kapat
11.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Hafif ticari araçta 1 Ağustos bereketi

Genellikle durgun geçen Temmuz'da, otomotiv satışları hız kesmedi. Ticariyi binek otomobile dönüştürerek elde edilen avantajın 1 Ağustos'ta sona ermesi, hafif ticari satışılarını patlattı

Otomotiv satışları Temmuz ayında da şirketlerin yüzünü güldürdü. Genellikle yeni model beklentisi nedeniyle her yıl durgun geçen Temmuz'da Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, 14 bin 764 otomobil satıldı. Hafif ticari araç satışları ise binek otomobili yakalayarak, 14 bin 80 olarak gerçekleşti. Temmuz'da rekor sayıda ticarinin satılmasının en büyük nedeni, ticari araçların bineğe dönüştürülmesindeki vergi avandajı oldu. Avantajdan yararlanmak isteyen tüketiciler, 1 Ağustos'ta sona erecek dönüşüm fırsatını değerlendirmek için bayilere hücum etti.

SATIŞLAR % 103 ARTTI
Toplam pazar Temmuz ayında 28 bin 844 olarak gerçekleşirken, hafif ticarinin payı rekor seviye olan yüzde 48'e çıktı.

Ocak-Temmuz döneminde 57 bin 353 hafif ticari araç satılarak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 103.5'lik artış sağlandı. Binek otomobildeki artış oranı ise yüzde 95.1'de kaldı. Satışlarda yaşanan artış ve ihracatın patlaması, üretimi de artırdı. 4 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren lokomotif sektörde fabrikalar siparişleri yetiştirmek için çift, hatta 3 vardiya çalışmaya başladı. Kapasite kullanım oranları ise yüzde 100'leri geçti. Sanayi üretimi bu yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 11.7 artarken, bu dönemde otomotiv sektörü üretimindeki tüm araçlarda artış kaydedildi.

Yılın ilk 6 aylık diliminde, sanayide en fazla üretim artışı yüzde 156.9 ile hafif ticari araçta yaşandı. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde, en fazla üretim artışı, kamyonetin ardından, yüzde 152.4 ile kristal şeker, yüzde 150.7 ile traktör ve yüzde 132.1 ile minibüs-midibüste yaşandı. Söz konusu dönemde, taşıt araçlarının tümünün üretiminde artış oldu. Buna göre, otomobilde yüzde 27.8, minibüs-midibüsde yüzde 132.1, kamyonda yüzde 24 ve otobüste de yüzde 55.8 oranında üretim artışı gerçekleşti.

Mete TANSU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır