kapat
16.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Euro'nun gelecegine Isvec'ten 'hayir' darbesi

Isvec halkinin Euro'ya gecise 'hayir' demesi, AB'nin gelecegine iliskin tartismalari alevlendirdi. Bircok ulkede, Isvec'teki referandumun AB'nin cazibesine zarar verdigi yorumlari yapiliyor

Avrupa Birligi'nde (AB) Euro'yu kullanmaya baslamamis uc ulkeden biri olan Isvec'te yapilan referandumda halkin Euro'ya gecise 'hayir' demesi, AB ulkelerindeki tartismalarin yeniden alevlenmesine neden oldu. 8 yil once AB'ye giren Isvec'in, onceki gun yapilan referandumda halkin yuzde 56'sinin Euro'ya 'hayir' demesi, gerek ulke icinde, gerekse AB genelinde cesitli tartismalara yol acti.

HALK AB'YE TEPKILI
Referandum kampanyasi sirasinda 'Euro'ya hayir' cephesinin liderlerinden Nils Lundgren, "Avrupa genelinde insanlar, AB projesinin tamamina supheyle bakiyor. Zira bu proje, gucun Bruksel ve Frankfurt'a kaydirilmasini ongoruyor. Referandum, gucun yer degistirmesi teklifiydi ve bu nedenle cok sayida insan hayir dedi" yorumunu yapti.

Almanya Disileri Bakani Joschka Fischer de, halkoylamasinda alinan karardan uzuntu duydugunu belirterek, "AB bu gercegi kabul etmelidir " dedi.

ETKISI NE OLACAK?
Uzmanlarin yorumlarina gore, ulkelerin para birimlerinin degerlerindeki dalgalanmalar dis ticaret ve dis yatirimlarda onemli rol oynuyor. Ortak para birimi ile bu tur risklerin ortadan kalkacagi ifade ediliyor. Fakat basta Almanya ve Fransa olmak uzere butce aciklarinin AB standardi olan yuzde 3'u asacak olmasi, kendi ekonomileri saglam olan Isvec, Ingiltere, Danimarka gibi ulkelerin ortak para birligine katilmakta endise etmesine neden oluyor.

'Hayir' kampanyasinin kullandigi en etkili konu Euro ile fiyatlarda artis yasanacagi oldu. Diger konu ise devletin vatandaslarina sagladigi sosyal guvenlik desteklerinin Euro'ya gecis ile azalmasi tehlikesiydi. Bunlar ozellikle dusuk gelirli kesim uzerinde etkili oldu.

Oylamanin Isvec para birimi kron ve Euro uzerindeki etkisinin sinirli olacagi cunku hayir sonucunun beklendigi belirtiliyor. Olusabilecek politik etkilerin sonuclari onceden satin alindigi icin piyasalarin onemli bir tepki vermesi beklenmiyor.

GUNUN SORUSU

ERICSSON ISVEC'I TERK EDECEK MI
Evet kampanyasina buyuk destek veren Isvec'in telekomunikasyon devi Ericsson'un Yonetim Kurulu Baskani Michael Treschow, uzun vadede kaybedenin firmalar olacagini soyledi. Para biriminin degerindeki dalgalanmalardan olumsuz etkilendiklerini belirten ve gereksiz riskler tasidiklarini ifade eden Treschow, kampanyalar sirasinda hayir oyu cikarsa Isvec'teki yatirimlarini tasfiyeyi dusuneceklerini belirtmisti. Son durumdan sonra Ericsson'un nasil bir karar verecegi merakla bekleniyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir