|
 |
|

Fransa türbana sarındı
Fransa'nın gündemini ne Irak Savaşı nedeniyle bozulan Fransa-Amerika ilişkileri ne de Korsika terörizmi oluşturuyor.
Fransa'nın en büyük sorunu, bizim de yakından tanıdığımız 'türban meselesi'. Fransa okullarda üniformayı zorunlu kılan ve dini kuruluşlara devletin kaynak ayırmasını engelleyen 1907 laiklik yasasını yeniden tartışmaya başladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, kurduğu 'Laiklik Komisyonu' ile Fransa'nın laik kimliğini korumayı hedefliyor. Bağımsız 20 uzmandan oluşan 'Laiklik Komisyonu', siyasi parti, sivil toplum ve toplumun değişik kesimlerinden temsilcileriyle yapacağı toplantılardan sonra, laikliğin uygulaması konusunda hazırlayacağı raporu yılbaşından önce Chirac'a sunacak. Bernard Stasi'nin başkanlığını yaptığı 'Laiklik Komisyonu', daha çok okullarda türbanın yasayla yasaklanmasına yönelik tepkilere yanıt arıyor.
Laiklik Komisyonu'na görüşlerini açıklayan Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Halil Ebubekir, "Okullarda türban yasağı için yasa yapılmasına karşı olduğunu" söyledi. CFCM Başkanı Ebubekir, "Müslümanlar, yaşadıkları ülkelerde yasalara saygı göstermeli, ancak Fransa'da türbanla ilgili yasa yapılmasını arzu etmiyorum. Türban dini bir öğüttür. Ancak dini siyasete çeken akımlar tarafından amacından saptırılarak kullanılıyor" dedi. Bu arada Başbakan Jean-Pierre Raffarin, laikliği korumak için yasa hazırlığında olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy ise aşırı dinci imamları geri göndermek, camileri kapatmak ve kökten dinci kişileri vize vermeyerek, Fransa'ya sokmamakla tehdit ediyor.
KISITLAMA GELİYOR
1907 'laiklik yasası' yeniden gündemde. Daha sonra çıkarılan yasalarla özgürlük sınırları genişletilen yasa tekrar ilk haline getirilmeye çalışılıyor. Yasanın çıkması halinde devlet okullarında üniforma zorunluluğu gelecek. Üniformayla okula gidecek öğrencilerin türban, haç ve siyon yıldızı takması tomatikman engellenmiş olacak.
Fikret AYDEMIR
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|