|
 |

IMF'den hükümete 'zam yapın' uyarısı
IMF, faiz dışı fazla hedefinin tutturulması için ek önlemlerde ısrarlı. İşi baştan sıkı tutan IMF, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında ayarlama yapılmasını istedi
Ekonomideki gelişmeleri 'olumlu' olarak tanımlayan ve "Türkiye şu anda örnek ülke" diyen IMF, kapalı kapılar ardında bir dizi ek önlemi gündeme getirdi. IMF'nin, 2003 yılı faiz dışı fazla hedefinin tutturulması ve 2004 yılı bütçe dengelerinin kurulması için "ek önlemlerde" ısrarlı olması, Hükümeti zor bir tercih listesiyle karşı karşıya bıraktı. IMF, yine vergi ve zam içeren önlemler paketini hükümete sundu ve ardından ekledi
"İşi baştan sıkı tutalım. Yıl içinde ek önlem alma ihtiyacı doğmasın!"
İKİ KRİTİK GELİR KAYBI
IMF ile sürdürülen görüşmelerde, enflasyon muhasebesi uygulaması nedeni ile uğranılacak gelir kaybının 1 katrilyon lira dolayında olacağı, vergilere paralel olarak alınan yüzde 10'luk fon payının kaldırılması halinde ise 1.7 katrilyon liralık kayıbın söz konusu olduğu görüldü. Bu payların, Savunma Sanayi ve Sosyal Yardımlaşma Fonu'nun temel gelir kalemlerini oluşturduğu, dolayısıyla gelir açığının olağan bütçe gelirlerinden karşılanması gerekeceği belirtildi. DPT'nin "Fon payını bir yıl daha sürdürelim" önerisi ise "Bu konuda yasal düzenleme yapıldı. Geri adım atamayız. hükümetin kredibilitesi söz konusu" gerekçesiyle Maliye'den döndü.
IMF'nin gündeme getirdiği, ekonomi yönetiminin tartışmaya açtığı öneriler şöyle
* Elektriğe bir yıl zam yapılmadı. 2004 yılında fiyat ayarlaması yapılabilir.
* Doğalgazda fiyat indirimi yapıldı. Önümüzdeki yıl fiyatları gözden geçirebilirsiniz.
* Akaryakıtta ÖTV artışı gerçekleştirilebilir.
* KDV'nin 1 puan arttırılması 2 katrilyon lira gelir getirilebilir.
* Emeklilere vergi iadesi kaldırılabilir.
UNAKITAN SÖZ VERMEDİ
IMF önerileri, dün Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a ilk elden iletildi. Unakıtan, bağlayıcı sözler vermekten kaçındı.
Ancak, bu önerilerin Cuma günü yapılacak 2. Yüksek Planlama Kurulu Toplantısı'nda nihai karara bağlanması bekleniyor. Elektrik ve doğalgaz zamlarına Enerji Bakanı Hilmi Güler'in karşı çıktığı ve "Enerji KİT'lerini rehabilite ettik. Pahalı enerji alımını durdurduk. Zam yapmadığımız halde 2003'te bütçeye 1 katrilyon lira destek olduk. Kimse bizden zam yapmamızı beklemesin" görüşünde olduğu belirtiliyor. KDV artışı ve emeklilere vergi iadesinin kaldırılması önerisi ise Maliye tarafından kabul edilmiyor.
Sanayici isyanda Kâr edemiyoruz
IMF Türkiye Masası Åefi Rıza Moghadam baÅŸkanlığındaki heyetin TOBB ziyaretinde ilginç diyaloglar yaÅŸandı. TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) BaÅŸkanı OÄŸuz Satıcı, program uygulamasına destek isteyen Moghadam'a "Bu, tek yönlü bir otoban deÄŸil. Çift taraflı çalışır. Siz de bizi destekleyin" mesajıyla yanıt verdi. TİM BaÅŸkanı Satıcı, IMF temsilcisine kâr edemediklerini belirtti. Satıcı, "2002'deki sevimli tabloda bile ilk 500 firmanın ihracatı 26 milyar dolar. Ancak vergi öncesi kâr 3.8 katrilyon. Kâr edemiyoruz, rekabet edemiyoruz" dedi. Görüşmede, enerji piyasası liberal hale gelmediÄŸi için elektrik fiyatlarının yüzde 35-40 pahalı olduÄŸu, bankacılık sektöründe yarım kalan yapısal reformlar nedeniyle uygun kredi koÅŸullarının saÄŸlanamadığı, yüksek vergi ve sosyal güvenlik primleri nedeni ile ihracatçının gücünün tükendiÄŸi anlatıldı.
Her iki baÅŸkan da "Åu anda bu anlattıklarımız size mikro sorunlar gibi geliyor ama bunlar çözülmediÄŸi takdirde daha da büyüyüp makro sorunlar olarak kucağınıza düşecek" deÄŸerlendirmesini yaptılar.
Hisarcıklıoğlu ve Satıcı, Moghadam'a ekonomideki olumlu gelişmelerin sokağa ve piyasalara yansımadığını da aktardı.
Banu AKTAÅ - Okan MÜDERRİSOÄLU
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|