kapat
16.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

'Bursa, tadini bildigim bir yemek gibi'

Karpatlar'in Maradonasi, Galatasaray'in efsanevi futbolcusu gibi onu tanimlayacak onlarca sey soylenebilir. Simdi ise uc kelime Gheorghe Hagi'yi tanimlamaya yetiyor Bursaspor teknik direktoru. Bursa'nin en populer yabanci yoneticisi olan Hagi, "Turkiye'de hangi sehre, hangi takima gidersem gideyim yabancilik cekmem. Zaten Bursa sehri de benim icin tadini bildigim bir yemek gibi" diyor

Hagi, teknik direktorlugun profesyonel bir meslek oldugunu ve isadami mantigi ile yesil-beyazli kulubun yonetimine el attigini soyluyor. Hagi'ye gore bir sirket yonetmek ile teknik direktorluk konusunda fark yok. Cunku kurallar ayni. Baska bir meslegi secseydi yine ayni basariyi gosterebilecegine inaniyor. "Hayatta basarili olmayi dusunen bir kisi oncelikle hirsli olmali" gorusune inaniyor. Futbol adaminin daha sonra cok iyi bir isadami olabilecegini dusunuyor.

Son derece iyi Turkce konustugu halde cevirmeni araciligi ile sorulari yanitlamayi tercih eden Gheorghe Hagi, esprilerini ise Turkce yapmaya ozen gesteriyor. Henuz dort aydir Bursa'da yasamaya baslayan Hagi, "Bursa'yi sevdim ama yeterince taniyabildigini soyleyemem. Uludag'a uzaktan bakabildim. Cumalikizik tabelasini gordum ama neresidir, hic bilmiyorum" diyor.

FAVORISI ISKENDER
Hagi'nin Bursa'da tek tadina varabildigi sey ise iskender olmus. Eti pek sevmedigi halde unlu Bursa Iskender'ini her firsatta yedigini soyluyor.

Bursa'yi kesfetmeye imkani olmadigi halde sehirde yabancilik cekmedigini anlatiyor. "Bu, bildigim bir yemegi yeniden yemeye benziyor. Turkiye'de ailemle birlikte 5 yil gecirdik. Turkiye'nin neresine gidersek gidelim artik yabancilik cekmeyiz" diyor. Bursa'ya ailece tasindiklarini oglunun onlarla birlikte Bursa'da okuyacagini kizinin ise okuluna Romanya'da devam edecegini anlatan Hagi, Bursa'ya iliskin planlarinin uzun vadeli oldugunu soyluyor.

Futbolu biraktiktan sonra Hagi'nin hayatinda bir takim degisiklikler olmus. Futbol oynadigi donemde sakatlik korkusuyla ancak uzaktan baktigi kayak, yeni tutkusu haline gelmis. Gectigimiz yil kendisine ait olan Romanya'daki dag otelinde kayaga baslamis. Cok zevk almis. Henuz fazlasiyla amator oldugunu itiraf ediyor. Bu yil vakit bulur bulmaz Uludag'a gitmek istedigini anlatiyor.

FUTBOLCULUK KOLAY'
Hagi, "Oyunculuktan teknik direktorluge gecmek benim de hayatimda bir takim seyleri degistirdi" diyor. Simdiki durumunu futbolculukla kiyaslayan unlu teknik direktor, "Futbolcuyken sadece ogrenmem ve kendime dikkat etmem gerekiyordu. Simdi beni bu performansa goturen isleri baskalarina ogretmek zorundayim" diyor.

Bursa'da yasayan yabanci yoneticileri de Bursasporlu yapmak istedigini anlatan Hagi'ye gore, bir takimi basarili yapmak icin taraftar destegi sart. "Bursaspor'u secerken burada iyi bir takim olusturabilecegimden eminimdim ama bunun icin biraz zamana ihtiyacim var" diyor. "Ne kadar zaman" sorusunu ise "En az uc yil" diye yanitliyor. "Kim ikinci gun iyi bir takim kurabilecegine inanirsa yanilir" diye de ekliyor. Ardindan da "Abromovich'in paralari bizde olsaydi ikinci gunden beri sampiyonlugu garanti edebilirdim" diye guluyor. Rus isadami Roman Abromovich, Ingiliz Chelsea takimini satin olarak 115 milyon dolar transfer parasi harcamisti. Hagi, bu transfer butcesi ile Bursaspor'un da sampiyonluk kovalayabilecegine inaniyor.

