kapat
11.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

'Medyanın yapısı AB için ciddi engel'

Alman ARD televizyonu İstanbul temsilcisi Schramm, programında Türkiye'nin medya yapısını eleştirdi "Türkiye bu medyayla AB'ye giremez" diyen Schramm "Türkiye'de medya holdingleşti"diye konuştu

Alman ARD kanalının İstanbul temsilcisi Ulrich Schramm, önceki gün programında Türkiye AB ilişkileri ve Türk medyasının durumunu değerlendirdi.

Konuşmasında AK Parti hükümetinin Kopenhag kriterlerini yerine getirerek, AB'ye girmek için çalıştığını belirten Schramm, Türkiye'nin medyada bazı değişiklikler yaşanmadan AB'ye girmesinin zor olduğunu söyledi. Schramm "Hükümet birbiri ardına reform yapmak için bu denli bir çaba gösteriyor ancak medya yasaları da yeni ve modern Türkiye'yle uyumlu olmalı" dedi.

YÜZDE 70'İ DOĞAN'DA
Schramm konuşmasında Türk medyasını şöyle anlattı "Bazı büyük isimler var medyada. Örneğin Aydın Doğan. Basının, yüzde 70'e yakını onun kontrolünde. Bunun yanı sıra, televizyon kanalları da var. Tabii Doğan sadece medya ile uğraşmıyor. Ayrıca benzin istasyonları ve bankası da bulunuyor.

Yayınlanacaklara Doğan karar veriyor. Medyanın tekeli onun elinde ancak o da sansür kurulu RTÜK'e uymak durumunda kalıyor. RTÜK, geçtiğimiz iki yıl içinde 6 bin 529 gün televizyon kanalını kapattı. Şimdi de Uzan grubuna bağlı televizyon kanalları kapalı. Türk gazetelerinde genellikle suç, seks ve spor haberleri yayınlanıyor. Ağırlık bu haberlerde toplanıyor. Haberlerde şeffalık olduğu söylenemez. Ancak bazı gazeteciler, sert dille, eleştirel yazılar yazıyorlar.

'ORDUYU ELEŞTİRMEK ZOR'
Özellikle orduya yönelik eleştiri fazla yapılmıyor. Çünkü gazetecilerin kovulmaktan, mahkemeye çıkmaya kadar pek çok riskleri var. Bu, Türkiye'nin AB'ye girmesi için bir engel. Çünkü düşünceleri söyleme özgürlüğünde birtakım sorunlar var. Öncelikle bunların çözülmesi gerekiyor."

'MEDYA HOLDİNGLEŞTİ'
Türkiye'de ilk özel televizyon ve radyo kanallarının ne zaman açıldığını da anlatan Schramm, konuşmasını şöyle sürdürdü "Türkiye'de medya da holdingleşti. Doğan grubunun yanı sıra, Doğuş grubu, Çukurova grubu ve Uzan grubu da medyanın içerisinde yer alıyor. Ülkede yerel ve ulusal olmak üzere 5 bin gazete basılıyor. Ancak büyük çoğunluğunun tirajı çok düşük. Bunun yanı sıra, yaklaşık 261 televizyon kanalı ve bin 199 radyo yayın yapıyor."

Medya yanlı yayın yapmaktan vazgeçmeli diyen Schramm, Türkçe dışında yayın yapan kanallara da değinip, ayrılıkçı yayın yapmadıkları sürece bu kanalların yayınlarına izin verildiğine dikkat çekti.

AYDIN DOĞAN'I ELEŞTİRDİ
Schramm konuşmasında Türk medyasını şöyle anlattı Bazı büyük isimler var medyada. Örneğin Aydın Doğan. Basının yüzde 70'e yakını onun kontrolünde. Bunun yanı sıra, televizyon kanalları da var. Tabii Doğan sadece medya ile uğraşmıyor. Ayrıca benzin istasyonları ve bankası da bulunuyor. Yayımlanacaklara Doğan karar veriyor. Medyanın tekeli onun elinde ancak o da sansür kurulu RTÜK'e uymak durumunda kalıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır