|
 |
|

YSK terliyor
Yargıtay'ın DEHAP kararı ile gözlerin çevrildiği YSK'da itiraz başvurularının ne zamana kadar yapılacağı konusunda çelişkili açıklamalar oldu. Kurul Başkanı Algan, 'Bugün akşama kadar itirazları kabul edeceğiz' derken üyeler, böyle bir karar verilmedi' dedi
YSK'da, Yargıtay'ın DEHAPlılar hakkındaki kararının seçimlerin veya sonuçlarının iptalini gerektirecek somutlukta olmadığı yönünde görüşler belirirken, YSK Başkanı Tufan Algan, "Yeni maddi olguların yanı sıra yeni hukuki olgular da gündeme geldi" değerlendirmesini yaptı. Kurul, itiraz başvurularının ne zamana kadar yapılacağı konusunda da çelişti. Algan "Bugün akşama kadar bekleyeceğiz" derken, Kurul üyeleri ise böyle bir karar alınmadığını bildirdi.
Yargıtay'ın, DEHAP eski yöneticileri hakkında, 3 Kasım seçimlerinden önce partilerinin sicil kayıtlarında sahtecilik yaptıkları gerekçesiyle verilen kararı hemen YSK kulislerinde farklı görüşler dile getirilirken, Kurul üyelerinden bazıları, "DEHAP davasına bakan Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'da sahtekarlığın hangi illerde kimler tarafından yapıldığına ilişkin delillendirilmiş veriler söz konusu değil" görüşünü dillendirmeye başladılar. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ve Yargıtay'ın dosyanın tümü üzerinden davaya baktığını belirten YSK üyelerinden biri, şunları söyledi "Bizim için sahtekarlığın hangi seçim bölgesinde yapıldığının tespit edilme zorunluluğu var. Nerede, nasıl ve kim tarafından yapıldığı tek tek ortaya konulmalı ki Kurulumuz karar alabilsin. Bizim sadece yargının bu kararına dayalı bir karar almamız söz konusu olamaz."
KARAR VERME SÜRECİ
YSK, 3 Kasım öncesinde Yargıtay Başsavcılığı'nın "DEHAP seçimlere alınmasın" başvurusunu, DEHAP'lıların sahtecilik davasındaki dosyada da yer alan delillerle değerlendirerek "Seçim hukuku açısından yeterli delil yok" diyerek reddetmişti.
Algan, gazetecilerin, seçimlerin iptali ve DYP'nin yeniden baraj belirlenmesi içerikli itirazının ne zaman karara bağlanacağı yönündeki bir sorusunu yanıtlarken şunları söyledi "Yeni hukuki olgular gündeme gelmiştir. Siyasi partilerimiz müracaatlarını yapacaklar. Bu müracaatları müteakiben biz de gerekli değerlendirmeleri yapmaya çalışacağız. Bu bir süreç alacaktır. Bu süre içerisinde hukuka en uygun kararı vermeye, kamu vicdanını rahatlatan bir ortamı yaratmaya gayret edeceğiz."
PARLAMENTO KANADI
AKP: DYP Meclis'e giremez, seçimler iptal edilemez
AKP kurmayları, Yargıtay'ın DEHAP kararını onamasından sonra ortaya çıkacak hukuki durum ve YSK'nın tavrının ne olabileceğine ilişkin durum tesbitinde bulunmak için bir araya geldi. AKP'nin bu çalışma sonunda vardığı sonuç, "DEHAP oyları yok sayılıp, DYP Meclis'e sokulamaz. Seçimler iptal edilemez. Bunlar için hiçbir hukuki dayanak yok" oldu. İptal için gerekçe gösterilen Bahattin Şeker kararı da masaya yatırılarak, "Şeker'in milletvekilliği düşürüldü ama yerine başka bir isim Meclis'e girmedi. Dolayısıyla DYP'nin Meclis'e gireceği varsayılamaz" kararına varıldı. Zübeyde YALÇIN /ANKARA
Meydan okudular
Çetinkaya: 450 milletvekilimiz olur
AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, her an seçimlere hazır olduklarını belirterek, ''Hodri meydan' diyoruz. 450 milletvekiliyle yeniden parlamentoya gireriz'' dedi. Çetinkaya, yaşanan durumun AK Parti'yi ilgilendirmediğini belirterek, "Çünkü Ak Parti o sırada iktidarda değildi. Seçimler, halkın bizzat iradesiyle vermiş olduğu sandıktaki oylardır" diye konuştu.
Çelik:Biz hazırız
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, de DEHAP kararıyla ilgili soruları yanıtladı. Gazetecilerin YSK'ya 3 Kasım seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemli başvurularda bulunulduğunu hatırlatmaları üzerine, "Halkın oylarıyla vermediğini kimse yargı yoluyla alamaz. AK Parti her ihtimale göre hazırdır. Kimse boşuna hesap yapmasın. Aç tavuk, rüyasında kendisini darı ambarında zanneder" dedi.
Bülent Arınç: Gereken neyse yapılacaktır
TBMM Başkanı Bülent Arınç, DEHAP yöneticileri hakkındaki cezanın kesinleşmiş olmasından sonra YSK'nın kararının beklenilmesi gerektiğini vurgulayarak, "O karara uygun olarak gereken neyse yapılacaktır. Ben Meclis'in saygınlığını korumaya and içmiş, bir Meclis Başkanı olarak, Meclis'in üzerinde gölge dolaşmasını hiçbir şekilde kabul edemem" dedi.
CHP: YSK yanlış yapmasın
CHP Grup Başkanvekili Oğuz Oyan, Yargıtay'ın DEHAP yöneticileriyle ilgili kararından sonra YSK'nın seçimler konusunda vereceği kararın aynı zamanda siyasi olacağını belirterek, "Biz YSK'nın yeni bir yanlış yapmayacağını ummak istiyoruz" dedi. Oyan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Yargıtay'ın DEHAP yöneticileri hakkındaki kararının sürpriz olmadığını, seçim öncesinde ortayı çıkmış bir tavır olduğunu dile getirerek, "Ama YSK, bu uyarıya kulak vermeden 3 Kasım seçimini gerçekleştirdi. Daha sonra Çorum seçiminde bunun aksini yaptı. Dolayısıyla YSK yara almıştır bu süreçte, iyi bir sınav vermemiştir. Şimdi alınacak karar sadece hukuki olmayacaktır. Biz yeni bir yanlış yapmayacağını ummak istiyoruz" dedi.
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar: Hakkın teslimini bekliyoruz
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Hükümet'in YSK'ya baskı yapmamasını isteyerek, "YSK'nın hukuk çerçevesinde karar alacağına inanıyoruz. Şüphe yok ki YSK, her türlü baskıdan uzak adil bir karar verecektir" dedi.
YSK'ya kendi imzası ile başvuru yaptıklarını belirten Ağar, şöyle konuştu Herkes YSK'yı rahat bırakmalıdır. Baskı yapmamalıdır. Yetkili makamda oturanlar sözlerine dikkat etmelidirler.
İstikrar bozulur, kaos olur gibi demokrasi dışı sözleri kabul etmek mümkün değildir. İstikrarsızlığı, kaosu yaratacak olan hukuksuzluktur. DYP'nin bulunduğu düzende istikrarsızlık da, kaos da olmaz. Ağar, DYP'yi seçim yapmakla tehdit edildiğini de öne sürerek, partisinin her koşulda seçime hazır olduğunu vurguladı.
İptal başvuruları başladı
Vatandaş da dilekçe verdi
Kendisinin ANAP'ın eski Ankara il yönetiminde olduğunu ifade eden Metin Mehmet Yıldız isimli bir vatandaş, YSK önünde dilekçesini ayaküstü yazıp verdi. Yıldız, gazetecilerin neden dilekçe verme ihtiyacı duyduğunu sorması üzerine, "Benim içimden öyle geldi" dedi.
Kalender Kılınç adlı astsubay emeklisi de, seçimlerin iptali istemiyle YSK'ya başvuruda bulundu. Kılınç, dilekçesini verdikten sonra "insan olma onurunu korumak için seçimin iptalini istediğini" söyledi.
İPTAL OLMASIN DİLEKÇESİ
YSK'ya seçimlerin iptali yönünde başvurular yapılırken, dün Ankaralı bir esnaf da seçimlerin iptal edilmemesi girişiminde bulundu. Seyit Baydar isimli vatandaşın başvurusunun kabul edilmediği belirtildi.
Genç Parti de başvurdu
Genç Parti (GP), 3 Kasım milletvekili genel seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. GP Genel Başkan Yardımcıları Şükrü Karadağ ve Mithat Yümlü ile Genel Sekreter Mehmet Ali Akgül, başvuru dilekçelerini YSK'ya verdiler. Akgül, YSK'dan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nin kararıyla 3 Kasım seçimlerine hile karıştırıldığının resmen belgelendiğini söyledi.
Böylece, TBMM'nin meşruiyetinin tartışılır hale geldiğini savunan Akgül, "Demokrasilerde, hiçbir meclis, meşruiyet tartışmasının gölgesinde kalamaz. Bunun çözümü, seçimlerin tekrarlanmasıdır" dedi.
İP BAŞVURDU MHP SIRADA
Akgül, DEHAP'a oy veren kişilerin de seçimlerin iptali istemiyle YSK'ya başvurmaları gerektiğini ifade etti. Bugün YSK'ya seçimin iptali için başvuran bir diğer parti de İşçi Partisi oldu. MHP de yarın Yüksek Seçim Kurulu'na iptal başvurusu yapacağını açıkladı.
YSK'da saat saat gelişmeler
* 09.45; YSK'ya gelen emekli astsubay Kalender Kılıç seçimin iptaline ilişkin dilekçesini YSK'ya teslim etti.
* 10.00; İşçi Partili yöneticiler YSK'ya gelerek hazırladıkları gerekçeli seçim iptaline ilişkin dilekçelerini YSK'ya verdi.
* 11.00; DYP yöneticileri YSK'ya gelerek seçimin kısmen iptaline ilişkin dilekçelerini YSK'ya verdi.
* 11.30; Mehmet Metin Yıldız isimli bir vatandaş, YSK'ya iptal için başvurdu.
* 13.00; Genç Partili yöneticiler seçimin iptaline ilişkin dilekçelerini YSK'ya verdiler.
* 14.00; YSK Başkanı Tufan Algan, Yargıtay'daki makamına geçti.
Ersan ATAR
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|