kapat
16.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Yeniden yargilanma umutlari tukendi

7. durusmaya getirilirken "onur kirici muamele" gorduklerini soyleyen Leyla Zana ve arkadaslari "Yeniden yargilanma umudumuz bitti. Artik durusmaya katilmamayi konusacagiz" dediler

Kapatilan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Dogan ve Selim Sadak, Ankara 1 No'lu DGM'de dun yapilan 7. durusmaya yine olaganustu guvenlik onlemleriyle getirildiler, yakinlarinin alkislariyla mahkeme salonuna girdiler.

Mahkeme Baskani Orhan Karadeniz'in seminer icin yurtdisinda olmasindan dolayi mahkeme baskanligini Sureyya Gonul'un yaptigi durusmanin basinda soz alan Avukat Yusuf Alatas, Nail Aslan, Hatip Isik ve Mahmut Dogan'in tanik olarak dinlenmesini istedi. DGM savcisi Dilaver Kahceci de destekleyince, mahkeme heyeti ara kararla taniklarin dinlenmesine karar verdi. Taniklar, ifadelerinde, "donemin DEP milletvekillerinin de aralarinda bulundugu bir grubun, Koranlar ve Mendan asiretleri arasinda 25 yildir yasanan kan davasini barisla sonuclandirdiklarini, baris yemegine donemin valisi, Bursa Emniyet Muduru ve Viransehir Kaymakami ve jandarma yetkililerinin katildigini" anlattilar. Taniklar, gorusmelere katilan eski DEP milletvekillerinin, koruculugun birakilmasi konusunda herhangi bir talepte bulunmadiklarini da kaydettiler.

AB'YE UYUM KAGIT USTUNDE
Taniklarin dinlenmesinin ardindan soz alan Leyla Zana, yeniden yargilanmaya basladiklarinda Turkiye'de demokrasi, insan haklari adina umut verici gelismeler beklediklerini, ancak yapilan 7 durusmada bunu goremediklerini soyledi. Leyla Zana, AB uyum yasalarinin hayata gecirilemedigini, ancak "kagit uzerinde bazi seylerin degistirildigini'' one surdu. Yeniden yargilama sureci boyunca baris, kardeslik, dostluk ve degisim mesajlari verdiklerini animsatan Zana, bu dusuncelerinin dikkate alinmadigini belirterek, "Turkiye-AB iliskilerinde sus bitkisi ya da makyaj, eskinin kopyasi icin karbon kagidi olamayiz. Bu adalet perisine ihanet olur'' dedi. Zana, AK Parti'nin ve Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in "takkiye" yaptigin da iddia ederek, Erdogan'in "Kurt sorunu yoktur'' ifadesini hatirlatti. Zana, "Kendisi bir siir okudu ve cezaevine girdi. Kendisinin hapiste yatmasina ragmen olaylara basit ve statukocu bakmaktadir. Turkiye'de bir Kurt sorunu vardir. Kurt gercegini topluma yayarak Turkiye Cumhuriyeti'ni zenginlestirmek gerekiyor" diye konustu. Yargilamanin kendisi acisindan bittigini soyleyen Zana, Genelkurmay Baskani Orgeneral Hilmi Ozkok'un de degisim mesaji veren aciklamalari oldugunu hatirlatarak, mahkeme heyetine "Degisimden yana misiniz, degil misiniz? Degisimden yanaysaniz, bundan mutluluk duyariz. Degisim karsitlari Turkiye'ye kaybettirecektir" dedi.

Selim Sadak da, yeniden yargilanmanin gostermelik yapildigini soyledi, "Artik bu oyunun bir parcasi olmak istemiyoruz. Sokaktaki adam bile bu oyuna guluyor" dedi.

BASKAN'IN ESPRILERI
Durusmada, Orhan Dogan ile Mahkeme Baskani Sureyya Gonul arasindaki diyalog gulumsemelere neden oldu. Dogan, tekrarlara kacmadan savunma yapacagini soyleyince Baskan Gonul, "Tekrar olmasin da, isterseniz 10 gun devam edin" dedi. Bunun uzerine sanik Dogan, "Baskanim ne yapalim biliyor musunuz? Ben tekrara kacarsam, siz bana bir mesaj gonderin" dedi. Gonul buna karsilik, "O zaman telefon edeyim olur mu?" sorusunu yoneltti. Dogan da "Yok, telefona gerek yok" yanitini verdi. Dogan, Ankara Merkez Kapali Ceza ve Tutukevi'nden durusmaya getirilirken kendilerine "insan haklarina aykiri davranildigini'' soyledi.

ONUR KIRICI DAVRANISLAR
Hatip Dicle de, Ankara Merkez Kapali Ceza ve Tutukevi'nden durusmaya getirilirken onur kirici davranisla karsilastiklarini soyledi, guvenlik guclerinin tavrini degerlendirip, duruma gore bundan sonraki durusmalara katilmayacaklarini ifade etti. Avukat Hasip Kaplan da, muvekkillerinin cezaevinden getirilirken onur kirici davranislarla karsi karsiya kaldiklarini belirterek, "Muvekkillerimiz, bunu en kotu gunlerde yasamadilar. AB kapilarina dayandigimiz su gunlerde, birileri susacagimizi saniyorlarsa, yaniliyorlar. Muvekkillerim gecen durusma serbest birakilsalardi boyle bir sey yasamayacaklardi. Muvekkillerimi ozgurluklerine kavusturacak bir karar verilmeli'' diye konustu. Avukatlarin "muvekkillerine ozgurluk talebi", Savci Dilaver Kahveci'nin ret gorusunden sonra, mahkeme tarafindan reddedildi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir