kapat
12.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

İhracatçı bitkisel hayata girdi

Türkiye'nin yalancı bir bahar havası yaşamaması gerektiğini söyleyen İHKİB Başkanı Orakçıoğlu, "Düşük kur nedeniyle verdiğimiz savaşta limitlerin tümünü tükettik" dedi

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türkiye'nin yalancı bir bahar yaşamaması gerektiğini vurgulayarak, ihracatçıların bitkisel hayata girdiğini söyledi.

Döviz kurunun geçen 8-10 ay içerisinde seyrettiği yolun önce kârları daha sonra da öz kaynakları tükettiğini belirten Orakçıoğlu, bir an önce ya taban kur uygulamasına geçilmesi ya da girdi maliyetlerinde iyileştirme sağlanması gerektiğini ifade etti.

İŞİMİZİ KAPATACAĞIZ
Mali göstergelerin yarattığı yanılsamanın büyük gerçeği gözlerden kaçırdığını söyleyen Süleyman Orakçıoğlu, ihracatçıların pazar kaybetmemek için verdiği savaşta limitlerini tükettiğini, Türkiye için son derece stratejik öneme sahip olan tekstil ve konfeksiyon sektöründeki artışın da inişe geçtiğini söyledi.

Orakçıoğlu, şöyle devam etti

"İşimizi kapatma noktasına gelmiş durumdayız. Buna rağmen ekonomi çevrelerinden yansıyan bahar havası ülkenin umut bağladığı milyonlarca kişiyi istihdam eden bir sektörün sıkıntılarının görülmesine engel oluyor. Pazar kaybetmemek için sermaye kaybediyorduk. Ancak yolun sonuna gelindiğini, önümüzdeki aylarda açıklanacak ihracat rakamlarıyla tüm Türkiye görmüş olacak. Temmuz ve Ağustos aylarında ihracatçıların fiyat tutturamama nedeniyle alamadığı siparişler, Kasım ve Aralık aylarında açıklanacak rakamlarla ortaya çıkacak."

MALİYETLER ARTIYOR
Sürekli düşen kurun üretici firmaları en sadık müşterileri karşısında bile pahalı bir ülke durumuna düşürdüğünü vurgulayan Orakçıoğlu, "TL bazında 8 dolara yapılan bir trikoyu bugün artık 11 dolardan aşağı imal etmek imkânsız. Pek çok firma aldığı siparişi batıp batmama hesabı yaparak almamaya başladı"dedi.

Enflasyonda yaşanan düşüşe bağlı olarak açıklanabilecek göstergelere de artık kimsenin inanacak hali kalmadığına dikkat çeken Orakçıoğlu, faizlerin bulunduğu noktanın rantiyecilere prim vermeye devam ettiğini söyledi.

Orakçıoğlu, şunları söyledi "Bugün döviz 20 ay öncesinin değerlerine gerilerken aynı dönemde TEFE yüzde 40, TÜFE yüzde 37 oranında artmıştır. Bu yılın Ağustos ayında gerçekleşen yüzde 45'lik maliyet artışını da bu hesaba eklediğinizde elde avuçta bir şey kalmadığını görürsünüz."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır