|
 |

Nazım'ın izlenme tutanağı yine yasak
Emniyet Genel Müdürlüğü, Cumhuriyetin 80'inci yıl kutlamalarına 158 yıllık arşivindeki belgelerin derlenmesinden hazırlanacak bir kitapla katılacak
Cumhuriyet'in 80'inci yılı için 158 yıllık arşivini açıklamayı planlayan Emniyet, Nazım Hikmet'i yine sakıncalı buldu. Emniyet Genel Müdürlüğü, Cumhuriyetin 80'inci yıl kutlamalarına 158 yıllık arşivindeki belgelerden derlenerek hazırlanacak bir kitapla katılma kararı aldı. Bu amaçla bir komisyon oluşturuldu. Komisyon 158 yıllık arşivde yaptığı taramadan hazırladığı bir raporu son denetimden geçirmek üzere Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, başkanlığında oluşturulan üst komisyona gönderdi. Ancak, komisyon Nazım Hikmet ile ilgili izleme tutanaklarının kamuoyuna açıklanmasını sakıncalı bularak kitaba almadı.
Kitapta yer alacak konu ve belgeleri tespit için üst düzey emniyet yetkililerinden oluşturulan Arşiv İnceleme Komisyonu, Nazım Hikmet'le birlikte Necip Fazıl Kısakürek, Adnan Menderes, Peyami Safa, Sabahattin Ali'nin de aralarında bulunduğu bir çok kişiye ilişkin yazışma, bilgi notu, ifade ve istihbarat raporlarını üst komisyona gönderdi. Atatürk ve İnönü'ye suikast, Menemen Olayları, Molla Mustafa Barzani'ye yönelik istihbarat çalışmaları ve Türk hükümetiyle yaptığı görüşmelere ilişkin kayıtların da bulunduğu bu dosyalar Emniyet Genel Müdürlüğü Arşiv ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı'na bağlı 5 ayrı arşivden derlendi.
KUÅ UÇURTULMAYAN ARÅİV
Yetkisiz hiç kimsenin giremediği, fotokopi çekilemeyen ve dosya çıkarılamayan en güvenli bölge olarak da bilinen polis arşivlerindeki incelemelerde belirlenen konuları inceleyen üst kurul üyeleri kendi aralarında yaptıkları yazışmada "Devlet düzeninin işleyişi ve idaresinin hizmetinde olan ve geçmiş ile bugün arasında irtibat kurmak gibi fonksiyonu olan arşivlerimiz, bu milletin en değerli hazinelerinden biridir. Bu hazineden ancak gizlilik gerektirmeyen bilgi ve belgelerin açılması için karar verilmiştir" diyerek arşivin halka açılmasına karşı çıktı.
Kurulun, özellikle Nazım Hikmet'in de aralarında bulunduğu bazı isimler ile ilgili yapılan istihbarat çalışmalarının hala gizliliğini ve önemini koruduğu gerekçesiyle kamuoyuna açılmasında sakınca gördükleri öğrenildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü, daha önce gizlilik kaydı olmayan bilgilerden sivil araştırmacıların yararlanmalarını sağlamıştı. Toplam bir buçuk yıldır "Kısmi olarak" açılan polis arşivlerinden yararlanılarak,"150'likler, Kubilay Olayı, Çarşaf, Peçe, Peştemal Örtünme Sorunları, Muhabere Güvercinleri, Polisin Özlük Sorunları, Üniformalı Resimler" adlı kitaplar yayınlanmıştı.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|