kapat
28.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Genleriyle oynanmış mısır ithalatı dursun!

Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı, nişasta bazlı şeker üreticilerini ülkeye 1.2 milyon ton genleriyle oynanmış mısır ithal etmekle suçlayarak, "Yetkilileri göreve çağırıyorum" dedi

Pancar Ekicileri Kooperatifi Birliği (Pankobirlik) ile nişasta bazlı şeker üreticileri arasında yaşanan fruktoz üretim kotasının artırılması tartışmaları yeni bir boyuta taşındı. Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, nişasta bazlı şeker üreticilerini Türkiye'ye geçen yıl 1 milyon 200 bin ton, genleriyle oynanmış mısır ithal etmekle suçladı. Pankobirlik'in Konya'da ikinci, Türkiye genelinde dördüncü şeker fabrikasının temel atma töreninde konuşan Konuk, "Kendi ülkelerinde üretim yapamayan çok uluslu tekeller, üçüncü dünya ülkelerinde genleriyle oynanmış mısır üretip dünyaya dağıtıyor" dedi. Konuk, bu mısırların insan sağlığına zararlı olduğunu ifade ederek, yetkilileri göreve çağırdı. Mısır üreticileri ile aralarında herhangi bir kavga olamayacağını söyleyen Konuk, sözlerine şöyle devam etti "Birileri kendi atı yerine başkasının atını kullanıyor. Türkiye'de pancar ile mısır yan yana ekilir."

Hükümetin seçim beyannamesinde ve meydanlarda pancar kotalarının önündeki engelleri kaldırma sözünü hatırlatan Konuk, "Bu işin doğru neticeleneceğine inanıyorum. Meydanlarda verilen sözlerin tutulacağını ümit ediyorum. Madem ki Avrupa Birliği'ne gireceğiz, o zaman AB gıda sektörü normlarına da uyalım" diye konuştu.

Hükümetin bu konuya bakışının belirsiz olmasının kendilerini ilan vermeye ittiğini belirten Konuk, ilanlarını üretici ile ilgili problemler sürdükçe devam ettireceklerini belirtti.

Pancar üreticilerini temsil eden Pankobirlik, gazetelere verdiği tam sayfa ilanlarda, tatlandırıcı kotasının artırılmasının şeker üreten çiftçilerin ekmeğiyle oynamak olduğunu belirtmiş, nişasta bazlı şeker üreticilerini ve hükümeti eleştirmişti. Bu ilanlara mısır üreten yörelerin ziraat odaları imzalı ilanlarla cevap verilmişti. Pankobirlik tekrar ilan vermiş ve suçlamalarına devam etmişti.

FABRİKALARA TALİBİZ
Dünyanın önemli şeker üreticilerinden olan Türkiye'nin yeni fabrika sayesinde Avrupa ile yarışa geçeceğini vurgulayan Konuk, Konya Çumra Şeker Fabrikası'yla maliyetleri aşağı çekeceklerini ve aynı ton pancardan çok daha fazla, kaliteli şeker üreteceklerini söyledi.

Geçen yıl nakliye giderleri için 7.6 milyon dolar ödediklerine değinen Konuk, şeker fabrikalarının pancarın üretildiği yerde kurulmasının daha rantabıl olacağına dikkat çekerek, ileride yapılacak özelleştirmelerde bu kriteri dikkate alarak talip olabileceklerini açıkladı.

Ekonomiye yılda 250 trilyon lira katkı
Bin kişi istihdam edecek olan Konya Çumra Fabrikası, 2004 yılı başında üretime başlayacak. Üretim kapasitesi yıllık 160 bin ton olan fabrikayla, şeker pancarındaki işleme süresi 90 güne indirilecek. 2 milyon 200 bin ton kristal şeker ve 250 bin ton tatlandırıcı tüketilen Türkiye'de bu fabrikanın ekonomiye yılda yaklaşık 250 trilyon lira katma değer sağlayacağı tahmin ediliyor. Fabrika, 120 milyon dolara mal olacak ancak sıvı şeker ve şeker çeşitlemesi için 30 milyon dolar ilave yatırım yapılacak. Geçen yıl 7.6 milyon dolar olan nakliye giderlerinde yüzde 90 tasarruf edilecek.

Güçlü: Eleştirirken insaflı olun
Tarım Bakanı Sami Güçlü, dış borç ödemelerinden dolayı tarıma aktarılan bütçenin oldukça düşük olduğunu itiraf etti. Güçlü, temel atma töreninde şunları söyledi

"Tarımla ilgili üç tane projemiz var. Bin köye bin ziraat mühendisi ve 500 ile 1000 aileye büyükbaş hayvan dağıtımı projelerini zaten açıkladık, ilerde de organize tarım bölgeleri projesini açıklayacağız. Ama eleştirirken biraz insaflı olun. Bilgi ve teknoloji ile bu sorunu gidermeye çalışacağız" diye konuştu. Güçlü, önceki hükümetlerce hayata geçirilen şeker üst kurumlarındaki eksiklerin de giderileceğini söyledi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır