kapat
16.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

7 bin kisi bomba uzerinde yasiyor

Izmit'in Korfez ilcesine bagli Barbaros Mahallesi'nin 7 bin sakini bir yili askin suredir, patlamaya hazir bir bombanin eteginde hayatlarini surduruyor. Zira mahallenin bir yaninda tonlarca yanici gazla dolu LPG fabrikasi, diger yaninda uc benzin istasyonu var

Gebze'de boya fabrikasinin kimyasal madde tanklarinda meydana gelen patlama ve yangin, Izmit'teki konut alanlarinin yani basinda bulunan yanici ve patlayici madde tesislerinin yarattigi tehlikeyi tekrar akillara getirdi.

28 Temmuz 2002 sabahi Akcagaz sirketine ait dev LPG depolama tanklarinin birbiri ardina patlamasiyla olumle burun buruna gelen Izmit'in Korfez Ilcesi Barbaros Mahallesi'nin 7 bin sakini, bir yili askin suredir bomba uzerindeki yasamlarini surduruyor. SABAH, Barbaros Mahallesi'ndeki 7 bin kisinin, her gunu korku ve endiseyle gecen yasamlarini yerinde arastirdi.

KORKUYLA KUSATILMISLAR
E-5 Karayolu ile fabrikalar arasindaki 150 metrelik dar alana sikisan 3-4 katli evlerin bulundugu Barbaros Mahallesi, tam anlamiyla bir korku cemberi icinde... Zira bir yanda LPG fabrikalarinin icindeki tonlarca yanici gazla dolu dev tanklar; diger yanda da E-5 uzerinde bulunan uc benzin istasyonu...

Mahalleye girince bir gariplik goze carpiyor; cocuklarin tek oyun parki var, o da Tupras'in dev tanklarinin hemen yani basinda. "Cocuklara oynamayin demek olmuyor" diyen 45 yasindaki Husniye Korkmaz, bu nedenle cocuklari oynarken tum ailelerin de goz kulak olmak icin disari ciktigini soyluyor.

Patlamanin ardindan alinan ilk onlemlerden biri, bolge icin verilen insaat ruhsatlarinin durdurulmasi oldu. Zaten onlemler, bundan oteye de gecmedi. Alinan bu tek onlem ayni zamanda patlamada hasar goren evlerini onarmak isteyenlere de engel olusturdugu icin sonucta mahallelinin tepkisine neden oldu. Patlamanin evlerdeki izleri hala gorunur halde.

BOYLE DE YASANMAZ KI!
Patlamanin oldugu o korkunc sabahin izlerini sadece evlerde degil cocuklarda da gormek mumkun. Parkta oynayan 5 yasindaki Seyma Bektas, korku dolu gozlerle o gun yasadiklarini cocuk diliyle soyle anlatiyor "Yangin olunca ben bakmadin. Babam bizi goturdu. Kactik. Halamlara gidip arabaya bindik, daga gittik. Ama oyuncaklarim kaldi. Evimiz yanacak diye oyuncaklarimi bulamam diye cok agladim."

Sadece oyun oynamak icin parka giden cocuklar degil. Mahallenin tek camisine giden yaslilar da bu korkudan nasibini aliyor. 64 yasindaki Ismail Dede bastonuyla agir agir yuruyerek gittigi iki dev tankin arasindaki camide namaz kilarken, aklinin bir kosesinde hep "Bir sey olursa nasil kacarim" dusuncesini tasidigini itiraf ediyor.

Dertlerine bir an once bir cozum bulunmasini isteyen Havva Demir (25) "Her gun korkuyla kalkiyoruz, korkuyla yatiyoruz. Disarida en kucuk bir gurultu olsa ilk aklima gelen, cocuklari toplayip kacmak oluyor. Coluk cocuk o zamandan beri uykusuz yasiyoruz. Boyle de yasanmaz ki" diyor.

Cozum var para yok
"Mahalleyi birakip kacmaya o kadar alisti ki gecenlerde bir gaz sizintisi alarmi yapildi. Kaymakamliktan aradilar. Halk coktan kacmisti. Alarmdan bile once..." diyen Barbaros Mahallesi Muhtari Nahit Yilmaz, soz cozumden acilinca basliyor konusmaya "Patlamanin ardindan hemen bir komisyon kuruldu. Sonunda 1.340 konut ve isyerinin bulundugu alanin kamulastirilarak buraya 500 metre genisliginde saglik koruma bandi yapilmasi kararina varildi. Ancak ortalama 25 milyar liradan toplam 150 trilyon lira istimlak bedeline ihtiyac duyuluyor. Herkesin kapisini caldik ama hicbir yetkili makamdan su ana kadar ses cikmadi."

150 TRILYON LAZIM
Gercekten de patlama sonrasi komisyonlar kuruldu, incelemeler yapildi. Cozum de bulundu "LPG tesislerinin etrafindaki konutlar istimlak edilerek bosaltilacak, burasi 500 metre genisliginde Saglik Koruma Bandi olacak, konutlarindan cikarilan mahalle sakinlerine de ya para ya da ev verilecek."

Tabii bunlarin hepsi kagit uzerinde kaldi. Yildirim hiziyla alinan bu kararin uygulanmasi icin 150 trilyon liralik bir kaynak gerekiyor. Ve bu 150 trilyon bugune kadar bulunamadigi icin de 7 bin kisi bombanin uzerinde korkuyla yasamaya devam ediyor.

MAHALLEDE YASAYANLAR NE DIYOR?

BILAL YILMAZ (48)
"Biz bu tesislerle ic ice yasayamayiz. Ya onlar gider ya da biz. Biz buralara geldigimizde fabrikalarin mesafesi 2 kilometreydi. Aradaki arazide inekleri otlatiyorduk."

AHMET TURAN (65)
"Patlama oldugunda ne yapacagimizi sasirmistik. O gun kundaktaki bebegiyle bir adam 'beni de al' diye bagiriyordu. Korkumdan bekleyemedim."

FEVZI KILIC (62)
"Gecen gun yoldaki kamyonun lastigi patlamis. Gurultuyle bir kactik ki pijamalarla tepede aldik solugu. Cocuklar zaten gece yataklarindan firlayip kalkiyorlar."

Korfez'deki tesisler

LPG Dolum Tesisleri
Turnagaz

Akcagaz

Alpgaz (Guneygaz)

Anadolugaz

Erciyes Gaz

Ergaz 1 (Tanker)

Ergaz 2 (Tup)

Habas

Tupgaz (Totalgaz)

Ipragaz

Aygaz

Milangaz

Ocakgaz

Totalgaz

BP Gaz

n Akaryakit Tesisleri

Opet

BP Akaryakit

Aytemiz

Pet-Line

Altinbas (Alpet)

Turkpetrol


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir