|
 |

Tezkere bu kez tamam
Türkiye'nin Irak'a asker göndermesine ilişkin Başbakanlık izin tezkeresi, Meclis'te kapalı oturumda yapılan oylamada 183 'ret' oyuna karşı 358 'evet' oyla kabul edildi. Böylece 1 yıl süreyle Irak'a asker gönderilmesinin yolu açıldı
Meclis, dün tarihi bir kararla Irak'a asker göndermeye vize verdi. Uzun süren tartışmalardan sonra TBMM'ye sevk edilen Irak'a asker gönderme tezkeresi 183'e karşı, 358 oyla kabul edildi. CHP blok olarak ret oyu kullanırken, AKP 7 fire verdi. İki milletvekilinin çekinser kaldığı oylama sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, askerin ne zaman gideceğine Türk Silahlı Kuvvetleri ile değerlendirme yaparak karar vereceklerini bildirdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de halen Kuzey Irak'ta bulunan Türk askerlerinin konumunun ne olacağına ilişkin tartışmalara açıklık getirdi. Gül, AKP'lilere "Tezkere kapsamında Irak'a asker gönderildikten sonra da Kuzey Irak'taki askerlerimiz orada kalmaya devam edecek" dedi.
BM KARARINI BEKLEYEMEYİZ
Gül, Türk askerinin nerede konuşlanacağına konusunun da netlik kazanmaya başladığını belirtip, şöyle dedi "Burada 3 önemli mesele var. Birincisi, Türk askerleri orada İngilizlerin statüsünde olacak. Yani Türk komutan başlarında bulunacak. Tikrit, Musul ve Dohuk'da konuşlanma olasılığı yüksek ama kesin değil. Irak'a gidecek asker sayısı ise bölgeye göre değişebilir."
Irak'a asker göndermek için BM kararı beklenmesi diye bir şeyin söz konusu olamayacağını ifade eden Gül, "İngilizler bölgeye girerken BM kararı istediler mi ki biz isteyelim? Meclis kararı bu konuda yeterli meşruiyeti sağlar, ayrıca bir yerlerden izin ya da onay beklemek çok da gerekli değil. Çünkü Anayasa asker gönderme yetkisini zaten Meclis'e vermiş. Meclis kararı olduktan sonra Anayasa'ya da aykırı olamaz" dedi.
GİZLİ OTURUM YAPILDI
TBMM Genel Kurulu'ndaki tarihi oturum ise dün saat 15.00'de başladı. TBMM Başkanı Bülent Arınç, reddedilen tezkere sırasında oturumu yönetmesine karşın, bu kez yerini TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'a bıraktı. Arınç basın danışmanı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Bulgaristan Cumhurbaşkanı George Parvanov'u karşılama törenine katıldığı için Genel Kurul'u yönetemediğini bildirdi.
Tezkerenin okunmasından sonra gizli oturum kararı alınmadan Başkanvekili Yakut'un salonun boşaltılmasını istemesi CHP'lilerin tepkisine neden oldu. CHP Grup başkanvekilleri, basın toplantısı da düzenleyerek Yakut'un tavrını eleştirdi.
AÄAR'DAN ÅARTLI DESTEK
Gizli oturumda CHP lideri Deniz Baykal ve Gül'ün birer konuÅŸma yaptığı bildirildi. KonuÅŸmalar sonrası gerçekleÅŸen oylamaya 543 milletvekili katıldı. Oylamada tezkere, 183 ret oyuna karşılık 358 oyla kabul edildi. 2 de çekinser oy çıktı. Çekinser oyları bağımsız milletvekilleri Edip Safter Gaydalı ile Ülkü Gökalp Güney'in kullandığı öğrenildi. DYP Genel BaÅŸkanı Mehmet AÄŸar da tezkereye destek verdiklerini açıkladı. AÄŸar, "Hükümet bize Türkiye'nin çıkarlarının korunacağı konusunda güvence verdi. Åarta baÄŸlı olarak kabul oyu verdik" dedi.
AKP'deki 7 fire Erdoğan'ı üzdü
Oylamada AKP'den yedi milletvekilinin tezkerenin reddi yönünde oy verdiği ortaya çıktı. Ret oyu kullanan milletvekilleri arasında Ertuğrul Yalçınbayır, Fuat Geçen, Faruk Ünsal, Halil Kaya, Abdullah Çalışkan, Nurettin Aktaş ve Göksal Küçükali'nin bulunduğu iddia edildi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Hükümet bundan sonraki tasarrufunu, gelişmelere ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizle değerlendirme yapmak suretiyle gerçekleştirecektir" dedi.
Erdoğan'a, AKP'nin oylamada fire vermesi konusunda, "Bizim grup bildiğiniz gibi 367. Üç arkadaşımız rahatsız 1'i oturumu yöneten arkadaşımız 1'i Meclis Başkanı. Gönül isterdi ki hiç olmasın ama 2-3 tane fire var" açıklamasında bulundu.
Erdoğan, "Tezkerenin uygulanması sürecinde Cumhurbaşkanı Sezer başkanlığında bir zirve yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Bunu gerektirecek bir durum olduğu anda görüşürüz. Görüşmemiz de gerekir" karşılığını verdi.
Aşiretler ve Kürtler güvenlik garantisi verdi
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AKP'lilere Türk askerinin Irak'a giderken Kürt gruplardan saldırı görmeyeceğine dair güvence alındığını açıkladı.
Gül, partisinin milletvekilleri ile asker gönderme tezkeresini tartışırken bu konuda şunları söyledi "Başta ABD yetkilileri olmak üzere 3 aylık bir dizi görüşmeler yapıldı. Irak'taki aşiret reisleri dışında dini lider ve yüksek şura üyeleriyle bir araya gelindi ve Türkiye'nin askerine dokunulmaması garantisi alındı."
Bu arada Washington yönetiminin de Türkiye'ye "Türk askeri konuşlanacağı sektöre giderken Kuzey Irak'taki Kürt gruplardan herhangi bir saldırı ile karşılaşmayacak" garantisini verdiği bildirildi.
Ancak tüm bunlara rağmen Başbakan Erdoğan da risk faktörü konusunda çarpıcı bir örnek verdi. Burgazada'da çıkan yangını anımsatan Erdoğan, "Kim burada yangın çıkacağını tahmin edebilirdi. Risksiz diye hiçbir olay yoktur" dedi.
Zübeyde YALÇIN - Fatih ERTÜRK - Hülya KARABAÄLI - Åenol ATEÅ - Bülent AYDEMİR
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|