COK ZENGIN DEGILIM'
"Sizin de cok paraniz oldugunuz konusuluyor, hatta Romanya'nin en zengin 50 kisisi arasinda adiniz geciyormus" diye soruyoruz. Hagi ise "Romanya'da cok sey soylenir ancak pek azi dogrudur. Belki en unluleri arasina girebilirim ama zenginlerin arasina asla" cevabini veriyor. Yatirimlarini Romanya'da yaptigin ancak para konulariyla cok ugrasmamak icin uzun vadeli yatirimlari tercih ettigini anlatiyor. Bu nedenle gayrimenkul aldigini ancak yatirimlarinin onu en zengin arasina sokamadigini anlatiyor. Sonra yine gulumseyerek yanimizdan ayriliyor.

Galatasaray tarih oldu
Anketlerde GS taraftarinin Fatih Terim'den sonra en cok G. Hagi'yi takimin basinda gormek istedigini belirtmesine karsin o Galatasaray'in kendisi icin tarih oldugunu soyluyor. "Terim'le aram hala cok iyidir, sik sik konusuruz ama Romanya'da bir atasozu vardir, gecmiste yasarsan geleceginr olmaz. Ben surekli gecmisi dusunemem. Galatasaray benim icin nostaljidir. Tarih oldu. O donemle ovunuyorum. Ama ben bir profesyonelim simdi Galataray Bursaspor'un karsilasacagi bir rakiptir" deyip ekliyor, Galatasaray'in eski bir kitap kadar yakin oldugunu soyluyor. "Ihtiyacim oldugu zaman gidip kutuphaneden alirim."

ESI BANU HANIM'LA BURSA'DA YASAYAN ANDRE MUHLEMANN, BIR YILDA BUSIAD UYESI OLMUS

Bursa'nin konuklarini Isvicreli damat agirlayacak
Tarihi Celik Palas Oteli, Swissotel'e gecince, genel mudurlugu Isvicreli Andre Muhlemann ustlendi

Bursa'nIn beyin gocuyle birlikte yasadigi degisim, sehrin klasiklerine de yansiyor. Tarihi Celik Palas Oteli, pek yakinda adini, Swissotel The Celik Palas adini olarak degistirecek.

Dunyanin en buyuk zincir otellerinden Raffles International'in halkalarina eklenecek olan yeni otel binasinin insaasi 2005 yilinda tamamlanacak. Raffles Group adina eski binasinda isletmesini surduren otelin genel mudurlugunu, bir yildir Isvicreli Andre Muhlemann yurutuyor. Bu sehre geleli henuz bir yil olmasina karsin BUSIAD uyeligine dahi giren Muhlemann'in esi Banu Hanim, Turk oldugu icin sehre daha rahat uyum sagladigini anlatiyor. Yabanci yoneticilerin Bursa'da en fazla tercih ettikleri otellerin basinda ise Celik Palas geliyor. Andre Muhlemann, gelen her yoneticiyi kendi ozel konugu gibi agirlarken bu sehre baglanmalarinda etkin rol oynuyor.

Bu genc yoneticiye gore, sehrin yabanci konuklarini agirlamak icin cok daha hizla hareket etmesi gerekecek. Misafirperverligin yanina teknolojiyi de vakit kaybetmeden eklemesini istiyor. Cunku Bursa'nin dunyanin onemli merkezlerinden biri olarak her gecen gun daha hizli tanindigini soyluyor. Sanayi cercevesinde buyuyen bir sehirde, cok daha fazla hizmet arayisi oldugunun altini cizen Muhlemann, is dunyasinin merkezlerinden biri olan Celik Palas Oteli'ndeki izlenimlerinin sehrin gelismesini hizla surdurecegi yonunde oldugunu ozellikle ifade ediyor.

En bilinen marka Bursa Iskender
Bursa'daki yabanci yoneticiler bu sehirde onlar icin ozel olan seyleri siralarken Uludag'dan, Cumalikizik'tan, hamamlarindan bahsediyorlar. Ancak hemen hemen hepsinin uzeride birlestigi ve tek sey; Bursa'nin Iskender Kebabi.

Yabancilara bu tadi sevdiren kisi Yavuz Iskenderoglu. 136 yildir isimlerini vererek yaptiklari iskender kebabini markalastiran aile, simdi ucuncu kusagi tarafindan temsil ediliyor. Hangi ulkeden gelmis olursa olsun Bursa'ya yerlesen yabanci yoneticilere bu tadi tanitan Yavuz Iskenderoglu, yeni Renault Megane tanitiminda konuklara Fransiz yemekleri yerine iskender sunulmasini, kulturlerin birbiriyle karismasi olarak yorumluyor.

YARIN
* Bursa metrosu Rudolph Rebitzer'den sorulur n Orhan Holding mucizesi nasil gerceklesti?


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir