kapat
12.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

ALI POYRAZOGLU


Siz olsaniz ne yaparsiniz?

Rahat, mutlu, huzurlu, sorunlardan uzak bir yasam mi istiyorsunuz? Kolay, kendinize sorular sorun; mutlu ve keyifli bir yasaminiz olacak ne maddi ne manevi hicbir sorununuz olmayacak. Daha ne istiyorsun.

Kendimizi baskalarinin yerine koymak hem kendimizi, hem karsimizdakileri, uzagimizdakileri daha iyi anlamamizi saglayacak, hem de kendimizi yeniden kesfetmenin, daha iyi tanimanin kapisini aralayacaktir.

"Bu adam neler anlatiyor?" demeyin.

Kapinin arkasinda ne buyuk eglenceler var bir bilseniz! Ben yardimci olayim size, aralayin kapiyi. Aralayin ve sorun kendinize "Ben bu durumda olsam, ne yapardim?"

Gelin biraz oynayalim bakalim. Siz olsaydiniz ne yapardiniz?

****

Hayalinizdeki is teklifini aldiniz, ama memleketin en ucra kosesinde. Ne yapardiniz?

En yakin arkadasinizi isten atmaniz gerekiyor, ustelik hicbir kusuru da yok. Ne yapardiniz?

Sokakta bir kadinin 5 yasinda bir cocugu dovdugunu gordunuz. Ne yapardiniz?

Uc aylik hamilesiniz, cocugu dogurursaniz sakat olacagini ogrendiniz. Ne yaparsiniz?

Cocugunuzun uyusturucu kullandigini ogrendiniz. Ne yaparsiniz?

Kocanizin bir iskenceci oldugunu ogrendiniz. Ne yaparsiniz?

Karinizin hirsiz oldugunu, gittigi magazalardan oteberi tirtikladigini ogrendiniz. Ne yaparsiniz?

Fransa'nin Pasifik Okyanusu'nda nukleer deneme yapacagini ogrendiniz. Ne yapardiniz?

Pencereyi actiniz, karsi ki evde birileri sevisiyor, siz olsaniz ne yapardiniz? Ise girdiniz, iki gun sonra patronunuz sizi bas basa bir yemege davet etti. Ne yapardiniz? Oglunuz ya da kiziniz size escinsel oldugunu acikladi. Ne yaparsiniz? Orman yanginlarini onlemek icin yeterli tedbirlerin alinmadigini duydunuz. Ne yapardiniz?

Oy verdiginiz, cok iyi calisacagini umdugunuz bolge milletvekilinizin uckagitcinin teki oldugu ortaya cikti. Ne yaptiniz?

Yillardir destek verdiginiz siyasi partinin ulkenin sorunlarina cozum getirecek bir kadro kuramadigini anladiniz artik. Ne yapardiniz? Sizi mahkemede savunmaya cikan avukatinizin fermuari acik, donu gorunuyor. Ne yapardiniz? Eski bir arkadasiniz telefon edip, intihar edecegini soyluyor. Ne yaparsiniz? Politikada liderler sultasi oldugu, milletvekillerini aslinda halkin degil liderlerin sectigini anladiniz diyelim. Ne yaparsiniz?

15 yillik evlisiniz, esinizi aldatmak istemiyorsunuz, ama cok israrci birisi de pesinizde. Yabanci bir ulkedesiniz, esiniz de duymaz nasil olsa. Ne yaparsiniz?

Sabahleyin uyandiniz, yatakta yaninizda yatanin kim oldugunu hatirlayamiyorsunuz. Ne yapardiniz?

Corbaniza sinek konsa, ne yaparsiniz?

Kiz fistik gibi, AIDS yaygin, prezervatif yok, gece saat 4. Ne yaparsiniz? Felsefeyle, okumayla, yazmayla, sanatla ilgilenmeden ekonomik durumunuzun duzelmeyecegi soylendi. Pek araniz yok bu islerle, varsa yoksa futbol. Ne yaparsiniz?

Cevreci calismalar doganin suratle ve acimasizca katledilmesini engelleyemiyor, dort bir tarafa nukleer santraller kurma calismalari var, politikacilar kendilerini ve sistemi yenilememekte direniyor, eski hamamda eski tas fink atiyor, enflasyon dusmuyor, sendikal haklar askida, yollar delik desik, hayat pahali, insanlar sevgisiz, buyuk sehirler cekilmez, tasrali zihniyet ve kucuk kafalar hic cekilmez, havalar nemli, rakilar bozuk, lokantalar kazik, dunyanin dort tarafinda ya terorun ekonomisi ya ekonominin teroru insanlari bunaltmakta, sizin caniniz baska seyler istiyor, ama sevgiliniz uykuya dalmis, hanimin basi agriyor, beyin midesi tutmus... Siz olsaydiniz ne yapardiniz?

****

Bu sorulardan istediginiz kadar uretebilir, turetebilirsiniz.

Gertrude Stein bacimiz buyurmuslar ki "Cevap hicbir zaman yoktu. Hicbir zaman da olmayacak. Iste butun cevap bu."

Yillar sonra, Toni Morrison baska turlu yaklasmis ve soyle demis "Cagimizda en onemli sey 'neden' diye sorabilmektir. Neden demeye cesaret edemeyenler 'nasil' sozcugunun arkasina saklanirlar."

Size dokunmayan yilanin bin yil yasamasindan yana misiniz? Yilan size dokunmamis bin yildir yasiyor, ne yapacaksiniz?

Rahat, mutlu, huzurlu bir yasam mi istiyorsunuz, kolay!

Kendinize sorular sorun.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir