|
 |

TSK: Saldırı olursa, vururuz
Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kuzey Irak'ta Türk askerine saldırı olması durumunda karşılık verileceğini söyledi. Başbuğ, "Onlar düşünsün" dedi
Genelkurmay, Türk askerini Irak'a gönderme kararının siyasi tercih olduğunun altını çizdi. Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye'nin asker gönderme konusunda uzun süre uluslararası meşruiyet aradığını anımsattı ve "Türkiye de bunu uzun süre tartıştı. Ancak, hükümet bize bir görev verdi. Biz de bu görevi aldığımız andan itibaren yerine getirmek için gerekeni yapıyoruz" dedi.
TSK'nın görev yapacağı bölgede Türk askerine dönük her türlü saldırıya karşılık verileceğini söyleyen Orgeneral Başbuğ, "Harekata katılmamız durumunda, bazı ana ikmal yollarını lojistik amaçlı kullanacağız. Kürt gruplar konvoylara saldırırsa gerekli cevabı alırlar. Bunu onlar düşünsün. TSK, konvoylarını ve varlığını koruyabilecek güce sahiptir" diye konuştu.
Genelkurmay Başkanlığı'nda dün Irak'a Türk askeri gönderilmesi ve bu konuda yapılan spekülasyonlara yanıt vermek amacıyla Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da konu ile ilgili soruları yanıtladı.
ASKER SAYISI BELİRSİZ
Orgeneral Başbuğ, görev bölgesinin kesinleşmesinin ardından keşif hareketinin yapılacağını ve teknik görüşmelerin başlayacağını belirterek, Irak'a gönderilecek asker sayısının da görev yerinin belirlenmesinden sonra netlik kazanacağını bildirdi. Askerin gidişi ile ilgili olarak kesin bir tarih vermekten kaçınan Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti
"Muhtemel bir zaman dilimi içinde zamanlama açısından kesin bir tarih açıklamamız uygun olmaz. Görüşmeler devam ediyor. Bir sürecin içindeyiz. Üç görev bölgesi üzerinde çalışıyoruz. Çalışmalarımız ilk iki harekat bölgesi üzerinde yoğunlaşmış durumda. Bir tümen sektörü sorumluluğunu alacağız. Bunu bir tümen karargahı şeklinde algılayabilirsiniz. Askerin sayısı görev bölgesi ve görev bölgesine yapılacak keşiflerle netleşecek."
Orgeneral İlker Başbuğ'a Türk askerinin bu ülkede kalış süresi de soruldu. Tezkerenin süresinin 1 yıl olduğunu ve ABD'nin de bunu kabul ettiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, "Uzatma söz konusu olabilir mi?" sorusuna "Ona cevap vermek zor. En azından bir yıl süreyle yerine getirme ve imkanına sahip olmalıyız. Ondan sonraki gelişmeler için Meclis yeniden karar verecektir" yanıtını verdi.
PKK/KADEK ÖNEMLİ
Orgeneral İlker Başbuğ, PKK-KADEK terör örgütünün Türkiye için hala ciddi bir tehdit olduğunu vurguladı. ABD ile K. Irak'taki teröristlerin elimine edilmesi konusunda ortak bir noktaya gelindiğini söyleyen Orgeneral Başbuğ, "ABD'den tek başına veya bizimle beraber önümüzdeki dönemde ciddi yaptırımlar bekliyoruz" dedi.
Orgeneral Başbuğ, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesiyle ABD'nin PKK-KADEK'le mücadelesi konusunun bağlantılı olmadığını söyledi. Orgeneral Başbuğ, PKK-KADEK'in K. Irak'ta ağırlıklı olarak İran sınırı yakınlarındaki Kandil Dağı'nda bulunduğunu anımsattı. Örgütün her an istenen amaçlara uygun olarak kullanılabileceğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, "Bu ciddi bir olaydır. Türkiye'ye ciddi bir tehdit olarak görüyoruz. Görüşümüz PKK-KADEK terör örgütü mensuplarının mutlaka silahsızlandırılıp, Türkiye'ye teslim edilmesi istikametindedir" dedi.
Topluma Kazandırma Yasası'nda bugün için beklenen noktaya gelinemediğini vurgulayan Orgeneral Başbuğ, "ABD'nin bu örgüte karşı alacağı ciddi tavır bazı olumlu gelişmelere neden olabilir" diye konuştu. Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti
"Bizim ABD'den beklediğimiz, PKK-KADEK'e karşı gerekli ciddi mücadele tedbirlerinin alınması yönündedir. Ortak tedbirlerle ilgili Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde çalışmalar yürütülüyor. Son alınan kararlar gelecek için ümit vaadediyor. Ortak bir harekatın icrası ileride düşünülebilir. Şartlar o noktaya gelirse düşünülür. Türkiye için PKK-KADEK'e K. Irak'ta yapılacak müdahale hayati önem taşıyor."
ABD'YE NELER SORDUK?
Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın da ABD'ye gönderilen yazılı soruların yanıtlarının 4 Eylül'de Genelkurmay Karargahı'nda yapılan toplantıda değerlendirildiğini açıkladı. Korgeneral Yavuz Yalçın bu toplantıda; şu sorulara yanıt arandığını bildirdi
1- Türkiye'ye verilecek genel ve özel görevler,
2- Türkiye'ye önerilecek görev bölgeleri,
3- Muhtemel görev bölgelerine yönelik ABD'nin risk değerlendirmesi,
4- Bu bölgelerde halen mevcut ABD askeri birliklerinin kuvvet yapısı ve konuş durumu,
5- Görev alınması durumunda komuta-kontrol ilişkilerinin ne şekilde olacağı,
6- Bu bölgelerde halen icra edilmekte olan harekattan elde edilen tecrübe ile ilgili ABD'nin değerlendirmeleri konularında görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti.
Korgeneral Yavuz Yalçın da Türkiye için yanıtlanması gereken en önemli sorunun görev bölgesi olduğunu bildirerek, "Görev bölgesi ne olursa olsun bir tümen sektörü oluşturulması ve birliklerimizin Türk komutanının emir komutasında harekat icra etmesi esas alınmıştır. Türk askeri bu ülkede ABD'li komutan ile işbirliği ve koordinasyon içinde görev yapacaktır" dedi.
Işıl ABIŞGİL
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|