kapat
16.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

UMUR TALU


Yerin altindan luzumsuz bir hatirlatma!

Genellikle, sirin bir aysbergin ustunde oturan kendi halinde eskimolar gibiyiz.

Ustunde oturdugumuz parcanin altindaki akintilar, erozyonlar, kaynamalar derin sularin karanliklarinda kaliyor ve hayatin bunlardan hic etkilenmeden akip gittigini varsayiyoruz.

Oysa, etkileniyor.

Ustelik, bir zamanlar filanca nedenle yapilmis gizli operasyon, bir zaman sonra ilk nedeninin cok otesinde bazi sonuclari tetikleyerek hayatimizin ortasinda patliyor.

O esnadaki sicak hava terletse de, soguk dalgasi titretse de, aklimiz ve ufkumuz, yuzeyin altinda olup bitenleri gerisin geriye didikleyip anlama cabasina kadar uzanmiyor.

Buyuk zahmet, tabii!

Halbuki, gizlenenlerin desilmesi bugunu anlayabilmeyi, desilenlerin irdelenmesi yarini gorebilmeyi mumkun kilabilir pekala.

****

11 Eylul yildonumuyle birlikte, eski ABD-El Kaide baglantilarinin hatirlatilmasi girisimlerine "bize daha yakin" bir vaka da yandan karisiverdi.

Ingiliz "The Spectator" dergisinde Brendan O'Neill, onemli bir raporu yeniden gundeme getirerek, "Bosna ittifaklari"na dikkat cekti.

Rapor, Hollanda'nin 1995'teki Srebrenica katliamindaki (8 bin Bosnak katledilmisti) sorumlulugunu arastiran ve bes yil sonunda yazdiklariyla Hollanda hukumetinin gitmesine neden olan Prof. Cees Wiebes'e ait.

Raporun bir bolumu, ozellikle, Yunan istihbaratiyla baglantili paramiliterlerin katliamdaki rolu ustunde duruyor.

Nitekim Yunan gazeteci Takis Michas da, kendi bulgulari ve bu rapordan yola cikarak, Yunan paramiliter guclerin katliamda hazir bulundugunu ileri surmustu ("Bosna suclarinda Yunan isbirligi", 2002).

O bolumde, Yunanlilar'in yani sira, Israil gizli servisi Mossad'in da, bolgedeki Yahudi nufusun guvenligi karsisinda Sirplar'a suikast silahlari ve bombalar temin ettigi, Saraybosna'daki patlamalarin bircogunun Israil yapimi bombalarin marifeti oldugu belirtiliyor.

****

Cephenin "bu tarafi"na gelince;

Hollanda gizli servislerinin ve Birlesmis Milletler'in tum gizli dosyalarini inceleyip dunyanin her tarafindan 100'den fazla istihbarat yetkilisiyle goruserek raporu hazirlayan Wiebes sunu belirtmisti

"Hirvatistan ustunden bir silah boru hatti kuruldu. Ozellikle Suudi Arabistan'in finansal destegiyle, Turkiye ve Iran'in gizli (biraz da "ortulu" manasinda) servisleri, ABD ile isbirligi icinde temin ettikleri silahlari oradan akittilar. Silahlarin beste biri ile yarisi kadarina Hirvatlar el koyuyordu. Ambargoya ragmen, Iran Havayollari tarafindan yapilan nakliyeye ABD goz yumdu. Ilginc olan, bir de ABD yapimi C-130 Herkul ucaklarindan esrarengiz bir filonun olusturulmasi ve muhimmat oldugu kadar, savasci da tasinmasiydi."

Rapor, bu "zorunlu ama kacak" isbirliginde, CIA'den cok Pentagon'un gizli servisinin dahli oldugunu belirtiyor. Orada yok ama, operasyonlarda ABD'nin "parali asker, paramiliter" sirketlerinin acik ve gizli islevlerine dair de cok bilgi var.

****

Bugunden o gune donup gozu donmus, irkci, etnik temizlikci bir saldirgan karsisinda, "Ne yapilsa yeridir" derim ben de.

Lakin, o gunden bugune dogru geldigimizde, o esnada "hakli ve gerekli" olan operasyonun, sonradan neler dogurdugunu pek bilmiyoruz.

Ozellikle de, o gunku isbirliginin taraflarinin, sonradan birbirlerini nerede nasil kullandigina yahut nasil tasfiye ettigine dair bilgilerimiz kisitli, hatta kirinti.

Mesela, NATO standardi C-4 patlayicilarinin Turkiye'deki bircok suikastta ortaya cikabilmesinin nasil bir rastlanti oldugu...

Paylasilan istihbaratlarin sonradan ne tur sonuclara yol actigi...

Bosna icin (kimler tarafindan) temin edilen silahlarin baska yerlerde kullanilip kullanilmadigi...

Gunun anlami ve onemiyle olusan ortulu operasyon birimlerinin sonradan nelerle istigal ettigi...

Gibi!

Bilmem, ilgilenen cikar mi?

Mesajlariniz icin: utalu@turk.net

Fax: 212 280 05 51 Tel: 0 537 660 71 21


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir