kapat
17.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ÅžANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

YAVUZ SEMERCİ


Telsiz out, Aycell in!

Yıllardır hiçbir güvenlik görevlisi kimlik sormamıştı. Özlemişim!

Bodrum'a 20 kilometre kala, kontrol noktasında, jandarmanın uyarısı ile 34 plakalı Opel Astra'yı kenara çektik. Otomobilde iki kişiydik. Kimliklerimiz istendi. Verdik. Jandarma isimlerimizi cep telefonu ile merkeze sordu. Bir dakika sonra "İyi tatiller" diyerek kimliklerimizi iade etti. O sırada yanımızdan lüks otomobil ve jeep'ler vızır vızır geçiyordu.

Yanıltıcı olabilir ama kısa süren zorunlu molamızda jandarmanın zenginlik sembolü araçları çevirmemesi dikkatimi çekti. Bir bildikleri olmalı. Belki de "Suçlunun fakiri tehlikeli ve saf olur" teorisine göre hareket ediyorlar. Ya da "Zengin ve etkili kişilerin tatil neşesini bozmayalım" demiş olabilirler.

Dünyanın hiçbir yerinde görmeyeceğimiz yol çevirmelerinin doğru olup, olmadığını sorgulamak niyetinde değilim. Ama jandarmanın cep telefonu kullanmasına taktım. O telefonun faturasını kim ödüyor? Jandarma kendi cebinden ödüyorsa, niye "iş" sırasında kullanıyor?

Meğer, güvenlik birimlerinin telsizlerini paslandırabilecek bu manzaranın arkasında Aycell varmış.

Türk Telekom'a ait ve çok yakında Aria ile birleşecek olan Aycell'in cep telefon pazarındaki agresif büyümesi dikkat çekici. Şirketin CEO'su Cahit Paksoy'dan edindiğim bilgilere göre, rakip Turkcell ve Telsim'in işi gerçekten zor. Çünkü Aycell ile kurumsal bazda sözleşme imzalayan şirketler veya güvenlik birimleri kendi aralarındaki konuşmalar için bedel ödemiyor. Sadece sabit bir ücret (15 milyon gibi) alınıyor. Eşleri ve çocukları ile konuşmaları da (eğer onlarda abone olursa) indirimli. Aycell şimdiden 1 milyon 200 bin aboneye çıkmış. 320 bin güvenlik görevlisine 505 ile başlayan GSM numaraları verilmiş. Öğretmenlere yönelik de çalışmalar varmış. Paksoy iddialı "Her gün 10 bin yeni abone kaydediyoruz. Yaptığımız sözleşmelere göre çok yakında 5 milyon aboneye ulaşacağız."

Peki 25 milyon kullanıcısı olan GSM pazarı büyüyecek mi? Aycell'in kazandığı abone kadar büyümeyeceği kesin. Çünkü yeni abonelerin büyük bölümü diğer GSM şirketlerini terkederek geliyor.

Aycell ile Aria birleştiğinde (TBMM'de bu birleşmeye izin veren kanun çıktı) karşımıza tüm Türkiye'yi kapsama altına alacak yeni bir şirket doğacak. Şirketin yüzde 20'si Türkiye İş Bankası'na, yüzde 40'ı Türk Telekom'a, diğeri ise İtalyan TİM'e ait olacak. Yeni şirket işe 2.7 milyon yeni abone ile başlayacak. Pazarın lideri Turkcell'in ise 17 milyon abonesi var.

Altyapılarını birleştiren iki küçüğün rakipleri soluksuz bırakacak kampanyasının önümüzdeki günlerde cep telefonu faturalarına olumlu yansıyacağını düşünüyorum.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, Bilgin Elektronik Yayıncılık ve İletişim A.Ş. - Tüm hakları saklıdır