YÖK Yasa taslağıyla ilgili şu eleştiriler şöyle "Hazırlanan tasarıyla getirilmek istenen geçici bir hükümle üniversite yöneticilerinin görevlerine son verilmesi üniversite kavramına yabancıdır. Eğer tasarı bu haliyle kabul edilecek olursa, iktidara gelen her hükümet bu madde sayesinde üniversite yöneticilerinin görevine son verecektir. Buna göre, siyasi iktidarın değişmesiyle görevi sona eren üniversite idarecileri; siyasi iktidarla göreve gelen üniversite idarecileri uygulaması başlayacaktır. Siyasi iktidarla değişen üniversite idarecisi kavramı, üniversitenin olmazsa olmaz şartı özerkliğine aykırı olduğu gibi, üniversite öğretim elemanları arasında kamplaşmaya, ve huzurun bozulmasına neden olacaktır."
Bir eleştiri de Prof. Alkış'tan
Yıldız Teknik Üniversitesi 2003-2004 akademik yılı açılışı dün yapıldı. Açılışta konuşan Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış, YÖK Yasa Tasarısı ve üniversite sınavlarına ilişkin yeni düzenlemeler hakkında hükümeti eleştirdi.
Prof. Alkış hükümeti, tasarıyı hazırlarken üniversiteleri dışlamakla suçladı. Prof. Alkış "Reform ihtiyacı kaçınılmaz ancak üniversitelerin anayasası niteliğindeki yükseköğretim mevzuatı, başta üniversiteler olmak üzere tüm kesimlerin katıldığı toplumsal uzlaşmayla hazırlanmalı" dedi. Prof. Ayhan Alkış, mesleki ve teknik liselerden mezun olanların üniversiteye girişte kendi alanları dışındaki lisans programlarına yönlendirilmelerinin istihdam planlaması açısından da çarpıklık yaratacağına söyledi.
'EŞİTLİĞİNE TERS'
Bu öğrencilerin üniversite sınavına genel lise öğrencileriyle aynı haklara sahip olarak alınmasının fırsat eşitliğine ters düştüğünü anlatan Prof. Alkış şöyle konuştu "Tasarı akademik temellerden yoksun, sadece yasayla değişebilen sınanmamış kriterlere dayanıyor. Tasarı ifade edildiğinin tersine, toplumda huzursuzluklara yol açacak ve toplumsal barışı bozacak nitelikte."
Bakanlık, Durmuş için mazide kaldı
Sağlık Bakanlığı yaptığı dönemde yaptığı çıkışlarla 57'nci hükümetin tartışılan ismi olan Osman Durmuş, bilim adamı kimliğiyle YÖK Yasası'na karşı çıktı. 3 Kasım seçimlerinden sonra mesleği olan doktorluğa dönen ve Gazi Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Osman Durmuş, hükümetin YÖK Yasası'nda yapmak istediği değişiklikler konusunda tepki gösterdi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Durmuş, cüppesiyle katıldığı üniversitenin öğretim yılı açılış töreninde AKP'yi eleştirdi. Prof. Durmuş, hükümetlerin üniversitelere kadro maddi imkan ve bilimsel araştırma gibi konularda kolaylık sağlaması gerektiğini belirterek, "İktidar üniversitenin yönetim biçimine müdahale ettiği zaman özerklikten bahsedilemez. Hükümet üniversiteleri rahatsız etmesin" dedi. Prof. Durmuş, "Her siyasi parti kendi üniversitesini oluşturmaz. Buna MHP de dahil. İktidar müdahale ederse üniversite siyasallaşır" diye konuştu.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|