kapat
16.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Merkez, mudahaleyle doviz rezervini katladi

Kurlardaki dususten de faydalanan Merkez Bankasi, doviz ihaleleri ve mudahalelerle rezervini 30.9 milyar dolara cikardi

Merkez Bankasi'nin gecen hafta dolara yaptigi mudahalelerin de etkisiyle doviz rezervi zirveye ulasarak 30 milyar dolari buldu.

Irak Savasi'nin ardindan savas oncesi yasanan doviz hareketi tersine donerek kurlardaki gevseme Merkez Bankasi'nin ucuza rezervini arttirmasini sagladi. Hem doviz alim ihaleleri ile hem de piyasaya dogrudan mudahalelerle dolar toplayan Merkez Bankasi'nin gecen hafta 29.8 milyar dolara cikan rezerv miktari 30.9 milyar dolari buldu.

Boylece Merkez Bankasi 1992 yillarinda sadece 5 milyar dolar olan rezerv miktarini tarihi rekor duzeyine ulastirmis oldu.

2001 kriz doneminde Merkez Bankasi rezervleri 18 milyar dolar duzeylerindeydi. Dalgali kur rejimi ile beraber hizla artan rezerv para miktari bu gune kadarki en yuksek seviyesine ulasti. Merkez Bankasi, 6 Mayis'ta baslattigi doviz alim ihaleleri yolu ile bugune kadar piyasadan 3.5 milyar dolar cekti. Dogrudan mudahaleler yoluyla da 2.7 milyar dolar alan Merkez Bankasi, boylece 6 Mayis-11 Eylul donemleri arasinda piyasadan 6.2 milyar dolar almis oldu.

Merkez Bankasi savas sonrasinda doviz mevduat hesaplarinda yasanan cozulme ve cari dengedeki mevsimsel acidan scari dengenin rahat bir doneme girmesinden de faydalanarak doviz cephanesini arttirdi. Boylece Merkez Bankasi'nin doviz rezevrleri tarihi zirvesi olan 30.9 milyar dolara cikti.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir