|
|
Sezer'den felsefecilere destek
21. Dünya Felsefe Kongresi'nin açılışındaki konuşmasında felsefenin önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Sezer, "Felsefe, insanın dogmalardan arınmasının anahtarıdır" dedi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen '21. Dünya Felsefe Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, kongreyi gerçekleştirenleri kutladı.
100 yıllık geçmişi olan dünya felsefe kongrelerinin yeni yüzyılda ilk kez İstanbul'da toplanmasının ayrı bir mutluluk verdiğini kaydeden Sezer, "Doğu ile batının hem coğrafya hem de kültürel açıdan buluştuğu nokta olan bu tarihsel kentte günümüzün felsefe sorunlarının tartışılacak olması, Türkiye ve Türk felsefe geleneği için kuşkusuz büyük bir kazanç olacak; düşünce yaşamımızı zenginleştirecektir'' diye konuştu.
Sezer, felsefenin doğuşuna tanıklık eden Anadolu'da birçok düşünür yetiştiğini, Anadolu'nun zengin uygarlıklarından beslenen bu düşünürlerin insanlığın düşünsel gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu anlatarak, şöyle konuştu "Dünya Felsefe Kongresi'nin İstanbul'da toplanması, Anadolu'nun bu köklü düşünce geleneğiyle çağdaş felsefe arasında da bir köprü oluşturmaktadır. Kongrenin ana temasının 'Dünya Sorunları Karşısında Felsefe' olarak belirlenmesi, bize felsefenin durağan bir etkinlik değil, sürekli gelişen ve insanın gelişimini sağlayan bir araç olduğunu da göstermektedir.''
'BİREY ÖNEMLİ'
İnsanlığın, bir yandan kendini geliştirip özgürleştirirken, öte yandan gelişmiş toplumlar ile az gelişmiş toplumlar arasında büyüyen uçurum ve eşitsizlik, yoksulluk, bilgisizlik, kültürsüzleşme gibi ciddi sorunların üstesinden gelmeye çalıştığını kaydeden Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü "Dünya nüfusunun bir bölümü maddi zenginlik ve barış içinde yaşarken; büyük bir bölümünün yoksulluk, güvensizlik, istikrarsızlık içinde olması ve gelecek kaygısı, bugüne değin sağlanan gelişmelerin yeterli görülemeyeceğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, dünya sorunları karşısında bireyin ve toplumun savunulması ve insanların uluslarüstü yaklaşımlar geliştirmesi, düşünce düzeyinde daha donanımlı olmamızı gerektirmiştir."
'BENLİK ARAYIŞI'
Felsefenin, insanın yaşamını, değerlerini, amaçlarını sorguladığını dile getiren Sezer, "Varlığı bütün olarak ele almakta, temelde insanın sorgulayabilme yeteneğine dayanmaktadır. Felsefe, tüm bu sorgulamaları yaparken mantıksal kanıtlara ve akıl yürütmeye dayanır. İnsanın kendini ve evreni tanıma, yaşamın anlamını ve varlık nedenini sorgulama ve benliğine ulaşma isteğini, ancak felsefe karşılayabilir'' dedi. Bu yönüyle felsefenin, insanın mutluluğu için bir araç olabileceğini de vurgulayan Cumhurbaşkanı Sezer, "Eflatun'un erdem ve mutluluğun felsefi bilgiyle gerçekleşeceğine işaret ettiğini anımsatmak isterim. Bildiğiniz gibi, ünlü filozof Sokrates da incelenmemiş, sorguya çekilmemiş bir yaşamın yaşanmaya değer olmadığını söylemiştir" dedi.
Cumhurbaşkanı Sezer, felsefe ve siyaset ilişkisine dikkati çekerek, şunları kaydetti "Felsefe, aynı zamanda özgürlük ve bireyin özgürleşmesiyle ilgilidir. Özgürlük, yalnız yasalarla tanınmış bir kavram değil, felsefi yönden de içi doldurulması ve geliştirilmesi gereken bir kavramdır. Bunun da ancak felsefi yaklaşımla olanaklı olabileceğini düşünüyorum.''
ATALAY DA KONUŞTU
Kongre açılışında konuşan Devlet Bakanı Beşir Atalay ise bu büyük kongrenin insanlığa yeni ışıklar yakacağına ve yeni açılımlar kazandıracağına inandığını söyledi. İstanbul Valisi Muhammer Güler ise yaptığı konuşmada "İnsanlık, hep iyiyi elde etmenin peşindedir. Felsefe ve filozoflara bugün geçmişten çok daha fazla ihtiyacımız vardır'' dedi.
17 AĞUSTOS'TA BİTECEK
Kongre ilk kez Müslüman bir ülkede toplanıyor
Dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in açış konuşmasıyla başlayan 21. Dünya Felsefe Kongresi 17 Ağustos tarihine kadar sürecek. Kongreye 85 ülkeden iki bin felsefeci katılacak. Dünya Felsefe Kongreleri, Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu tarafından her beş yılda bir yapılıyor. Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi, 1998'de Boston'da yapılan 20. Kongre'de, Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu Başkanlığı'na seçildi. Kuçuradi'nin en büyük hayali, 21. yüzyılın ilk kongresini Türkiye'de gerçekleştirmekti. 17 Ağustos'a kadar sürecek olan kongrenin bir özelliği de ilk kez bir Müslüman ülkede toplanıyor olması. Kongre, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'na ait 10, Askeri Müze'ye ait üç, toplam 13 salonda yapılıyor. Ana sponsor Dışişleri Bakanlığı Tanıtma Fonu. UNESCO, Meteksan AŞ, KilimNet, Metro AG gibi kuruluşlar da kongrenin çeşitli organizasyonlarına sponsor oldu.
Dünya masaya yatırılacak
Ana konusu 'Dünya Problemleri Karşısında Felsefe' olan kongrenin ana oturumları şöyle
* Felsefenin Rolü Aydınlanma, postmodern düşünce ve diğer perspektifler.
* Bilim ve teknolojideki yeni gelişmelerde karşılaşılan etik ve felsefi sorunlar.
* Globalleşme ve kültürel kimlik.
* İnsan hakları, devlet ve uluslararası düzen.
SEMPOZYUMLAR
* Eşitsizlik, yoksulluk ve gelişme Felsefe perspektifler.
* Şiddet savaş ve barış.
* Demokrasi ve geleceği Yurttaşlık ve sivil toplum.
* İnsan hakları Kavram, problemler ve beklentiler.
* Türkiye'de felsefe.
Sezer, Kuçuradi'ye yakın ilgi gösterdi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kongreyi düzenleyen Uluslararası Felsefe Federasyonu Başkanı Prof. İoanna Kuçuradi'ye büyük yakınlık gösterdi. Kendisini otomobilene kadar uğurlayan Prof. Kuçuradi'ye sıcak davranan Sezer, elini tuttuğu Kuçuradi'yle makam otomobiline kadar yürüdü. Sezer daha sonra Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla Ankara'ya döndü. Kongre açılışında piyanist Ferhan ve Ferzan Önder kardeşler ise bir konser verdi.
İki bin felsefeci İstanbul'da buluştu
Konseye 85 ülkeden iki bin felsefeci katılacak. Katılacak felsefeciler arasında Habermas, Benhabib gibi ünlü isimler var.
* Jurgen Habermas; Frankfurt Okulu'nun ikinci kuşak üyelerinden. 68 olaylarında "Teröristlerin ruhani lideri" olanarak eleştirildi. "Modern zamanların en sistematik filozofu."
* Şeyla Benhabib; İstanbul'da doğdu. Amerikan Kız Koleji'nde okudu. Harvard'da profesör. Benhabib, feminist teoriye en önemli katkıları yapan isimlerden.
* Victoria Camps; Katalan ama kendisini "Milliyetsiz" olarak tanımlıyor. Barcelona Üniversitesi'nde hoca.
* Rene Girardq; Ortaçağ konusunda uzman.
* Jelio Jelev; Balkanlara damgasanı vuran felsefeci ve devlet adamı.
* Agnes Heller; Georg Lukacs'ın öğrencisi. 68'de Prag'ı işgalini protesto ett
Nejdet ÇOKAN
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|