kapat
14.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Erbakan'ın sanayi tesisi şimdi şarap üretiyor

Işıklar Holding, Makine Kimya'nın Ankara Kalecik'teki fabrikası ve 500 dönümlük arazisinde Fransızlarla ortak Kalecik Karası şarabı üretiyor

Türkiye'nin son dönemdeki en sosyetik şarabı Kalecik Karası'nı üreten Işıklar Holding, nihayet ürününü pazara sunacak noktaya geldi. Tuğla, çimento torbası, baraj ve sulama inşaatlarında Türkiye'nin lider kuruluşu haline gelen ancak 81 milyon dolarlık borcu nedeniyle İstanbul Yaklaşımı'nin ilk şirketi olarak gündeme gelen Işıklar, Kalecik'teki bağlarda yeni bir işe başlamanın heyecanını yaşıyor.

Işıklar'ın konuğu olarak geçtiğimiz pazar günü, güneşli bir havada Ankara Kalecik'e, bağları ve üretim yerini görmeye gidiyoruz. Sapsarı, bozkır bir arazide 60 kilometre yol aldıktan sonra karşımıza yarım kalmış iki fabrika binası ve arkasında boylu boyunca uzanan bağlar çıkıyor.

500 dönümlük arazinin içinde henüz 100 dönümü bağ. Bu yıl yeni kütükler de dikilecek ve uzun vadede 300 dönümlük alan bağ olacak.

FRANSIZLARLA ORTAK
"Peki bu 4-5 katlı, kaba inşaatı bitmiş fabrika binaları da ne?" diye soracak oluyoruz. Çok ironik bir hikaye çıkıyor altından. Işıklar Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, "Burası Necmettin Erbakan'ın ağır sanayi hamlesinin ilk adımlarından biri olan Makina Kimya'nın takım tezgahı fabrikasının kalıntıları" diyor. Fabrika yarım kalmış, sonra Işıklar Holding, 1994 yılında Özelleştirme İdaresi'nden Çimtek diye bir şirket satın aldığında, bu arazi de o şirketin iştirakleri içinden çıkmış.

Jean Luc Loupet ve Louis Negre adlı iki Fransız ile ortak Alta Vigna adlı bir şirket kuran Rıza Kutlu Işık, şarap işine 600 bin doları bağ yatırımı olmak üzere 1 milyon doların üzerinde para yatırmış. Üç yerli ortağın getirdiği 300 bin dolar sermaye ile de şirket finansal olarak güçlenmiş. Şimdi Kalecik'teki bağda, hem Kalecik Karası üzümü hem de Fransız üzümleriyle şarap üretimi yapılıyor. İlk yıl köylüden üzüm alan grup, Domaine Kalecik markasıyla 1500 şişe üretim yapmış. 2001 ürününü kendi bağından alan fabrika, bu şaraba da Chateau Kalecik adını vermiş.

İyi şarapta pek çok sır saklı
* Üzümün kaliteli olması için çok sulanmaması gerekiyor. Işıklar grubu, bu yüzden kendi bağındaki üzümlerle ürettiği 2001 rekoltesinden çok umutlu.

* Bağlar birbirine sık aralıklarla dikildiğinde, bitki yanındakiyle ışık ve suya ulaşmada rekabete giriyor. Rekabetin yarattığı baskı, meyvenin kalitesini artırıyor.

* Kalecik'teki bağda, bir kütük sözgelimi 18 salkım üzüm vermişse, bunun yarısı olgunlaşmadan koparılıyor. Böylelikle diğer salkımlara giden güç, dolayısıyla üzümün de kalitesi artıyor.

* 1998'ten beri bu işe emek veren Işıklar Holding, bu yıl kara geçmeyi hedefliyor. 2001 üzümüyle 1500 şişe, 2002 üzümüyle 13 bin şişe, 2003 üzümüyle 21 bin şişe üreten grup, 150 bin şişeye ulaştığında gerçekten kara geçmeyi planlıyor.

Esen EVRAN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır