kapat
23.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI


TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL

GREENCARD

Faiz son uc yilin en dusuk seviyesinde

Faizlerin yuzde 40'lara dusmesinde, ekonomideki iyimser havayla birlikte Hazine'nin gelecek ay borclanma ihtiyacinin az olacagi beklentisi etkili oldu

Hazine'nin gelecek donemde borclanma ihtiyacinin dusuk olmasi ve ABD'ye asker gonderilmesi konusunda sorun cikmayacagi beklentisi, bono faizlerini son uc yilin en dusuk seviyesi olan yuzde 40'lara dusurdu.

Bonoda yerli ve yabanci bankalarin alim yapmasi faizi 1.5 puan asagi cekerken, dovizde de kucuk capli satis yasandi. Dolar gun sonunda 1 milyon 395 bin liraya indi.

Bono piyasasinda en fazla islem goren 18 Agustos 2004 vadesindeki bonolar, yuzde 40.2'den gunu tamamladi. Uzmanlar Hazine'nin ongordugu gibi, itfasindan az borclanmasi halinde faizin gelecek hafta yuzde 40 bilesiklerin altina inerek fonlama maliyetine yaklasabilecegini belirtiyor.

FAIZ FONLAMAYA INIYOR
Gecen yil en dusuk yuzde 45 civarini gormus olan bilesik bazdaki bono faizleri, bu yil piyasanin ongordugu cesitli riskler nedeniyle fonlama maliyetinin altina inmekte zorlandi. Gecen yil 3 Kasim secimleri sonrasinda siyasi istikrar beklentilerini satin alan piyasada faizlerin indigi yuzde 45 bilesikler ise fonlama maliyetinin altinda bulunuyordu. Bono faizleri en son 2000 yilinda en dusuk yuzde 38'leri gormustu.

Ekonomideki iyimserligin dun aciklanan Merkez Bankasi anketindeki sonuclarla desteklenmesi, ABD'nin mali yardimiyla ilgili beklentiler ve alternatif piyasalar doviz ve faizdeki olumlu gelismelerin destegiyle gunlerdir beklentisizlikten kirilan borsa ise, sonunda 12 bin puani asarak, yilin en yuksek seviyesine ulasmis oldu.

IMKB-100 endeksi en dusuk 11 bin 761 puani gorurken, gun sonunda 12 bin 1 puandan kapandi. Endeks gun boyunca 155 puan yukseldi. Artis yuzde 1.3 oldu. Gunluk islem hacmi de 571.7 trilyon lira ile dunku 318.1 trilyon liraya gore yuzde 79.7 oraninda artis gosterdi. Islem hacmi bundan once en yuksek seviyesi de yine Carsamba gunu 639.4 trilyon lira ile olmustu.

YUKLU ITFA HAFTAYA
Bu arada Hazine haftaya Carsamba gunu 4.2 katrilyon lirasi piyasaya olmak uzere yapacagi toplam 4.8 katrilyon liralik ic borc geri odemesine karsilik 26 Agustos Sali gunu 27 Agustos Carsamba valorlu olmak uzere bir bono ve bir iskontolu tahvil ihalesiyle yeniden ihrac gerceklestirecek.

Hazine Mustesarligindan yapilan aciklamaya gore, 7 Nisan 2004 itfa tarihli bonolar 224 gun vadeyle, 22 Eylul 2004 itfa tarihli iskontolu tahviller de 392 gun vadeyle ikinci kez ihrac edilecek. Her iki kagidin da ilk ihraci 12 Agustos tarihli ihalelerde 13 Agustos valorle gerceklestirilmisti.

Ayrica hukumetin yil sonu yuzde 20 TUFE hedefine gore faizlerin su andaki seviyesi ile reel getiri yuzde 16 civarina gerilemis bulunuyor. Hazine'nin haziran ayi ic borc stoku hesaplamalarina gore yillik reel bilesik faizi ise haziranda artisini surdurerek, mayistaki yuzde 11.38'den 13.12'ye yukseldi. Nisanda stokun reel faizi yuzde 10.97 hesaplanmisti.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
sinirsiz hosting
Sari Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir