kapat
12.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Irak'ın SABAH ve ZAMAN'ı

Saddam sonrası Irak'ta en çok satan iki gazeteden biri olan ZAMAN Türk askerinin Irak'a gelmesine karşı, SABAH'çılar ise "Türkiye'den sosyal ve kültürel katkı da bekliyoruz" diyor

Irak'ta Saddam rejimi devrildikten sonra ortaya çıkan sayısız gazete ve parti yayın organı arasında, iki gazete rakiplerini geride bırakarak hızla Iraklılar'ın favorisi oldu. Türkiye'de de adaşları olan Bağdat'taki SABAH ve ZAMAN'ı ziyaret ederek Saddam sonrası Irak medyasını konuştuk.

Yıllardır hükümet tarafından sansürlenen 6 resmi gazete dışında herhangi bir gazete okuma şansı olmayan Iraklılar, 750 dinar (yaklaşık 450 bin TL) karşılığı satılan SABAH ve ZAMAN'ı severek okuyor. Başa baş giden iki rakip gazete, günlük 50 bin tiraja (toplam 100 bin) sahip. İki gazetenin de genel yayın yönetmeni, uzun yıllar sürgünde kalıp Iraklı muhalefet organlarında yazan tecrübeli gazeteciler. Fakat benzerlikler burada bitiyor. Eski Baas yöneticilerinden Said el-Bazzaz tarafından çıkarılan ZAMAN, Arap milliyetçisi çizgide. Baş sayfada sık sık Nicole Kidman'ın fotoğraflarını yayınlayan ZAMAN'da arka kapak güzeli de var.

YAŞLI KADRO
Karrade mahallesinde bir villada 50 kişilik bir ekip tarafından çıkarılan ZAMAN'ın kadrosu çoğunlukla yaşını başını almış ve bir bölümü Saddam döneminde Irak resmi haber ajansında çalışan tecrübeli eski kuşak gazeteciler.

Villayı ziyaret ettiğimizde gazeteyi gezdiren Dış Haberler Müdürü Fuad El-Shems, gazetenin Irak'taki Amerikan yönetimini eleştirmeye çekinmediğini belirterek, "Saddam döneminde basında çalıştıysak bu bizim Saddamcı olduğumuz anlamına gelmiyor. Amerikalılar buraya kurtarıcı olarak geldi, işgalci haline geldiler. Kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

KDP lideri Mesut Barzani'ye özel bir yakınlığı olan ZAMAN gazetesi, editoryal olarak da Türk askerinin Irak'ta konuşlandırılmasına soğuk bakıyor. ZAMAN gazetesi Türk askerinin konuşlandırılması konusuna temkinle yaklaşırken, SABAH'çılar askeri ve ekonomik olarak "laik ve demokratik" diye nitelendirdikleri Türkiye'nin Irak'la daha yakın ilişki içinde olmasını istiyor.

TÜRKİYE HAYRANI
SABAH Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Zahir, Türkiye'nin "Irak'ın siyasi ve kültürel anlamda medet umabileceği tek komşu" olduğunu söyleyerek "Gelecekte yeni Irak kimlerle işbirliği yapacak? Suriye ve İran'la mı? Türkiye asker gönderirse, güvenlik açısından Sünni bölgelerde iyi olur. Hatta biz yalnız Sünni bölgeler değil gerekirse Şii bölgelerde de Türk askerini tercih ediyoruz. Ama bunun ötesinde asker göndermek istemese bile Türkiye'nin bize ekonomik ve kültürel olarak el uzatması lazım. İhtiyacımız var" diyor.

Türkiye'den alınan gazete kağıdına basılan SABAH, rejim devrilince Saddam Hüseyin'in oğlu Uday Hüseyin'in yayın organı Babil'in bürolarına yerleşmiş. Zahir'le Uday'ın eski ofisinde yaptığımız sohbette, SABAH ismini Türkiye'deki SABAH'tan esinlenerek aldığını anlatıyor "İdeolojik olmayan bir isim arıyordum. Babil, Sümer, İstiklal gibi isimler istemedim. Yeni Irak'ı düşündüm ama o da kulağa hoş gelmedi. SABAH ise, yeni bir sayfadan başlamaya çalışan bir ülke için taze bir isim. Onu seçtim."

SABAH kadrosu, ağırlıklı olarak gazeteciliğe yeni başlayan gençler ve sürgünden dönen Iraklı muhalif yazarlardan oluşuyor. Yaş ortalaması daha düşük. İsmail Zahir, ilk çıkışlarında Amerikan yönetiminin Irak'taki yerel basına dağıtılan maddi yardım paketinden yararlandıklarını anlatıyor ve ekliyor "Parayı ABD'den aldık ama bizim gazete haber dolu olduğu için çok satıyor."

Aslı AYDINTAŞBAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır