kapat
11.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

ÖMER LÜTFİ METE


Ak görev: Siyasi İslamcılığı tasfiye

Erdoğan'ın da danışmanlığını yapan Dr. Akdoğan'ın araştırmasına göre Adalet ve Kalkınma Partisi'nin üst yönetimi yüzde 67.7'lik bir oranla "İslam'ın siyasete karıştırılmaması" gerektiği görüşünde.

Siyasi İslamcılığı aştığını söyleyenler, üstüne takıye dedektifliği yapanların aksine ben samimi olduklarına inanıyorum.

Çok açık artık; siyasi İslamcılık geriliyor. Bunun aynı kökenden gelme bir iktidar zamanında hızlanması da hoş. Laik direncin, hatta laik yobazlığın caydırıcılığı bu gerilemede büyük etken, ama iş şimdi artık gönüllü dönüşüm rengine de büründü. Adalet ve Kalkınma Partisi, kurulurken doğrudan hedef seçmediği halde, tarihe "siyasi İslamcılığı bitiren" kadro olarak geçmeye aday. Gücü de, zaafı da burada.

İşinin ehli birinin parmakları kulunçlarınızı rahatlatabilir, ama kötü bir masaj heveslisi ağrılarınızı daha da artırabilir. İktidar partisinin aynı noktadan nasıl kötü baskı yiyebileceği önemli. Bunu görebilmek için de üst yönetimin eleştirilerden yararlanabilmesi lazım.

Örtülü gerçeğin çağrısı
Karşıtları hakkındaki değerlendirmelerime bayılıp kendilerini eleştirdiğim zaman saçmaladığımı söyleyen acar genç siyasetçiler sağlarına ve sollarına bakarlarsa, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne yüklenen örtülü görevi okurlar

Şu an artık öncelikli varlık sebeplerinden biri siyasi İslamcılığı tasfiye etmektir. Başlangıçta kendileri için hangi varlık hikmetlerini öngörmüş bulunursa bulunsunlar; bu kanala girilmiştir.

Başkalarınca biçilmiş olan böyle bir "asli görev"in farkına varılıp varılmadığı çok önemli değil. Son değerlendirmede böyle bir görevin ülkeye ve topluma yararlı mı, zararlı mı olacağına bakmak yeter. Eğer yararlıysa niye gocunulsun? Seni doğru ve gerçekçi yola sokan düşman bile olsa minnet duyarsın.

Belki başlangıçta kendini aşan parlak hayallere kapılmış, imparatorluk donanmaları oluşturmak için atlas yelkenler dikerek işe başlamak istemiştin ama birileri elindeki kumaşın neye elverdiğini iyi görüp sana uygun hedefi belirledi

Siyasi İslamcılığı bitirmek.

Bunu kamuya veya çevrene itiraf etmen şart değil, ama bilmek ve müsterih olmak lazım. Çünkü böyle bir tasfiye en çok evrensel İslam'ı huzura kavuşturacaktır.

Belli ki, Adalet ve Kalkınma Partisi üst yönetimi de böyle bir görevden rahatsız değil. Sadece, başkaları tarafından sipariş verilen bir tasarıyı gerçekleştirdikleri iddiasına karşı çıkacaklardır.

Siyaset bilenin, parti kuşananın
Onun da önemi yok; siyasi İslamcılığı tasfiye etmek kerametse, kendilerine analarının ak sütü kadar helal olsun.

Yine de güç ve zaaf noktası bir.

Bu öyle hassas bir nokta ki, kötüniyetli iç veya dış etken olmadan bile kaşınmaya çok elverişli. Sadece kısır beşeri çekişmeler bile bu ideolojik güç ve zaaf noktasından bütün partiye virüs bulaştırabilir.

Teşkilatlarda hızla yükselen siyaset bezirganları ile birlikte kutuplaşma başladı.

Bir tarafta, eskiden siyasi İslamcı olan ve şimdi Erdoğan'ı kendine değişim cetveli sayanlar... Öbür tarafta siyasi İslamcılığın tasfiyesini iç rekabette lehlerine kullanmaya çalışanlar; her devrin adamları, çarıklı siyaset erkanı ile bazı karanlık bağlantılı dokunulmazlar

Burada liderlik gerekiyor. Hem siyasi İslamcılığın tasfiyesinde etken olacaksın, hem de o kökenden gelen kadrolarla sürekli zıtlaşan harmanı adaletle dengeleyeceksin.

Güç de burada, zaaf da.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır