|
 |
|

Milyarlik Petrus sarabina Kalecik'ten rakip geliyor
Kalecik'in unlu uzumlerinden yapilan saraplarin begenilmesinin ardindan, Belediye Baskani Omer Cetinkaya dagi, tasi 'bag' haline getirdi. Belediye, Kalecik Karasi uzumu uretecek olanlara bes donumluk ucretsiz bag veriyor
Her ne kadar Anadolu sarabin anavatani olarak bilinse de, Turk saraplari dunyada hak ettigi yeri bir turlu alamiyor. Son yillarda ulkemizde saraba karsi buyuk bir ilgi gozlenmeye baslandi. Buyuk firmalar da birbiri ardina bu alanda uretici oldular. Ankara'nin kucuk bir ilcesi olan Kalecik'te yetisen uzumlerden yapilan 'Kalecik Karasi' saraplari ise, yurtici ve disinda her gecen gun daha buyuk bir begeni topluyor. Bu gelismelerden sonra Kalecik Belediye Baskani Omer Cetinkaya, dagi, tasi 'bag' haline getirdi.
BAKIMI ONLARDAN
Cetinkaya, belediyeden ve Koy Hizmetleri Genel Mudurlugu'nden aldigi is makinalari ile teraslama islemi yaparak, daglari bag yapmak icin uygun hale getirdi. Kalecik Karasi uzumlerinden yapilacak saraplarin kalitesinin ve fiyatinin cok yuksek olacagini soyleyen Cetinkaya, "Petrus saraplarina rakip geliyor" diyor. Kalecik Egitim ve Kalkinma Vakfi baskanligini da yuruten Cetinkaya, isteyen girisimcilere 5 donum arazi tahsis ettiklerini belirtiyor.
Yapacaklari tahsisin sartli olduguna isaret eden Cetinkaya "5 donum arazinin 500 metrekaresini ev yapmak icin ayiriyoruz. Geri kalanina da Kalecik Karasi uzumu dikilecek. Vakfimiz arazi icin gereken her turlu bakimi ve hizmeti yapacak. Uzumler ve bag icin toplam 30 bin dolarlik yatirim yapilmasi gerekiyor. Ama 3 sene sonra uzum hasadini yaptiklari zaman en az 100 bin dolarlik gelir elde edecekler. Butun bakim islerini de bizim vakfimiz gerceklestirecek" diyor.
Turkiye sarabi Kalecikliler ise baglarini yeniden kesfetti
Kavaklidere Saraplari, Kalecik Karasi uzumlerinin uretiminin artmasi icin yogun calismalar yapiyor. Ankara'nin Kalecik Ilcesi'nde Kizilirmak'a bakan yamaclarda yetisen ve kaybolmaya yuz tutan bu uzumu canlandirmak icin koyluler tesvik ediliyor, fabrika cevresindeki alana da Kalecik Karasi uzumleri dikiliyor. Hem kaliteli bir sarap oldugu, hem de az uretildigi icin Kalecik Karasi Saraplari yuksek fiyatlarla satiliyor. Bunu goren Kalecikliler yeniden bag kurmaya basliyorlar. Doluca Sarapcilik ise, 'Sozlesmeli Bagcilik' adi altinda uzum uretimine destek veriyor. Doluca, ayni zamanda koylere ziraat muhendislerini gondererek, uzum kalitesi hakkinda bilgilendirme calismalari yurutuyor ve zirai ilac ihtiyaclarinda da yardim saglaniyor.
Yusuf CELEBI
Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya
tiklayin
|
|
|
|