|
 |
|

40 milyar lira, 84 aileye umut oldu
Diyarbakir'da 84 aile, 40 milyar liralik mikro krediyle, hayal ettigi isi kurmayi basardi. Simdi IFC, kuracagi 5 milyon dolar sermayeli sirketle Turkiye'ye giriyor
Iktidara geldiginde issizlige cozum bulacagini aciklayan AKP'nin baslattigi umut projesi ilk meyvelerini vermeye basladi. 11 Haziran'da Diyarbakir'da baslatilan mikrofinansman projesi kapsaminda bugune kadar verilen 40 milyar kredi ile 84 aile, hayal ettigi isi kurmayi basardi. Simdi Dunya Bankasi'nin yan kurulusu olan IFC ve KFW Banking sirketi, 5 milyon dolar sermayeli sirket kurarak, Turkiye'de kesenin agzini acmaya hazirlaniyor. IFC'nin bu karari, dun IFC, BDDK ve KFW Banking'in duzenledigi, 3 gun surecek "Mikrofinans Global Deneyimler ve Turkiye Icin Oneriler'' konulu toplantida aciklandi.
BDDK Baskani Engin Akcakoca, mikrofinans kurumlariyla ilgili olarak hazirladiklari taslagi hukumete sunduklarini belirterek, "Ocak veya subatta ilerleme kaydedilecek. Kuruluslarin kâr etmesini istiyoruz" dedi. Mikrofinans ile ilgili calismalara onayak olan AKP Diyarbakir Milletvekili Aziz Akgul, hedef kitlenin kadinlar oldugunu vurguladi. Akgul, "Fakirlik seviyesinin altindaki kadinlari is kadini yapmayi hedefliyoruz" dedi.
SOROS DA DESTEK VERECEK
Kredilerde yuzde 100'luk bir geri donus saglandigini anlatan Akgul, unlu spekulator George Soros'un destegi ile kurulan Acik Toplum Vakfi'ndan da 300 bin dolarlik destek sozu aldiklarini kaydetti. Akgul, yasanin cikmasinin ardindan ilk yil mikrofinans icin Turkiye'ye birkac yuzbin dolarlik, 5 yil icinde de 5 milyar dolarlik yabanci sermayenin gelmesini beklediklerini soyledi.
Zamani: Turkiye, IFC icin oncelikli ulke
Toplantida konusan IFC'nin Guney Avrupa ve Orta Asya Direktoru Khosrow Zamani, mikrofinansla ilgili hazirlanan taslagin mevcut haliyle yasalasmasi durumunda Turkiye'de rekabetci ve basarili bir mikrofinansin gelisemeyecegini savundu. Mikrofinansin dengeli bir ekonomik gelismenin merkezinde yer aldigini dile getiren Zamani, ''Biz suna inaniyoruz; mikrofinans finnasal sistemin gelismesi acisindan cok kilit rol oynuyor. Dolayisiyla Turkiye'de de sosyo-ekonomik dengeye katkida bulunabilir, gelir farkliliklarinin ortadan kaldirilmasina yardimci olur. IFC icin Turkiye bu acidan oncelikli bir ulke'' diye konustu.
500 milyon lirayla mucizeler yarattilar
Diyarbakir bolgesinde baslatilan pilot proje kapsaminda kredi alan kadinlarin baslattiklari islerin hepsinin ayri bir oykusu var. Camasir makinesi satin alan kadinlardan biri cevredeki lokantalarin ortulerini yikayarak hayatini kazaniyor. Issizligin cok yuksek oranlarda seyrettigi bolgede kadinlarin aldiklari krediler ailenin diger fertlerine de is olanagi sagliyor. Bir diger ornek de buzdolabi alip kaliplar halinde buz satan aile. Inek satin alip sutunu satan aile ornegi de en cok ilgi cekenlerden. Inegin bakimini kadin ustlenirken, sutun satisini kocasi ve cocuklari gerceklestiriyor. Bu islerin yani sira kuafor ve manav dukkani acan kadinlar da var.
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|