kapat
14.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Sertab'a uğurlu gelmişti

Avrupa Şampiyonası'na doğrudan katılma şansını play-off'a bırakan Türkiye, kuraya katılanlar arasında 'en zayıf ekip' olarak gösterilen Letonya'yla eşleşti.

2.7 milyon nüfusu ve sadece 7 kenti bulunan bu küçük Baltık ülkesinin futbolu zayıf olabilir, ancak Avrupa Birliği'ne üye olmak için gün sayıyorlar


Önümüzdeki yıl 12'ncisi düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'na doğrudan katılma şansını İngiltere'yle berabere kalarak play-off'a bırakan A Milli Takım, tabi onlarla birlikte bütün Türkiye, dün rahat bir nefes aldı. Çünkü öğle saatlerinde yapılan kurada rakip olarak karşımıza Letonya çıktı. Gruplarını ikinci sırada tamamlayan takımlar arasında yapılan ve şampiyonaya katılmak için ikinci şansı yaratan baraj maçları kurası, Almanya'nın Frankfurt kentinde çekildi. Kuradaki diğer ülkeler arasında İspanya, Hollanda gibi dünya futbolunun dev isimleri, Türkiye'nin de yakından tanıdığı milli takımlar yer alıyordu.

İlk maçların 15-16 Kasım, rövanşlarının da 18-19 Kasım'da yapılacağı baraj maçlarında ilk olarak Letonya, Türkiye'yi ağırlayacak. Maç, Riga'daki 9 bin kişilik Skonto stadında yapılacak. Peki liginde sadece 8 futbol takımının bulunduğu Letonya kimdir?

KİŞİ BAŞINA GELİR 8 BİN DOLAR
Letonya, Baltık Denizi kıyısında 2 milyon 749 bin nüfuslu küçük bir ülke. Başkenti Riga. NATO'ya katılmaya hazırlanıyor. 27 Ekim 1995'te üyelik için başvurduğu Avrupa Birliği'nin de genişleme sürecinde üyeliğe alacağı ülkelerden biri. Önümüzdeki yıl Mayıs ayında birliğe tam üye olarak alınacak. Eylül ayında yapılan referandumda halkın yüzde 67'si AB üyeliğine "evet", yüzde 32'si ise "hayır" oyu kullandı. Başbakan Einars Repse üyeliği, Başkent Riga'daki ana kent meydanında çoğunluğu genç 2 bin kişinin katıldığı bir eğlenceyle kutladı.

Kişi başına ortalama yıllık gelirin 8 bin 300 dolar düzeyinde olduğu ülke, AB üyeliği yolunda Kopenhag Kriterleri'ni en hızlı şekilde yerine getiren, üyelik reformlarını en hızlı olarak uygulayan adayların başında geliyor.

YOLSUZLUK EN BÜYÜK SORUN
Letonya, AB müktesebatının 27 alanında müzakereleri tamamladı. Ancak önünde çözmesi gereken kamu hizmetleri ödeme sistemine yeterli fonun sağlanması problemi yaşamakta. Yargı sistemindeki bütün eksiklikler tanımlanmış olmasına karşın, eksikliklerin ancak bir kısmı ele alınabildi. Yargının bağımsızlığı, etkinliği ve kalitesinin güçlendirilmesi için atılması gereken adımlar olduğu belirtiliyor. Ülkenin en büyük sorunlarından biri de yolsuzlukla mücadele. Bu alanda yasal çerçeve iyileştirildi. Ancak uygulamada sorunlar henüz giderilmedi.

7 kenti bulunan bu küçük "Avrupa" ülkesini, 2001 yılında Türkiye'de düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası'ndan (Milli Takım 3 sayfı farkla yenmişti) ya da geçtiğimiz Mayıs ayında 48'incisi düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'ndan hatırlayabilirsiniz.

EUROVISION'DA BİRİNCİ OLDUK
Bir önceki yılın galibi olarak (Marie Naumova'nın "I Wanna" isimli şarkısıyla) yarışmaya ev sahipliği yapan Letonya, Türkiye'ye uğur getirmişti. Yarışmaya katılan Sertab Erener, "Every Way That I Can" adlı şarkısıyla ülkemize tarihinde görülmemiş Eurovision başarısı sağlayarak birincilikle dönmüştü. Ülke 2'nci Dünya Savaşı arasında bir dönem bağımsız kaldıktan sonra 1940 yılında eski Sovyetler Birliği'ne bağlandı. SSCB'nin dağılmasından sonra da 1991'de bağımsızlığını ilan etti. Estonya ve Litvanya'nın arasında, Baltık kıyısındaki ülkede yaş ortalaması ise 39. Ülke, Eurovision ve basketbol şampiyonası derken Letonya ile futbolda da "tanışmış" olacağız.

AB'ye en kısa zamanda uyum gösteren ülke
AB'nin kamu araştırması kuruluşu Eurobarometre'nin Letonya'da geçtiğimiz Haziran-Temmuz aylarında yaptığı anketlere göre

* Letonya halkının yüzde 54'ü, AB üyesi olduktan sonra ortak para birimi Euro'ya geçilmesini savunuyor. Yüzde 31'lik kesim ise buna karşı çıkıyor.

* Letonyalılar'ın yüzde 40'ı, AB'nin günlük yaşamlarındaki etkisinin olumlu olacğı görüşünde. Yüzde 38'iyse etkisinin değişmeyeceğini söylüyor.

* Dünya barışına AB'nin olumlu katkı sağladığını düşünen kesimin oranı yüzde 71. ABD'nin dünya barışına katkısının olumlu olduğunu düşünenler ise sadece yüzde 34.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır