|
 |
|

Uzay asansoru
Amerikan Uzay ve Havacilik Dairesi NASA, bundan sonra astronotlari uzaydaki uslere okyanusa kuracagi bir platform uzerinde yukselecek asansorle gonderecek
Uzay calismalarini en masrafsiz hale getirebilmek icin gece gunduz calisan bilimadamlari, yeni bir yontem uzerinde duruyor Uzay asansoru. Uluslararasi Uzay Istasyonu (ISS) ve diger gorevler icin yorungede bulunan astronotlara gereken malzeme, gorev degisimine gidecek personel, uydularin bakim ve onarimini yapacak ekip firlatma yerine iste bu uzay asansoruyle gonderilecek. Bilimadamlari, uzay asansorunun 15 yil icinde kullanilmaya baslanacagini soyluyor.
NASA PROJE ICIN EK BUTCE ISTEDI
Asansor kullanilmaya baslandiginda uzaya cikacak ekibin tek yapmasi gereken "ust kat" tusuna basmak olacak! NASA uzmani David Smitherman, konuyla ilgili "Asansor hep bir bilimkurgu filmi ogesi olarak degerlendiriliyordu. Ancak artik gerceklestirebilecegimizi biliyoruz" diyor. Amerikali uzman, NASA'nin 2004 yilinda asansor icin 2.5 milyon dolarlik ek butce istediginin de altini ciziyor. Smitherman'in verdigi bilgiye, asansor Ekvator bolgesinde okyanusa insa edilecek bir platform uzerine kurulacak.
Gunes enerjisiyle calisacak
Asansor kabini, karbondan yapilan ve kagit inceligindeki serit tupler uzerinde hareket edecek. 99 bin 200 km yukseklige kadar cikmasi planlanan asansor, dev lazerlerin saglayacagi gunes enerjisiyle calisacak. Asansor "en ust kata" ciktiginda kargo ya da ekip, yeni bir firlatma sistemine gerek kalmadan kendi kapsulunde yorungede hareket edebilecek.
'Uzay copleri' korkutuyor
Bilimsel Arastirmalar Enstitusu'nde gorevli Bradley Edwards tarafindan gelistirilen projede asansor kabininin 13 tona kadar yuk tasimasi planlaniyor. Uzmanlar, teknoloji hazir hale getirildikten sonra asansorun 10 yil icinde 40 milyon dolara tamamlanacagini belirtiyor. Asansorun saatte 198 km hiza ulasmasi bekleniyor. Uzmanlarin bu konuda bazi endiseleri de yok degil. 40 yildir surdurulen calismalarda uzayda bircok "cop" bulunmasi, bunlarin asansore carpma ihtimalleri, asansorde kullanilacak maddelerin korozyona ugramasi gibi.
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|